Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Χρ. Βερναρδάκης «έθαψε» τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «έθαψε» και τον Αλ. Τσίπρα

Ο Χρ. Βερναρδάκης «έθαψε» τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «έθαψε» και τον Αλ. Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εθνικές Εκλογές 2023, Εκλογές, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης,

Για την νέα εκλογική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου μίλησε ο πρώην βουλευτής του κόμματος Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Θα είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για το ΣΥΡΙΖΑ.

»Δεν υπήρχε πιθανότητα ανάκαμψης, αυτό το λέει η επιστήμη δεν το λέω εγώ.

»Ένα κόμμα το οποίο υπέστη αυτή την έκταση ήττας το Μάιο ήταν αδύνατον να ανακάμψει και ήταν αδύνατον να ανακάμψει και για έναν επιπλέον λόγο γιατί είχε απωλέσει τον κεντρικό εκλογικό κοινωνικό του κορμό που ήταν οι λαϊκές περιοχές, οι εργαζόμενες τάξεις άρα είχε ρευστοποιηθεί σαν εκλογικό σώμα.

»Υπήρχε περίπτωση η ήττα να ήταν ακόμα μεγαλύτερη χθες δηλαδή η πορεία προς την κάθοδο γιατί κατά κάποιο τρόπο ζούσαμε μια αντιστροφή του 2012», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1.

Ακολούθως απαντώντας στο ερώτημα για το εάν όσα είπε σημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε τροχιά εξόδου από τα κόμματα εξουσίας ο κ. Βερναρδάκης απάντησε ότι «νομίζω ότι αυτό κατά κάποιο τρόπο αποτράπηκε χθες όμως από την άλλη μεριά πλέον δεν είναι ένα κόμμα εξουσίας, είναι ένα μεσαίο κόμμα, καθαρά εκλογικά επομένως για να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας χρειάζονται πια πολύ μεγάλες αλλαγές και στην πολιτική του γραμμή και στον οργανωτικό του μηχανισμό και στην επικοινωνία του με τον κόσμο, προφανώς και στην ηγεσία του με την συλλογική έννοια.

»Δεν το περιορίζω μόνο στον κ.Τσίπρα γιατί δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο είναι συνολικό το πρόβλημα.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλ. Τσίπρα αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι τα δεδομένα δεν μπορεί να διεκδικήσει μεγάλη επάνοδο και από την άλλη μεριά χωρίς τον Αλ. Τσίπρα δεν ξέρω αν μπορεί να διατηρήσει και αυτό το 18% επομένως βρίσκεται σε μια ιστορική καθήλωση που το επόμενο διάστημα θα δείξει προς ποια κατεύθυνση μπορεί να επιλυθεί αυτή η αντίφαση».

Μάλιστα τα όσα είπε είναι εκ δια μέτρου αντίθετα από όσα έλεγε το προηγούμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος υποστήριζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «οι εκλογές που ζήσαμε ήταν μια αποτίμηση της περιόδου ’19-’23 και κρίθηκε με μεγάλο έλλειμμα η αντιπολιτευτική στρατηγική την οποία ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ που βεβαίως είναι πολιτικό ζήτημα που αφορά πια την ηγεσία και τις ισορροπίες μέσα στην ηγεσία.

»Επομένως η μόνη λύση είναι μια φυγή προς τα εμπρός αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι σκέφτεται ο κ. Τσίπρας πάνω σε αυτό».

Σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι «δεν αρκεί να θέσει τον εαυτό του στην κρίση διότι από τη στιγμή που έχει μπει στην κρίση του ελληνικού λαού το να τον θέσει στην κρίση κάποιων οργανωμένων μελών που δεν ξέρουμε και πόσα θα είναι, είναι ένα πρόβλημα.

»Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εξηγήσει ποιο είναι το πολιτικό του σχέδιο για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ».

Για το αν οι ψηφοφόροι των ακροδεξιών κομμάτων είναι παραπλανημένοι, αντισυστημικοί ή φασίζοντες ανέφερε ότι «υπάρχουν και τα δύο, ένας πολύ σκληρός πυρήνας είναι συνειδητός.

»Υπάρχει μια στροφή στην ελληνική κοινωνία σε πολύ συντηρητικές ως υπερσυντηρητικές απόψεις και δεν είναι μόνο καθαρώς πολιτικές έχουμε μια στροφή σε απόψεις πατριαρχικές, έχουμε μια στροφή σε ιδέες πολύ παραδοσιακές και ταυτόχρονα στο πλαίσιο ενός ριζοσπαστικού ατομισμού, αυτά τα δύο έχουν δημιουργήσει ένα κοινωνικό υπέδαφος για να έχουν αυτά τα κόμματα η ΝΙΚΗ, οι Σπαρτιάτες ή και άλλα κόμματα ανορθολογικά πολλές υποδοχές».

Τέλος απαντώντας στο ερώτημα για το εάν πιστεύει ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα δημιουργήσει πρόσθετο ταυτοτικό πρόβλημα στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν νομίζω γιατί έχει αλλάξει πια τελείως η πλεύση της Πλεύσης αλλά νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πια να δει πολύ σοβαρά μια δυνατότητα ανασύνθεσης του δημοκρατικού κεντροαριστερού και αριστερού χώρου ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή κατακερματισμένος».

Σχετικά άρθρα