Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υστερία τουρκικού ΥΠΕΞ για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων – Τι απαντά η Αθήνα

Υστερία τουρκικού ΥΠΕΞ για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων – Τι απαντά η Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενοκτονία Ποντίων, Γεώργιος Αρναούτης, Πόντιοι, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με σημερινή (19/5) ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που αφορά σε δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων για την Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων, δήλωσε:

«Όλες οι χώρες είναι υπερήφανες για την ιστορία τους και όλες αξιολογούνται με βάση τη συμβολή τους στον παγκόσμιο πολιτισμό.

»Η Ελλάδα είναι μια από αυτές.

»Η Ιστορία όμως κρύβει και σκοτεινές στιγμές που δεν πρέπει ούτε να λησμονούνται ούτε να παραγράφονται ούτε να παραποιούνται.

»Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι αναμφισβήτητα μια από αυτές.

»Μόνον αντικρίζοντας την ιστορική αλήθεια και αναγνωρίζοντας τα λάθη τους, οι χώρες μπορούν να συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.

»Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ακρότητες δεν έχουν θέση», κατέληξε ο κ. Αρναούτης.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Προκλητικοί» οι ελληνικοί «ισχυρισμοί» περί Γενοκτονίας των Ποντίων

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απορρίπτει τις αναφορές στη Γενοκτονία των Ποντίων ως «αβάσιμους ισχυρισμούς […] ορισμένων ριζοσπαστικών ομάδων εναντίον της τουρκικής ιστορίας […] που τροφοδοτούν την εχθρότητα έναντι της Τουρκίας», ενώ παράλληλα κατηγορεί και «ορισμένους πολιτικούς στην Ελλάδα» ότι «διαστρεβλώνουν τα ιστορικά δεδομένα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει, απευθυνόμενο «σε όσους στοχοποιούν την Τουρκία με μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς και δηλώσεις», ότι «η ευθύνη της Ελλάδας και το γεγονός ότι καταδικάστηκε σε αποζημίωση για τις θηριωδίες που διέπραξε ο εισβολέας ελληνικός στρατός, κατά παράβαση των νόμων του πολέμου, κατά την αιματηρή εισβολή στην Ανατολία καταγράφηκαν στη Συνθήκη της Λωζάνης».

Μιλά επίσης για «πολιτικούς που συνεχίζουν να εργαλειοποιούν, να εξαπατούν, να διαστρεβλώνουν και να κατασκευάζουν ψέματα και να αντιστρέφουν την πραγματικότητα» και τους καλεί «να αντιμετωπίσουν τη δική τους σκοτεινή ιστορία και να απαλλαχθούν από την υστερία που πηγάζει από την τουρκική εχθρότητα».

«Συνιστούμε σε όλους τους κύκλους στην Ελλάδα να υιοθετήσουν ένα όραμα που θα επιτρέψει ένα περιβάλλον ειρήνης και συνεργασίας, αντί να συνεχίζουν σήμερα την προκλητική ρητορική και τις ενέργειές τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σχετικά άρθρα