Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέξης Τσίπρας: «Θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία που απειλείται»

Αλέξης Τσίπρας: «Θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία που απειλείται»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Εθνικές Εκλογές 2023, Εκλογές, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Ανοιχτό κάλεσμα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προς όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες για ανατροπή των συσχετισμών ώστε να προστατευθεί η Δημοκρατία. Όλα όσα είπε από το Σύνταγμα «την πλατεία των αγώνων».

Μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος μελών και υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια δυναμική συγκέντρωση, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε το όραμά του για την Ελλάδα, μια Ελλάδα της ανθρωπιάς και όχι της βαρβαρότητας, ενάντια σε λογικές και πρακτικές καθεστώτος που θα βάλουν στο στόχαστρο κάθε κοινωνική ομάδα που θα τολμήσει να αντισταθεί.

Αποδομώντας πλήρως το προεκλογικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων με την αποκάλυψη των «γαλάζιων» ψεμάτων στα προεκλογικά «θα» υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. και του πρώην πρωθυπουργού είναι μια απάτη.

Επισήμανε ότι «δύο μόνο είναι τα εναλλακτικά σχέδια εξουσίας και διακυβέρνησης που αναμετρώνται», δυο διαφορετικά οράματα για την Ελλάδα.

Εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ για «μια Ελλάδα με δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους», μια χώρα, μια κοινωνία και μια οικονομία, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, με λιγότερες ανισότητες, δίκαιου διαμοιρασμού του παραγόμενου πλούτου, πρόσβασης όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ισχυρού κοινωνικού κράτους, ισχυρών θεσμών, καλύτερων αμοιβών, «όπου οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δε θα φορολεηλατούνται για να πλουτίζει η ολιγαρχία», στεγαστικής πολιτικής, στήριξης των αγροτών.

Από την άλλη είναι το σχέδιο της ΝΔ που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, βάζει σε προτεραιότητα τα κέρδη και αποθεώνει την αγορά, συρρικνώνει το ρόλο το κράτους, υπολογίζει περισσότερο κέρδη και ζημιές, αλλά όχι τις ανθρώπινες ζωές.

Μίλησε για σχέδιο που θέλει να φέρει ανάπτυξη μέσω φοροαπαλλαγών στους ισχυρούς και μείωσης του εργασιακού κόστους, απόσυρσης του Δημοσίου από κρίσιμους τομείς ώστε να δοθεί χώρος στα κερδοσκοπικά fund, μια ανάπτυξη μη βιώσιμη καταδικασμένη να αναπαράγει κρίσεις και διεύρυνση ανισοτήτων.

Η θεμελιώδης διαφορά μας…

«Εμείς στο δίλημμα «ανθρωπιά ή βαρβαρότητα» έχουμε επιλέξει πλευρά, είμαστε με την ανθρωπιά και θα είμαστε ό,τι και να γίνει.

»Δεν λογαριάζουμε χρώμα, θρησκεία, οικονομική δυνατότητα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και αναφερόμενος στο τραγικό ναυάγιο πρόσθεσε «για αυτό και δε λογαριάσαμε ούτε θα λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος όταν υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας.

»Το κάναμε και την προηγούμενη εβδομάδα στο πιο πολύνεκρο ναυάγιο στην ιστορία του τόπου μας.

»Μας είπαν: “μη μιλάτε, μη ρωτάτε, μην αναπνέετε”.

»Γιατί; Γιατί δεν ήταν πλούσιοι ήταν κατατρεγμένοι, γιατί δεν ήταν Έλληνες, δεν ήταν καν τουρίστες, ήταν πρόσφυγες».

Και συνέχισε λέγοντας «τις αξίες μας τις υπηρετούμε και τις υπηρετήσαμε όταν κάναμε τη χώρα συνώνυμο ανθρωπιάς όταν αντιμετωπίσαμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

»Δεν θα επιτρέψουμε σήμερα κάποιοι να την κάνουν συνώνυμο της βαρβαρότητας. Η Ελλάδα θα παραμείνει συνώνυμο της ανθρωπιάς».

Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τη Δημοκρατία που απειλείται

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτόξευσε δηλητηριώδη βέλη προς το σύστημα Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας τις απαράδεκτες δηλώσεις Μπακογιάννη από τη Ροδόπη και προειδοποιώντας ότι σήμερα στοχοποείται η μειονότητα, αύριο θα είναι όποιος πολίτης θελήσει να αντισταθεί στα «σχέδια ισοπέδωσής του.

«Θα είμαστε εδώ, θα είμαστε δίπλα σας για να εγγυηθούμε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια θα είναι τέσσερα χρόνια αξιοπρέπειας» είπε και πρόσθεσε «θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία που απειλείται από την καθεστωτική εξουσία ενός ασύδοτου καθεστώτος».

Δεν θα μας τρελάνουν με ψέματα

Βάζοντας σε σύγκριση τα προγράμματα των δύο κομμάτων ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την Δεξιά ότι ψεύδεται όπως ο Τραμπ «κάνοντας το ψέμα να φαίνεται αλήθεια, όταν λένε ότι οι έμμεσοι φόροι ευνοούν τους φτωχούς».

Συνέχισε σημειώνοντας «ένα πρόγραμμα που τολμά να βάλει χέρι στα υπερκέρδη, στην αισχροκέρδεια των κολοσσών της ενέργειας και του πετρελαίου που έκαναν την κρίση ευκαιρία.

»Πέρα από ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, την ενίσχυση της εκπαίδευσης με σχολεία και πανεπιστήμια, πέρα από την επένδυση στην έρευνα, έχουμε ένα πρόγραμμα που προτάσσει νέα ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας».

Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θέλει «ένα κράτος ισχυρό, σύγχρονο, αποτελεσματικό που δεν θα αποτελεί λάφυρο οικογενειακό.

»Όχι το κράτος που κατέρρευσε στα Τέμπη πριν από τρεις μήνες και έβγαζε τους υπουργούς να λένε ψέματα στα κανάλια.

»Αυτή είναι η υπόσχεσή μας προς τους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών.

»Θα αγωνιστούμε για να υπάρχει δικαίωση και ένα κράτος δίπλα στον πολίτη, όχι ένα κράτος επικίνδυνο για τον πολίτη».

Πρόγραμμα νεοφιλελευθερισμού και στρατηγική Μακιαβέλι

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι βασικό σχέδιο έχει να απομονώσει τον μοναδικό αντίπαλο που φοβάται γιατί «έχουμε αποδείξει ότι είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί με το πρόγραμμα και τις αξίες της να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους αντιμετωπίσει τη Δευτέρα αν στήσουν ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς».

Σημείωσε ότι το πρόγραμμά τους αντιγράφει τα σχέδια του νεοφιλελευθερισμού και η στρατηγική της το πρόγραμμα του Μακιαβέλι γιατί «στόχος του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. είναι ο κατακερματισμός που έφερε η πρώτη κάλπη να συνεχιστεί για να έχουν μια αντιπολίτευση με πολλά μικρά κόμματα στη Βουλή.

»Το δείχνουν πολλές φορές ευνοώντας στην πράξη και κάποια συγκεκριμένα κόμματα που βοηθούν αυτόν τον σχεδιασμό.

»Ένα υποβαθμισμένο κοινοβούλιο και μια αναποτελεσματική αντιπολίτευση είναι η καλύτερη προϋπόθεση ενός καθεστώτος. Η λογική διαίρει και βασίλευε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ώριμο τέκνο της ανάγκης

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την ανατροπή των συσχετισμών της πρώτης κάλπης ως «ζήτημα κοινωνικής σταθερότητας και δημοκρατικής κανονικότητας και όχι κομματικής σκοπιμότητας.

»Η μόνη επιλογή είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ώστε να μην έχουν λευκή επιταγή τη Δευτέρα».

Έστειλε, όμως και μηνύματα για την επόμενη ημέρα, λέγοντας «με αισοδοξία και αποφασιστικότητα να πάμε μαζί να δώσουμε τον αγώνα και από Δευτέρα να είμαστε πάλι μαζί και θα είμαστε μαζί.

»Θα προχωρήσουμε μπροστά στους αγώνες στο πλάι της κοινωνίας, για λογαριασμό όλων αυτών που εκπροσωπούμε τόσα χρόνια».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε τυχαία, δεν έγινε κατά λάθος από συγκυρία η λαϊκή μεγάλη παράταξη της Αριστεράς, το αποκούμπι, το στήριγμα η φωνή όσων δεν έχουν φωνή σε αυτόν τον τόπο.

»Ήταν, είναι και θα είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης.

»Ο εκφραστής της ελπίδας των λαϊκών στρωμάτων.

»Όχι κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε συμπλήρωμα και πρόθυμος εταίρος στα σχέδια της Δεξιάς όπως είναι το ΠΑΣΟΚ από το 2012» τόνισε με νόημα για να συμπληρώσει «είναι κόμμα που θέλει να φέρει τον λαό στην εξουσία και θα φέρουμε τον λαό ξανά στη διακυβέρνηση του τόπου.

»Πάμε μπροστά μέχρι τη νίκη, πάμε για κοινωνική δικαιοσύνη, για ευημερία για όλους».

Ο παλμός της συγκέντρωσης, με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να «διακόπτουν» αρκετές φορές τα συνθήματα από τα μέλη και τη νεολαία, ενώ η δυναμική του κόσμου ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει στο μικρόφωνο, μετά το τέλος της ομιλίας του και να υπογραμμίσει:

«Το ότι γεμίσαμε σήμερα αυτή την πλατεία είναι πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά.

»Θα είναι και τη Δευτέρα γιατί θα έχουμε ένα καλό, νικηφόρο αποτέλεσμα, δεν θα γίνουμε ποτέ συμπλήρωμα στα σχέδιά τους.

»Θα είμαστε εδώ εμπόδιο στα δικά τους σχέδια της ισοπέδωσης.

»Δίπλα σε κάθε πολίτη. ΣΥΡΙΖΑ, ώριμο τέκνο της κοινωνικής ανάγκης. Πάμε μαζί για τη νίκη».

Σχετικά άρθρα