Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: «Δεν υπάρχει περιθώριο για “Πρέσπες του Αιγαίου”»

Νίκος Δένδιας: «Δεν υπάρχει περιθώριο για “Πρέσπες του Αιγαίου”»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εθνικές Εκλογές 2023, Εκλογές, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», απαντώντας στο ερώτημα εάν οι αλλαγές προσώπων σε κορυφαία υπουργεία στην κυβέρνηση της Τουρκίας είναι μια κίνηση που προϋποθέτει και εδώ αλλαγές υπουργών, για να μπούμε σε έναν νέο κύκλο συζητήσεων με τους απέναντι, σε «Πρέσπες του Αιγαίου», απάντησε:

«Είναι προφανές, όσον αφορά στην Ελλάδα, ότι αν και πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σύστημα από αυτό της Τουρκίας, οι επιλογές προσώπων για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο αποτελούν συνταγματική προνομία και στη χώρα μας του προέδρου της κυβέρνησης, δηλαδή του πρωθυπουργού.

»Δεν εκτιμώ όμως ότι το κριτήριο θα είναι αυτό στο οποίο αναφέρεστε.

»Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν άλλωστε σταθερά επί 4 χρόνια υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία για τη μοναδική διαφορά μας.

»Σας υπενθυμίζω όμως ότι ήταν και η κυβέρνηση που έδωσε απαντήσεις όπου και όποτε χρειάσθηκε και κινήθηκε με αυτοπεποίθηση στα εθνικά μας θέματα, διευρύνοντας τις συμμαχίες μας και εκσυγχρονίζοντας μετά από πολλά χρόνια το αμυντικό οπλοστάσιο της χώρας.

»Σε ό,τι με αφορά, με τη δική του εξουσιοδότηση ενήργησα στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε διεθνή fora ή σε επίπεδο συμμάχων και εταίρων.

»Αυτό θα συνεχίσει να πράττει και ο υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, όποιος κι αν είναι αυτός, τηρώντας τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

»Οσον αφορά τέλος στον όρο “Πρέσπες του Αιγαίου”, να υπενθυμίσω ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός της κυβέρνησής του [σ.σ. Νίκος Φίλης] και όχι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας τον χρησιμοποίησε.

»Όπως είναι αυτονόητο και για μια σειρά από διαφορετικούς λόγους, δεν υπάρχει περιθώριο για “Πρέσπες του Αιγαίου”».

Σχετικά άρθρα