Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γιάννης Σαρμάς υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ο Γιάννης Σαρμάς υπηρεσιακός πρωθυπουργός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Γιάννης Σαρμάς, Εθνικές Εκλογές 2023, Εκλογές, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών,

Σύσκεψη συγκάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων που επανεξελέγησαν, δηλαδή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος.

Προηγήθηκε η κατάθεση και επιστροφή από τους πολιτικούς αρχηγούς στην ΠτΔ, των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο δρόμος άνοιξε για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αφού μεσολαβήσει ο σχηματισμός και η ορκωμοσία της νέας -υπηρεσιακής- κυβέρνησης, η ορκωμοσία την Κυριακή των νεοεκλεγέντων βουλευτών, η εκλογή Προεδρείου και η διάλυση της Βουλής τη Δευτέρα.

Μετά το πέρας της συνάντησης τους, διάρκειας σχεδόν μισής ώρας, οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε νωρίτερα η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κάτια Αντωνιάδη, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι πάμε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό κάποιον ανώτατο δικαστή.

Όπως είπε είναι πάντα ένας εκ των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και σημείωσε ότι φαίνεται ότι θα είναι ο Γιάννης Σαρμάς που είναι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο αρχαιότερος από τους τρεις.

Ο Γιάννης (Ιωάννης) Σαρμάς είναι ο ένας εκ των τριών προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων.

Ο σημερινός πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ξεκίνησε τη διαδρομή του στον χώρο της δικαιοσύνης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς το 1986 συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, συμπληρώνοντας και στις δύο κατευθύνσεις την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των υποψηφίων.

Ο Γιάννης Σαρμάς υπηρέτησε ως δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1987 έως το 1993 και στη συνέχεια βρέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο υπηρετεί από τη θέση του προέδρου από το 2019.

Γεννήθηκε το 1957 στην ΚΩ και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Ξεκίνησε τη φοιτητική του ζωή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοιτώντας με άριστα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δεχθεί την Τετάρτη στις 13.00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Σχετικά άρθρα