Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Το ΠΑΣΟΚ άφηνε την πόρτα ανοιχτή στη ΝΔ και απόλυτη κλειστή σε προοδευτική συνεργασία

Τσίπρας: Το ΠΑΣΟΚ άφηνε την πόρτα ανοιχτή στη ΝΔ και απόλυτη κλειστή σε προοδευτική συνεργασία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΑΝΤ1, Εθνικές Εκλογές 2023, Εκλογές, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Την άποψη ότι ο «κατακερματισμός της προοδευτικής ψήφου» θα ωφελήσει μόνο τη ΝΔ, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε, ότι στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις πρώτες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να «αποκωδικοποιήσει το μήνυμα» της κάλπης και να προβεί σε όποιες αλλαγές μπορούσε.

Όπως είπε, έγινε μια προσπάθεια ανανέωσης πολιτικού προσωπικού αλλά και μια προσπάθεια να εστιαστεί ο πολιτικός διάλογος στα προγράμματα των κομμάτων για την επόμενη μέρα και όχι στο παρελθόν.

«Το πιο κρίσιμο είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι τώρα οι εκλογές γίνονται με άλλο εκλογικό σύστημα και δεν πρόκειται για δεύτερο γύρο», είπε χαρακτηριστικά, αν και όπως σημείωσε «προφανώς σκιάζει το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης».

Ωστόσο, τόνισε, σε αυτή τη νέα εκλογική αναμέτρηση τίθενται «σκληρά διλήμματα».

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, υπενθύμισε ότι ήταν πάγιο αίτημα της Αριστεράς, αλλά και ένα δικό του όραμα το 2016 προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να μην είναι «τοξικό», αλλά να προωθεί τις συνεργασίες στη βάση των προγραμματικών συγκλίσεων.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπέστη μια στρατηγική ήττα με ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων που δεν θέλησαν να «χορέψουν το ταγκό» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Έτσι, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεχόταν διαρκή άρνηση στη χείρα συνεργασίας που έτεινε, και ειδικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «άφηνε την πόρτα ανοιχτή στη ΝΔ και απόλυτα κλειστή στην προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης» με αποτέλεσμα να καταγραφεί «ένας κατακερματισμός της προοδευτικής ψήφου που ωφέλησε μόνο τη συντηρητική παράταξη».

Τώρα «ο πολίτης βρίσκεται μπροστά στα διλήμματα που του θέτει το πολιτικό σύστημα», αφού οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και έτσι αναμετρώνται δύο προγράμματα διακυβέρνησης, τονίζοντας ότι παραμένουν «δυο τα κόμματα εξουσίας».

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε τη ΝΔ για αλαζονική στάση και έπαρση μετά τις εκλογές, προειδοποιώντας ότι «αυτό που επιδιώκουν για την επόμενη μέρα» δεν είναι απλά να κάνουν κυβέρνηση αλλά μια «ανεξέλεγκτη κυβέρνηση».

Γι’ αυτό, είπε, είναι αναγκαία η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η δυνατότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βάζει φραγμό στις επιδιώξεις αυτές, στο Κοινοβούλιο.

Σχετικά άρθρα