Ο γερμανικός Τύπος κάνει έναν απολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αναφέρεται εκτενώς στις απόψεις των νέων ψηφοφόρων.
Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές βρίσκεται η Ελλάδα, με την κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία να επιδιώκει την εξασφάλιση μίας ακόμη τετραετίας στη διακυβέρνηση της χώρας.
«Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, όμως είναι αμφίβολο εάν θα πετύχει μία νέα αυτοδυναμία στις εκλογές της Κυριακής», δημοσιεύει το Γερμανικό Ειδησεογραφικό Δίκτυο (RND).
«Την ίδια στιγμή, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του Αλέξη Τσίπρα έχει εξαγγείλει εκτεταμένες εθνικοποιήσεις στους τομείς των τραπεζών και της ενέργειας, καθώς και κοινωνικά προγράμματα δισεκατομμυρίων.
Το συγκεκριμένο κόμμα ξυπνά μνήμες μιας ταραχώδους περιόδου, εκείνης των αρχών του 2015, όταν ο Τσίπρας και ο τότε υπουργός Οικονομικών του Γιάνης Βαρουφάκης οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μέσα σε πέντε μήνες.
Τότε, μονάχα ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε. μπόρεσε να αποτρέψει την απειλή της εθνικής χρεοκοπίας.
Σήμερα, κανείς δεν μιλάει για ένα «Grexit».
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, στην κατηγορία των φερέγγυων οφειλετών.
Εξακολουθεί να έχει τον υψηλότερο λόγο χρέους προς το ΑΕΠ από όλες τις χώρες της Ε.Ε., όμως, ταυτοχρόνως, καμία άλλη χώρα δεν έχει μειώσει το βάρος του χρέους της τόσο γρήγορα όσο η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, (…) με κινητήριο μοχλό την ισχυρή οικονομική».
Στον αντίποδα, προσθέτει το ειδησεογραφικό δίκτυο, οι οικονομικές επιδόσεις επισκιάζονται από σκάνδαλα, όπως αυτό των υποκλοπών, αλλά και το δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο «αποκάλυψε σκανδαλώδεις παραλείψεις, ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας, καθώς και τις πελατειακές σχέσεις που κυριαρχούν στον ΟΣΕ.
»Στα μάτια πολλών πολιτών, η καταστροφή ήταν η δεύτερη κραυγαλέα κρατική αποτυχία, μετά τις τεράστιες πυρκαγιές που κατέστρεψαν σχεδόν ολόκληρη τη δασική έκταση στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας το καλοκαίρι του 2021».
Το RND αναφέρει τέλος πως «στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. προηγείται σαφώς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όμως αυτό δεν θα είναι αρκετό για την αυτοδυναμία, λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, το οποίο απαιτεί τουλάχιστον 48% για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. […] Έτσι, πιθανότατα θα διεξαχθεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που καθιστά δυνατή μία απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με ποσοστό περίπου 38% των ψήφων, ένα εμπόδιο το οποίο ο Μητσοτάκης ελπίζει πως θα ξεπεράσει».
Πάνω από 400.000 θα ψηφίσουν για πρώτη φορά
Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, πρόκειται να λάβουν μέρος και περισσότεροι από 400.000 ψηφοφόροι που θα ασκήσουν για πρώτη φορά τα εκλογικά τους δικαιώματα.
Σε εκτενές ρεπορτάζ της, η tageszeitung φιλοξενεί απόψεις διαφόρων νέων που, αν και δεν έχουν κλείσει ακόμη τα 17 χρόνια, θα ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής, με τον κάθε νέο να εστιάζει και σε διαφορετικό κριτήριο.
Ο Γιώργος, για παράδειγμα, δίνει ιδιαίτερη βάση στη μεταναστευτική πολιτική:
«Δεν θέλω να κλείσουν τα σύνορά μας για πρόσφυγες και μετανάστες.
»Απορρίπτω τις διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών».
Στα 16 του χρόνια, βλέπει ήδη το μέλλον του στο εξωτερικό, αρχικά για σπουδές, αν και μάλλον πρόκειται να παραμείνει εκεί και αφ’ ότου τις ολοκληρώσει, λόγω του ότι στην Ελλάδα αφ’ ενός μεν το εκπαιδευτικό σύστημα είναι «απαρχαιωμένο», αφ’ ετέρου δε η εργασιακή κατάσταση των νέων είναι επισφαλής.
«Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σχεδόν το 25% των νέων 15 έως 24 ετών στην Πελοπόννησο δεν έχουν δουλειά.
»Για εκείνον, πολλά πηγαίνουν στραβά στη χώρα και δεν διαφαίνεται καμία βελτίωση στον ορίζοντα», γράφει η TAZ.
[…] Άλλοι νέοι, πάλι, χάνουν την ελπίδα τους. Στις εκλογές, πρόκειται να ψηφίσουν ένα κόμμα «που θα συμμορφώσει αυτούς εκεί πάνω», δηλαδή μάλλον «ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Δεξιάς» λέει η taz.