Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλ. Τσίπρας: Το σχέδιο της ΝΔ είναι εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί

Αλ. Τσίπρας: Το σχέδιο της ΝΔ είναι εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Εθνικές Εκλογές 2023, Εκλογές, Κρήτη, Λασίθι, Πλειστηριασμοί Ακινήτων, Πλειστηριασμός Πρώτης Κατοικίας, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Συνεχίστηκε την Τετάρτη 14/6 η περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στην Κρήτη.

Ο κ. Τσίπρας την Τετάρτη βρέθηκε στο νομό Λασιθίου, όπου επισκέφτηκε το νοσοκομείο της Ιεράπετρας και στην συνέχεια απηύθυνε σύντομη ανοιχτή ομιλία στην παραλία της πόλης σε πολίτες που συγκεντρώθηκαν.

Ο κ. Τσίπρας αρχικά σημείωσε ότι η αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου είναι μια αναμέτρηση με διαφορετικούς όρους, καθώς, όπως είπε, «ξέρουμε ότι θα βγάλει κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

»Όποιος βγει πρώτος ξέρουμε ότι θα κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

»Δεν είναι με την απλή αναλογική, είναι με την ενισχυμένη αναλογική».

Ο κ. Τσίπρας άφησε επίσης αιχμές για τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου λέγοντας ότι «όταν εμείς ανοίγαμε τη συζήτηση για τις προγραμματικές συγκλίσεις και για προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη ημέρα, οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις επέλεξαν να ασχοληθούν μονάχα πώς θα μεγαλώσουν το δικό τους το χωράφι και έκαναν μονομέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να χτυπάν τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ που κυβερνούσε 4 χρόνια».

«Δύο προγράμματα διακυβέρνησης και δύο σχέδια εξουσίας αναμετριούνται για την επόμενη ημέρα:

»Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για το δίλημμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήταν, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας.

»Ούτε κόμμα διαμαρτυρίας ούτε κόμμα συμπλήρωμα της Δεξιάς».

«Ο κατακερματισμός της προοδευτικής ψήφου οδήγησε σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις 21 του Μάη, όμως στις 25 του Ιούνη η κάλπη θα είναι άδεια.

»Και το κριτήριο της ψήφου θα είναι με πιο πρόγραμμα και ποιος θα μας κυβερνήσει τα επόμενα 4 χρόνια.

»Η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία;

»Στόχος μας είναι να φέρουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα, να ανατρέψουμε τους δυσμενείς συσχετισμούς.

»Σε κάθε περίπτωση, είναι ζήτημα σταθερότητας του πολιτικού συστήματος και υγείας της δημοκρατίας» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στην συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι «βλέπουμε μια δεξιά που δεν μπορεί να κρύψει την έπαρση και την αλαζονεία της.

»Θέλουν να είναι ένα παντοδύναμο καθεστώς, γι’ αυτό εκφοβίζουν, εκβιάζουν κάθε κοινωνική ομάδα που μπορεί να έχει διαφορετική θέση και άποψη από αυτούς».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το εξής κρίσιμο ερώτημα εν όψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου:

«Θέλουμε την επόμενη ημέρα μια παντοδύναμη, αλαζονική, ανεξέλεγκτη κυβέρνηση που θα λειτουργεί ως καθεστώς κομματικής και οικογενειακής εξουσίας ή θέλουμε μια ζωντανή και υγιή δημοκρατία;

»Θέλουμε να υπάρχει μια δύναμη η οποία θα μπορεί να κοιτάει στα μάτια όποια κι αν είναι η κυβέρνηση και να υπερασπίζει την κοινωνία;».

Προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ η Δημόσια Υγεία:

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την προγραμματική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Η τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας έχει δώσει αγώνες για να υπερασπιστεί το δημόσιο νοσοκομείο της πόλης» τόνισε στην αρχή ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που, όπως είπε, θέλει να βάλει σε προτεραιότητα την δημόσια υγεία.

«Θέλουμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, γιατί το όραμά μας είναι όλοι οι πολίτες – ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας – να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

»Έχουμε σχεδιάσει την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

»Η σημερινή κυβέρνηση δίνει μόνο 2% για την υγεία.

»Έχουμε σχεδιάσει να ενισχύσουμε τους μισθούς των πρωτοδιοριζόμενων γιατρών, να μονιμοποιήσουμε γιατρούς και νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, να εντάξουμε τους νοσηλευτές στα βαρέα και ανθυγιεινά.

»Να προχωρήσουμε σε 15.000 προσλήψεις για τα δημόσια νοσοκομεία» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Από την άλλη, είναι το σχέδιο της ΝΔ. Είναι το σχέδιο Πνευματικού – το κρυφό σχέδιο Μητσοτάκη» είπε ο κ. Τσίπρας ασκώντας κριτική στην ΝΔ και την πολιτική της στην υγεία.

«Το είχε φανερώσει ο κ. Μητσοτάκς το σχέδιο του, αλλά ήρθε η πανδημία και δεν το ολοκλήρωσε» είπε και πρόσθεσε «Λίγο πριν έρθει η πανδημία, τον Δεκέμβρη του 2019, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι σχεδίαζε τη μετατροπή νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ότι θα προχωρούσε σε συμπράξεις με ιδιώτες.

»Και μας είπε τότε ότι “θα ανατριχιάσετε”.

»Ήρθε η πανδημία και δεν προλάβαμε να ανατριχιάσουμε με το σχέδιό του, αλλά με το γεγονός ότι η χώρα μας ήταν η χειρότερη σε όλη την Ευρώπη σε θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό».

«Το βάζει τώρα μπροστά το σχέδιο του ο κ. Μητσοτάκης: Ο κ. Πνευματικός μίλησε για διαλογή ασθενών. Δηλαδή τι; Ότι η υγεία είναι ακριβή, τα δημόσια νοσοκομεία να κάνουν περικοπές, να κλείσουν δημόσιες δομές και να διαλέγουμε σε ποιον θα δίνουμε μια ακριβή θεραπεία, σε αυτόν που θα έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

»Αυτό είναι ανατριχιαστικό. Δεν είναι απλά κυνικό.

»Γιατί μας οδηγεί σε μια κοινωνία που θα απαξιώνει την μεγαλύτερη αξία, την ανθρώπινη ζωή».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους αγώνες τις τοπικής κοινωνίας της Ιεράπετρας, προκειμένου να διατηρήσει το νοσοκομείο στην πόλη και σημείωσε ότι «πρώτο στη λίστα για να κλείσει στην εφαρμογή του σχεδίου Μητσοτάκη – Πνευματικού είναι το νοσοκομείο της Ιεράπετρας.

»Πρώτος νομός στη λίστα για κλείσιμο δομών υγείας είναι ο νομός Λασιθίου.

»Γιατί λέει είναι πολλά τα 3 δημόσια νοσοκομεία».

Ο κ. Τσίπρας στο σημείο αυτό τόνισε ότι «Οι πολίτες της Ιεράπετρας που έχτισαν το νοσοκομείο τη δεκαετία του 40 από το υστέρημα τους, έχουν δικαίωμα το 2023 να έχουν ένα καλά στελεχωμένο δημόσιο νοσοκομείο.

»Είναι δικαίωμα για κάθε πολίτη η πρόσβαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης και υγείας».

«Μέσα στα μνημόνια υλοποιήσαμε πολιτικές για το δημόσιο συμφέρον και εντάξαμε 2,5 εκ. ανασφάλιστους στο δημόσιο σύστημα υγείας, που τους είχε πετάξει η κυβέρνηση Σαμαρά.

»Τα ίδια κάνουν και τώρα. Αυτοί που διέσπειραν ψέματα ότι δήθεν εμείς θα αυξάναμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, μια βδομάδα μετά αφήσαν δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, επειδή δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν.

»Προσλάβαμε πάνω από 300 μόνιμους στο ΕΚΑΒ.

»Και η ΝΔ σε 4 χρόνια, εκτός μνημονίων, με τη δυνατότητα να δαπανήσει πάνω από 50 δισ. ακριβώς λόγω της πανδημίας, άρα με προτεραιότητα την υγεία, άφησαν τα νοσοκομεία ερειπωμένα, με 6.500 λιγότερους μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές το 2023 από το 2019 και το ΕΚΑΒ χωρίς προσωπικό.

»560 έφυγαν αυτή την τετραετία. Ούτε μία πρόσληψη δεν έκανε ο κ. Μητσοτάκης.

»Δεν είναι στο σχέδιο τους να στηρίξουν την δημόσια υγεία.

»Για εμάς η ανθρώπινη ζωή είναι προτεραιότητα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και έθεσε το ερώτημα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου «Πώς θα ζήσουμε τα επόμενα 4 χρόνια;» για να τονίσει ότι:

«Εμείς λέμε δυνατό ΕΣΥ, προσλήψεις, στελέχωση του ΕΚΑΒ, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αξιοπρεπής ιατροφαρμακευτική φροντίδα για όλους τους πολίτες και όχι διάλυση του ΕΣΥ όπως προβλέπει η ΝΔ».

Η ΝΔ λέει πράγματα που δεν θα κάνει και κρύβει πράγματα που θα κάνει:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ και της κρυφής ατζέντας που έχει για την επόμενη ημέρα.

«Η ΝΔ έχει πρόγραμμα στο οποίο υπόσχεται και λέει πράγματα που δεν πρόκειται να κάνει και δεν λέει πράγματα που έχει σχέδιο να κάνει.

»Αυτά που υπόσχεται δεν τα έχει καταγράψει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε στις Βρυξέλλες.

»Από τις υποσχέσεις που δίνει ο Μητσοτάκης καμία δεν είναι καταγεγραμμένη στο σχέδιο που έστειλε στις Βρυξέλλες πριν από δύο μήνες, όχι πριν από δύο χρόνια. Καμία.

»Και βεβαίως δεν λέει φωναχτά αυτά που σας λέω ότι έχει σχέδιο να κάνει για την δημόσια υγεία: κλείσιμο νοσοκομείων, περικοπή δαπανών, διαλογή ασθενών και 700 χιλιάδες πλειστηριασμούς.

»Αυτά δεν τα λέει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Από την πλευρά μας στον ΣΥΡΙΖΑ» όπως είπε χαρακτηριστικά «ότι έχουμε το λέμε καθαρά. Όλα τα λέμε καθαρά.

»Δεν φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια. Ποιους έχουμε στόχο να βοηθήσουμε και ποιους έχουμε στόχο να χτυπήσουμε.

»Τα ισχυρά συμφέροντα έχουμε στόχο να τα χτυπήσουμε για να μπορέσουν να ζήσουν οι αδύναμοι, η μεσαία τάξη, να ανασάνει η κοινωνία γι αυτό μας πολεμάνε».

Κατηγόρησε ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι λέει ψέματα σε ότι αφορά την μείωση των φόρων.

«Λέει ο Μητσοτάκης ότι εγώ δεν αύξησα φόρους. Λέει ψέματα.

»Τους τελευταίους 18 μήνες έχει εισπράξει 6 δισεκ. ευρώ περισσότερους φόρους από τους Έλληνες πολίτες λεηλατώντας το εισόδημά τους μέσα από τον υψηλό ΦΠΑ και τον ΕΦΚ.

»Τι λέει το πρόγραμμά μας; Μείωση του ΦΠΑ, μείωση του ΕΦΚ, κατάργηση της καταβολής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, πλαφόν κέρδους στα καρτέλ ενέργειας
για να μπορέσει να ανασάνει η μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει η αισχροκέρδεια, να σταματήσουν τα υπερκέρδη.

«Γι αυτό λέμε να φορολογηθούν τα 6 δισεκ. ευρώ υπερκέρδη που έχουν συσσωρευτεί.

»Θα πρέπει να βρούμε τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες τις κοινωνικές, τα νοσοκομεία, τα σχολεία τη στήριξη του κοινωνικού κράτους» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκανε σύγκριση των δύο προγραμμάτων που αντιπαρατίθενται σε αυτές τις εκλογές.

«Εμείς πιστεύουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και πρέπει να στηριχθούν.

»Και τι λέει η ΝΔ; Όσοι μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί, επιβιώνουν, οι άλλοι πεθαίνουν.

»Εμείς έχουμε σχέδιο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όχι αυξήσεις εισφορών, αλλά ρύθμιση χρεών, όπως κάναμε το 2018 με τις ασφαλιστικές εισφορές που κάναμε διαγραφή μέρους των χρεών και 120 δόσεις για το υπόλοιπο.

»Ρύθμιση χρεών και όχι κλείσιμο των επιχειρήσεων» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι την περίοδο που μόλις είχαμε βγει από τα μνημόνια, η σύνταξη και ο μισθός το 2019 είχε ως 40% μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη σε σχέση με τώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Ένας συνταξιούχος το 2019 δεν έλεγε ότι είναι πλούσιος, αλλά μπορούσε με αξιοπρέπεια να αγοράσει από την σύνταξη του ένα δώρο στο εγγόνι του τουλάχιστον.

»Σήμερα ο συνταξιούχος τρώει υποσχέσεις πολλές, αλλά δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από το σούπερ μάρκετ.

»Φεύγει η σύνταξη στο ρεύμα και στις υποχρεώσεις» υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνουν το τελευταίο διάστημα.

«Κρίσιμο είναι αν οι αγρότες θα μπορούν να μείνουν στην ύπαιθρο και να καλλιεργούν ή αν θα τους πνίξουν τα χρέη.

»Σχέδιο μας είναι η δημιουργία ενός ταμείου για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους αγρότες για να δίνουμε μικροπιστώσεις και να τους χρηματοδοτούμε, διότι δεν μπορούν σήμερα να περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες.

»Λέμε ότι πρέπει να σταματήσουν όλα αυτά μέσα από μια ισχυρή δημόσια παρέμβαση, με ένα ισχυρό δημόσιο πυλώνα στον τραπεζικό σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο της ΝΔ είναι εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί:

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «το επόμενο διάστημα επίκεινται 700.000 πλειστηριασμοί, αφού έχουν περάσει οι τράπεζες τα δάνεια στα funds».

Όπως ξεκαθάρισε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται «ρύθμιση, να δοθεί δυνατότητα όχι μόνο στους αδύναμους αλλά και ευρύτερα στο κομμάτι της πρώτης κατοικίας να πάνε σε ρυθμίσεις βιώσιμες και να έρθει αρωγός το κράτος να στηρίξει επιδοτώντας τη δόση των ανθρώπων που θα μπορούν σιγά σιγά να αποπληρώνουν.

»Και τα funds να προχωρήσουν σε ένα γενναίο κούρεμα των απαιτήσεων τους.

»Όχι με 15% – 20%, που έχουν πάρει τα δάνεια, να θέλουν να βγάλουν το 100%».

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το σχέδιο της ΝΔ είναι οι χιλιάδες πλειστηριασμοί.

«Η εικόνα με τον ηλικιωμένο ανάπηρο στην Χαλκιδική.

»Η εικόνα της γυναίκας μονογονεϊκής οικογένειας στα Άνω Πετράλωνα να μένει έξω από το σπίτι της για 5 χιλιάδες ευρώ θα είναι η εικόνα που θα βλέπουμε καθημερινά την επόμενη τετραετία.

»Και από ποιους; Από αυτούς που λένε στρατηγικούς κακοπληρωτές αυτούς που χρωστάνε 5 και 10 χιλιάδες ευρώ, αλλά οι ίδιοι χρωστάνε 400 εκατομμύρια δανεικά και αγύριστα στις τράπεζες και δεν πρόκειται να τα δώσουν ποτέ».

Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών:

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκανε ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πραγματικό δίλημμα της ψήφου που αφορά τους δημοκρατικούς πολίτες, ακόμη και αυτούς που ψήφισαν ΝΔ, είναι ότι το πολιτικό σύστημα και η δημοκρατία του τόπου μας θα είναι μια δημοκρατία ανεπαρκής και ένα πολιτικό σύστημα αστάθειας αν έχουμε ένα ισχυρό και ανεξέλεγκτο καθεστώς την επόμενη ημέρα.

»Στόχος είναι η ανατροπή των συσχετισμών και ένα νικηφόρο αποτέλεσμα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο για την κοινωνία, είναι αναγκαίο για τον τόπο και την δημοκρατία να μην αφήσουμε την προοπτική μιας ανεξέλεγκτης καθεστωτικής δεξιάς την επόμενη ημέρα.

»Να υπάρχει μια δύναμη ισχυρή να μπορεί να μπορεί να κοιτάει στα μάτια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Με δεδομένο ότι ψηφίζουμε με ενισχυμένη αναλογική, κάθε ψήφος προοδευτικού πολίτη που θα κατευθυνθεί οπουδήποτε αλλού εκτός από την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ.

»Κάθε ψήφος του προοδευτικού πολίτη που κατανοεί ότι δεν πρέπει να ενισχυθεί και δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη η ΝΔ και κατευθυνθεί οπουδήποτε αλλού εκτός από την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, αντικειμενικά ευνοεί, εξυπηρετεί το σχεδιασμό της ΝΔ και του κυρίου Μητσοτάκη» ανέφερε.

«Θέλουν να κερδίσουν και να κατακερματιστεί η προοδευτική ψήφος για να μην έχουν αντίπαλο την επόμενη ημέρα.

»Πόσο μεγάλη σημασία, λοιπόν, θα έχει την επόμενη ημέρα να μπουν στην Βουλή κόμματα τα οποία στήθηκαν από το καθεστώς Μητσοτάκη;

»Πόσο μεγάλη σημασία έχει κάποιος να πάει από το 7 στο 8% ή από το 10 στο 13%;

»Μεγάλη σημασία έχει να ανατρέψουμε αυτό τον συσχετισμό.

»Μεγάλη σημασία έχει να αποτρέψουμε την νίκη ενός αντιλαϊκού και αντικοινωνικού προγράμματος όπως αυτού της ΝΔ.

»Και δεσμευόμαστε απέναντί σας: θα είμαστε παρόντες. Θα είμαστε μαζί ό,τι και αν γίνει» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σχετικά άρθρα