Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτοί είναι οι «Σπαρτιάτες» του Βασίλη Στίγκα, «εκλεκτού» του Κασιδιάρη

Αυτοί είναι οι «Σπαρτιάτες» του Βασίλη Στίγκα, «εκλεκτού» του Κασιδιάρη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Exit Poll, Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Βασίλης Στίγκας, Εθνικές Εκλογές 2023, Εκλογές, Ηλίας Κασιδιάρης, Κόμμα Σπαρτιάτες, Πολιτική Άνοιξη,

Την είσοδο του στη Βουλή φαίνεται να έχει κλειδώσει το κόμμα «Σπαρτιάτες», το οποίο σύμφωνα με το exit poll συγκεντρώνει ποσοστό από 3,6% έως 5,6%.

Τον Βασίλη Στίγκα, τον αρχηγό των «Σπαρτιατών» και νέο μέλος της Βουλής, αρκετοί ψηφοφόροι δεν τον γνώριζαν μέχρι να του δώσει στήριξη ο έγκλειστος – Χρυσαυγίτης Κασιδιάρης.

Το κόμμα του Βασίλη Στίγκα, το οποίο ιδρύθηκε το 2017 δεν είχε πάρει μέρος στις εκλογές του Μαΐου, ωστόσο κατέβηκε στο δεύτερο γύρο έχοντας παράλληλα την υποστήριξη του Ηλία Κασιδιάρη.

Το κόμμα χαρακτηρίζεται ως εθνικιστικό και συντηρητικό, τοποθετούμενο στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος, με τη ρητορική του να χαρακτηρίζεται ως «υπερεθνικιστική» και «υπερσυντηρητική».

Το ίδιο το κόμμα εμφανίζεται ως υπερασπιστής της «λαϊκής πατριωτικής δεξιάς, του τρίπτυχου πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» και του «υγειούς ελληνικού εθνικισμού».

Οι Σπαρτιάτες θεωρούν ότι οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Σε ό,τι αφορά τον Βασίλη Στίγκα ήταν πρώην στέλεχος του δεξιού μονοθεματικού κόμματος για το Μακεδονικό ονοματολογικό ζήτημα, Πολιτική Άνοιξη.

Κοντά στο 2000 προσχώρησε στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ). Έπειτα από την αποχώρηση του από τον ΛΑΟΣ έμεινε πολλά χρόνια χωρίς να ενταχθεί κάπου μέχρι που την δεκαετία του 2010 προσχώρησε στον Ριζοσπαστικό Εθνικό Συναγερμό.

Έπειτα από την ίδρυση του κόμματος Σπαρτιάτες 2017, το 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων.

Στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές Μαΐου 2023, οι Σπαρτιάτες δεν συμμετείχαν, ενώ μετά τον δεύτερο αποκλεισμό από τον Άρειο Πάγο του συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» στον οποίο θα μετείχαν μέλη του Εθνικού Κόμματος – Έλληνες, ο Ηλίας Κασιδιάρης παρέχει ανοιχτή στήριξη του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος εμφάνιζε δημοσκοπικά ποσοστά που κινούνταν στο όριο της αντιπροσώπευσης στη Βουλή πριν τον αποκλεισμό του, κάτι που αποτυπώθηκε στην απότομη αύξηση στις δημοσκοπήσεις όσον αφορά το κόμμα των Σπαρτιατών μετά την ανακοίνωση του Ηλία Κασιδιάρη.

Τουλάχιστον 10 μέλη και πολιτικοί του Εθνικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων και ένας από τους δικηγόρους του, βρίσκονται στις λίστες των Σπαρτιατών, με τμήμα του τύπου να θεωρεί ότι οι Σπαρτιάτες πιθανόν χρησιμοποιούνται από τον Κασιδιάρη για έμμεση εκπροσώπηση στη Βουλή των Ελλήνων.

Σχετικά άρθρα