Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί Ελλάδα και Ουγγαρία μπλοκάρουν τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Γιατί Ελλάδα και Ουγγαρία μπλοκάρουν τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ουγγαρία, Ουκρανία,

Η Ουγγαρία κέρδισε έναν –απρόσμενο, κατά το Politico– σύμμαχο, στην μόνιμη αντίδρασή της για την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία, ενόψει του 11ου πακέτου μέτρων που ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες.

Και δεν είναι άλλος από την Αθήνα, σύμφωνα με δηλώσεις πέντε διπλωματών της ΕΕ στο Politico.

Ενώ τα 10 προηγούμενα πακέτα κυρώσεων, επικεντρώνονταν σε μέτρα που θα εξαντλήσουν το πολεμικό ταμείο του Πούτιν, το τρέχον πακέτο στοχεύει χώρες που βοηθούν τη Μόσχα να αποφύγει το εμπορικό εμπάργκο.

Το Κίεβο έχει καταρτίσει έναν κατάλογο εταιρειών που τις αποκαλεί «σπόνσορες πολέμου», στον οποίο περιλαμβάνεται και αριθμός ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ελλάδα και Ουγγαρία ζητούν ωστόσο, να διαγραφούν εταιρείες τους από την λίστα, πριν συμφωνήσουν στο πακέτο κυρώσεων.

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, προκλήθηκαν εντάσεις, με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να επικρίνει ευθέως την Ουγγαρία, σύμφωνα με τους διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.

«Να διερευνηθεί επαρκώς»

Επίσης, κατά την συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ την περασμένη Τετάρτη, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.

Η Αθήνα πάντως αντέδρασε στις κατηγορίες περί καταστρατήγησης των κυρώσεων.

«Η Ελλάδα επανέλαβε ότι, εάν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις παραβίασης των κυρώσεων, αυτές θα πρέπει να τεθούν υπόψη των ενδιαφερόμενων κρατών μελών, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε αυτό να διερευνηθεί επαρκώς και στη συνέχεια να ληφθούν τα δέοντα μέτρα«, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτης.

«Ελληνικές εταιρείες κατηγορούνται ως Διεθνείς Χορηγοί Πολέμου, παρόλο που δεν παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Άλλος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι, στην ΕΕ συμμερίζονται την ελληνική θέση, παραδεχόμενοι ότι η λίστα ζημιώνει την οικονομία της χώρας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχει ήδη υποσχεθεί να επεξεργαστεί τον ουκρανικό κατάλογο, γεγονός βέβαια που προϋποθέτει συνεργασία με τους Ουκρανούς.

Ωστόσο, «όσο η Ουγγαρία και η Ελλάδα αρνούνται να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε πριν οι εταιρείες τους βγουν από τον κατάλογο, δεν υπάρχει καμία πίεση για προχωρήσουν οι εξελίξεις», τονίζουν οι διπλωμάτες.

Η δυσαρέσκεια πάντως είναι πολύ μεγαλύτερη έναντι της Ουγγαρίας, δεδομένου ότι η φιλορωσική και φιλοκινεζική γραμμή της έχει συχνά εμποδίσει την ΕΕ να καταλήξει σε ομοφωνία σχετικά με δηλώσεις για τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Μπλοκάρει επίσης την έγκριση της όγδοης δόσης ευρωπαϊκών χρημάτων για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Μια νέα έκδοση του πακέτου, που στάλθηκε στους απεσταλμένους της ΕΕ την Τετάρτη, δεν περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές.

Το τρίτο προσχέδιο προσαρμόζει τεχνικές διατυπώσεις σχετικά με την απελευθέρωση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων και διευκρινίζει ότι το πετρέλαιο του Καζακστάν μπορεί να αποστέλλεται μέσω του αγωγού Druzhba στην Ευρώπη.

Προσθέτει επίσης περισσότερες από 50 ρωσικές εταιρείες για τις οποίες οι αρχές της ΕΕ δεν μπορούν να επιτρέψουν τη μεταφορά αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης.

Σχετικά άρθρα