Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαμός με τον Μπελέρη στη Βόρεια Ήπειρο: Μπαράζ διπλωματικών ενεργειών από το ΥΠΕΞ

Χαμός με τον Μπελέρη στη Βόρεια Ήπειρο: Μπαράζ διπλωματικών ενεργειών από το ΥΠΕΞ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαγγέλης Ντούλες, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ελληνική Ομογένεια, Έντι Ράμα, Κωνσταντίνα Καμίτση, Λεωνίδας Παππάς, Νίκος Δένδιας, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τάκης (Παναγιώτης) Θεοδωρικάκος, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Φρέντι Μπελέρης, Χειμάρρα,

Συναγερμό σήμανε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η είδηση για τη σύλληψη του ομογενούς υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής Αστυνομίας με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων».

Όπως έγινε γνωστό, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο Δήμαρχο με το ΚΕΑΔ, που κρατείται εκεί.

Νωρίτερα, η Ελληνίδα πρέσβης είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, κατόπιν σχετικής οδηγίας του κ. Δένδια.

Επιπλέον, ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη, τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, στη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

Επικοινωνία Δένδια – Ράμα

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, για το ζήτημα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε ενημερώσει για το ζήτημα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ράμα: «Δείγμα αποφασιστικότητας» η σύλληψη

Σε δηλώσεις του ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαρακτήρισε «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη» τη σύλληψη.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σημείωσε πως η σύλληψη αποτελεί δείγμα «της αποφασιστικότητας της Δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου».

Απηύθυνε δε κάλεσμα να μείνει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων Αρχών.

Το χρονικό της σύλληψης

Ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος συνελήφθη τα μεσάνυχτα έξω από την οικογενειακή του επιχείρηση την ώρα που συνομιλούσε με συνεργάτες του.

Παρά τις διαρροές νωρίς το πρωί από αλβανικής πλευράς ότι αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, –πληροφορίες που μεταδόθηκαν και από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων– ο Φρέντι Μπελέρης εξακολουθεί να κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Αυλώνας, όπου είχε μεταφερθεί.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές της ελληνικής μειονότητας ενέτασσαν τη συγκεκριμένη διαρροή στην προσπάθεια των Αρχών να κατευνάσουν την οργή των ομογενών στη Χειμάρρα.

Αυτός θεωρείται από τους μειονοτικούς ότι ήταν και ο λόγος που ο Μπελέρης δεν οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Χειμάρρας, αλλά σε αυτό της Αυλώνας που απέχει αρκετά χιλιόμετρα.

Η εισαγγελία Αυλώνας εξέδωσε το μεσημέρι ένταλμα σύλληψης του Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Πώς βρέθηκε στο «στόχαστρο» ο Φρέντι Μπελέρης

Την ίδια στιγμή στη Χειμάρρα επικρατεί αγανάκτηση με στελέχη της ομογένειας να ομιλούν περί σκόπιμης ενεργείας, με στόχο την τρομοκράτηση των μελών της ελληνικής μειονότητας ώστε να μην προσέλθουν να ψηφίσουν την Κυριακή.

Οι φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, καταδίκασαν τη σύλληψη κάνοντας λόγο για πρωτοφανή επίθεση εναντίον του ελληνισμού της Αλβανίας.

Ο Φρέντι Μπελέρης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Ο Φρέντι Μπελέρης δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως την επόμενη των εκλογών θα «λογαριαστεί προσωπικά» μαζί του.

Έντονη ανησυχία στην ομογένεια

«Εδώ έχουμε τρεις δήμους, όπου διεκδικούμε ως Έλληνες τρία δημαρχεία από τα 61 που έχει η Αλβανία.

»Το μυαλό όλων των Ελλήνων σήμερα είναι στη Χειμάρρα και στον Φρέντι Μπελέρη» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο Λεωνίδας Παππάς, υποψήφιος δήμαρχος Φοινικαίων.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγελης Ντούλες, που έσπευσε προς συμπαράσταση του Φρέντι Μπελέρη στην Χειμάρρα, ανέφερε:

«Μετά από μία εβδομάδα παραληρήματος, καλλιέργειας μίσους, διάσπασης και λιντσαρίσματος από πλευράς του πρωθυπουργού Ράμα σε βάρος του υποψηφίου του συνασπισμού “Μαζί κερδίζουμε” κ. Μπελέρη στη Χειμάρρα, με εντολή και παραγγελία του Π/Θ αστυνομικές δυνάμεις απήγαγαν στο κέντρο της Χειμάρρας, σε μια απαίσια σκηνή για να τον μεταφέρουν στην αστυνομική δ/νση Αυλώνα, τον κ. Μπελέρη και το δικηγόρο του.

»Πρόκειται για μία ανεξήγητη για τα δημοκρατικά δεδομένα και άνευ προηγουμένου πράξη, είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται μόνο με ολοκληρωτικά καθεστώτα.

»Τους καλούμε να απελευθερωθεί ο Μπελέρης, να διασφαλιστεί η εκλογική διαδικασία και η ψήφος, καλούμε τον Π/Θ να εγκαταλείψει τους εκφοβισμούς σε βάρος των πολιτών και τις προσπάθειες αλλοίωσης της βούλησης του λαού.

»Προειδοποιήσαμε με την προχθεσινή μας ανακοίνωση και επιθυμούμε να καλέσουμε πάλι τα ΜΜΕ να δώσουν το παρών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία».

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Χειμαρριωτών αφού καταγγέλλει διαρκείς «καθεστωτικές πρακτικές» του Έντι Ράμα εναντίον του ελληνισμού, καλεί τους ομογενείς «να μην υποκύψουν στους εκφοβισμούς και να προσέλθουν στην κάλπη για να εκλέξουν δήμαρχο τον Φρέντι Μπελερη».

Επικοινωνία Τ. Θεοδωρικάκου με τον Αλβανό ομόλογό του

Όπως έγινε γνωστό, παρέμβαση για την απελευθέρωση του ομογενούς υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, πραγματοποίησε το πρωί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπέλνταρ Τσούτσι, ζητώντας να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος.

Γ. Κατρούγκαλος: Σοβαρή ανησυχία και ερωτήματα

Την ανάγκη να υπάρξει άμεση αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση, πέραν του διαβήματος, υπογράμμισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας Γ. Κατρούγκαλος, εκφράζοντας την ανησυχία του.

Σχετικά άρθρα