Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με Μητσοτάκη ακόμα ένας χρόνος ακρίβεια «φωτιά» στα τρόφιμα

Με Μητσοτάκη ακόμα ένας χρόνος ακρίβεια «φωτιά» στα τρόφιμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακρίβεια, Πληθωρισμός, Τρόφιμα,

Τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη αναμένεται να κρατήσουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, σύμφωνα με αρμόδιους αναλυτές και εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραστικά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει προτείνει τόσο τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, όσο και την πτώση του ΕΦΚ καυσίμων στα κατώτερα επιτρεπτά όρια της Ε.Ε., προκειμένου να μειωθούν οι τιμές και να ελαφρυνθούν οι πολίτες που το έχουν ανάγκη.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται να προχωρήσει σε οποιοδήποτε μέτρο ανάσχεσης της ακρίβειας, με τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πρόσφατα ότι κάποια στιγμή ο πληθωρισμός θα… πέσει.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, βάσει και των προβλέψεων της Ε.Ε.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,2% και 2,4% το 2023 και το 2024 αντίστοιχα, παραμένοντας και την επόμενη χρονιά πάνω από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με άλλα λόγια, η ακρίβεια θα μεγαλώνει και μάλιστα για πολλούς μήνες.

Πώς και πόσο μειώθηκαν τα εισοδήματα

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες πλήττονται στον μέγιστο βαθμό και βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

Πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ αποτυπώνει ότι οι καταναλωτές μείωσαν την αγορά τροφίμων και τα λοιπά βασικά είδη πρώτης ανάγκης (55,6% και 65,10% αντίστοιχα), κόβοντας από άλλες βασικές ανάγκες, όπως η μετακίνηση, η αναψυχή (6 στους 10 αδυνατούν να κάνουν ακόμα και μία εβδομάδα διακοπές τον χρόνο, ενώ 3 στους 10 δηλώνουν ότι δεν έχουν κάνει διακοπές εδώ και χρόνια!) αλλά και η θέρμανση (το 86,8% δηλώνει ότι την περιόρισε σε σημαντικό βαθμό).

Σε ό,τι αφορά δε το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο διαφήμιζε η κυβέρνηση της Ν.Δ., πάνω από το 70% δηλώνει ότι δεν συμβάλλει καθόλου στη μείωση των τιμών, ενώ το 80% δηλώνει ότι δεν το αξιοποιεί.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να μειώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού το 2022 έχει παρουσιάσει απώλεια κατά 18,5%.

Αντίστοιχα, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του μέσου επιπέδου των συντάξεων θα είναι 18,6% εάν λάβουμε υπόψη την αύξηση του 7,75%.

Χωρίς την αύξηση αυτή, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων θα ήταν 25,4%.

Ερχονται νέες ανατιμήσεις

Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν οι μεγάλες ανατιμήσεις τους επόμενους μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 7 στα 10 στελέχη της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου δηλώνουν ότι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε νέο γύρο αυξήσεων στις τιμές μέσα στο έτος, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της NielsenIQ.

Υπενθυμίζεται ότι σε δείγμα 32 διευθυνόντων συμβούλων από επιχειρήσεις της οργανωμένης λιανικής και της βιομηχανίας προκύπτει ότι σε ποσοστό 68% απάντησαν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών φέτος.

Οι νέες ανατιμήσεις θα κινηθούν έως το 5%, σύμφωνα με το 35% των ερωτηθέντων, ενώ 1 στους 2 απάντησε ότι οι ανατιμήσεις θα φτάσουν έως το 10%.

Υπάρχει δε και ένα μικρό ποσοστό 6% που απάντησε ότι οι αυξήσεις τιμών θα φτάσουν το 20%.

Ούτως ή άλλως, τα στοιχεία του Απριλίου είναι ενδεικτικά της κατάστασης.

Στα είδη διατροφής και στα μη αλκοολούχα ποτά οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Δηλαδή, σχεδόν τετραπλάσιες συγκριτικά με τον μέσο πληθωρισμό (3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 4,5%, σύμφωνα με τη Eurostat) και πενταπλάσιες σε σχέση με τον γενικό δείκτη ήταν οι αυξήσεις που κατέγραψαν τα είδη άμεσης κατανάλωσης του νοικοκυριού (+16,3%).

Αντίστοιχα και τα είδη ατομικής φροντίδας σημείωσαν άνοδο της τάξης του 10,9%.

Σχετικά άρθρα