Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέξης Τσίπρας: «Χρειάζεται νέα ευρωπαϊκή συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου»

Αλέξης Τσίπρας: «Χρειάζεται νέα ευρωπαϊκή συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Προοδευτική Συμμαχία, Πρόσφυγες, ΣΥΡΙΖΑ,

Για υποκρισία κατηγόρησε την Ευρώπη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε αποκλειστική δήλωση στο EURACTIVE.

«Μετράμε εκατοντάδες νεκρούς και κάποιοι να συζητάνε μόνο για χρήματα στις χώρες υποδοχής, χρειάζεται νέα ευρωπαϊκή συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου», ο ίδιος ανέφερε.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «Κάποιοι στην Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσουν να είναι “υποκριτές” σχετικά με τη μετανάστευση, θεωρώντας το διεθνές δίκαιο ως “παρωχημένο” και αντ’ αυτού θα πρέπει να επικεντρωθούν στο πόσα χρήματα θα πρέπει να χορηγηθούν σε εκείνες τις χώρες που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες, δήλωσε ο αρχηγός της αριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε το EURACTIV.com σε αποκλειστική δήλωση.

«Είναι ύψιστη υποκρισία να μετράμε εκατοντάδες νεκρούς άνδρες, γυναίκες και παιδιά στο βυθό της Μεσογείου και για κάποιους στις Βρυξέλλες, την Αθήνα, τη Βουδαπέστη ή το Βερολίνο να θεωρούν το διεθνές δίκαιο «πολυτέλεια» ή «παρωχημένο» και να μας λένε ότι όλα πρέπει να συζητήσουμε πόσα ευρώ θα δοθούν σε χώρες για να φιλοξενήσουν εκεί πρόσφυγες», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ακολούθως, αναφερόμενος στο θανατηφόρο ναυάγιο μεταναστών στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, που στοίχισε τη ζωή σε δυνητικά εκατοντάδες μετανάστες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι:

«Αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της ΕΕ να προωθήσει μια δομημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική που θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση για μια συμφωνία ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο πρέπει να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση και να επικεντρωθεί στη διασφάλιση «νόμιμων και ασφαλών διαδρομών, επανεγκατάστασης προσφύγων από τρίτες χώρες σε κράτη μέλη της ΕΕ με δίκαιο τρόπο».

Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να είναι εγγυημένος ένας σημαντικός αριθμός ετήσιων θέσεων φιλοξενίας (ενέχυρα) σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι: «Όσο ενισχύουμε τις νόμιμες, ασφαλείς διαδρομές και όσο αναβαθμίζουμε τον ρόλο της ΕΕ και τη συνεργασία μας στο μεταναστευτικό με τρίτες χώρες της Μεσογείου, τόσο πιο αδύναμα θα είναι τα δίκτυα λαθρεμπόρων και οι παράνομες και επικίνδυνες διαδρομές που δημιουργούν».

Την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» για την Ευρώπη να έχει τη Μεσόγειο Θάλασσα «στρωμένη με πτώματα».

Σύμφωνα με τη Frontex, εκτιμάται ότι πάνω από 600 άνθρωποι επέβαιναν στο πλοίο, ενώ τουλάχιστον 400 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε την Πέμπτη τους επιζώντες του θανατηφόρου δυστυχήματος.

Στη συνέχεια δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Facebook –που από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περιγράφεται ως γροθιά στο στομάχι– με έναν έφηβο επιζών να αναζητά τον αδελφό του μετά το ναυάγιο.

Στο ερώτημα «πόσο αξίζει μια ανθρώπινη ζωή;» ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «είναι η καταγωγή, το χρώμα, η οικονομική δυνατότητα.

»Δυστυχώς, η αξία της ζωής δεν είναι η ίδια σήμερα για όλους τους ανθρώπους […]».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι: «Διαλέξαμε μια πλευρά: Με τον άνθρωπο, χωρίς όρους.

»Και όσο η πραγματικότητα γίνεται πιο σκληρή, το πείσμα μας να υπερασπιστούμε την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τον ανθρωπισμό μεγαλώνει».

Σχετικά άρθρα