Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Βαρουφάκης αποφεύγει να συζητήσει για τις κακοποιητικές συμπεριφορές και τον νεποτισμό που κατηγορείται και κελαηδά για… «Δήμητρα»

Ο Βαρουφάκης αποφεύγει να συζητήσει για τις κακοποιητικές συμπεριφορές και τον νεποτισμό που κατηγορείται και κελαηδά για… «Δήμητρα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγγελική Αδαμοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Εθνικές Εκλογές 2023, Εκλογές, Κωνσταντίνα Αδάμου, ΜέΡΑ25 | DiEM25 Κίνηση για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025, Φωτεινή Μπακαδήμα,

Στις εκλογές του Ιουλίου 2019 το ΜέΡΑ25 ήταν το πρώτο κόμμα στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας που είχε καταφέρει να εκλέξει περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.

Ειδικότερα, από τα 9 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πέντε ήταν γυναίκες και τέσσερις άνδρες.

Στην πορεία όμως αποχώρησαν τρεις απ’ αυτές, με τις δύο μάλιστα να προβαίνουν σε σοβαρές καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές, οικογενειοκρατία και νεποτισμό εκ μέρους του γραμματέα του κόμματος Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο ίδιος ο πολιτικός αρχηγός όμως επιχειρεί τεχνηέντως να αποφεύγει τέτοιου είδους συζητήσεις, ιδίως κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα και επιλέγει να ρίχνει βάρος σε μελλοντικά εναλλακτικά σχέδια τύπου… «Δήμητρα», τα οποία όπως αναφέρει θα εφαρμοστούν εάν κλείσουν οι τράπεζες, ξυπνώντας εκ των πραγμάτων μνήμες από το δραματικό καλοκαίρι του 2015.

Κάνει λόγο για έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμών, σε περίπτωση που κλείσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αν και σπεύδει να διευκρινίσει ότι το κόμμα του έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πως επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Σε περίπτωση που το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αντιμετωπίσει προβλήματα, η Ελλάδα θα πρέπει κατά τον ίδιο να έχει εναλλακτικές λύσεις και μια απ’ αυτές είναι το σχέδιο «Δήμητρα» που βασίζεται σε μονάδες πίστωσης οι οποίες θα διακινούνται αντί του ευρώ, μέσα από το TAXIS.

Αυτές τις μονάδες θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν κατά τον κ. Βαρουφάκη οι πολίτες για την καταβολή φόρων αλλά και για άλλες πληρωμές, χωρίς προμήθειες.

Οι αποχωρήσεις και οι καταγγελίες

Προτάσσοντας το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών – Δημοσίου μέσω του οποίου θα παρέχονται μεταβιβάσιμες ψηφιακές δημοσιονομικές μονάδες σε ευάλωτους πολίτες για αγορές βασικών αγαθών (όπως π.χ. τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορικά κόστη, εξοπλισμός κλπ) και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, ξεχάστηκαν όλες οι καταγγελίες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος για τον τρόπο που διαφεντεύει το κόμμα του.

Η Κωνσταντίνα Αδάμου

Θυμίζουμε ότι η πρώτη που είχε αποχωρήσει από το κόμμα του κ. Βαρουφάκη ήταν η Κωνσταντίνα Αδάμου, τον Ιούλιο του 2021 καταγγέλλοντας ότι αδυνατούσε να υποστηρίζει ένα κόμμα που «μεταμφιέζεται σε κάτι που δεν είναι, ένα κόμμα που διακηρύσσει την αμεσοδημοκρατία, την ισότητα και την υπεράσπιση των αδυνάμων, αλλά κάνει πράξη τον αυταρχισμό και προβαίνει σε αυθαίρετες, αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Η Αγγελική Αδαμοπούλου

Μετά την πτυχιούχο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που αποχώρησε από το κόμμα για να ενταχθεί αργότερα στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σειρά είχε η βουλευτής Α’ Αθηνών Αγγελική Αδαμοπούλου που ανεξαρτητοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2022.

Είχε εκφράσει παράπονα για το γεγονός ότι την υπονόμευε το ίδιο της το τότε κόμμα.

Ανέφερε μεταξύ άλλων πως «στα πάνω από δυόμισι χρόνια θητείας μου ως βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΜέΡΑ25 θεωρώ ότι απέδειξα περίτρανα την εργατικότητα, την αγωνιστικότητα, τον δυναμισμό και την ενεργή παρουσία μου εντός και εκτός κοινοβουλίου».

Ωστόσο προσέθετε ότι το κόμμα εμφανίζει «σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας, υπευθυνότητας και διαφάνειας, πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού, πλεόνασμα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ συγκεκριμένων βουλευτών και στελεχών».

Φωτεινή Μπακαδήμα

Η τρίτη έξοδο ήταν αυτή της βουλευτού Φωτεινής Μπακαδήμα, τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία ακολούθως προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ήταν συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015, δηλαδή την περίοδο που αυτός επιτελούσε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο κ. Βαρουφάκης έμαθε για τις προθέσεις της κ. Μπακαδήμα περί αποχώρησης, έσπευσε να στείλει στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα επιστολή διαγραφής της, αλλά είχε προλάβει να φτάσει πρώτη η ανακοίνωση της βουλευτού Β’ Πειραιώς που ανέφερε την ανεξαρτητοποίησή της.

Το ΜεΡΑ25 σε ανακοίνωσή του τότε, είχε αναφέρει τότε πως «δεν κάνουμε πίσω.

»Την ώρα που το κόμμα δέχεται ολομέτωπη επίθεση από τους ολιγάρχες, τους οποίους καταγγέλλει ονομαστικά μέσα κι έξω από τη Βουλή, η Φωτεινή Μπακαδήμα, επέλεξε να απέχει από τις μάχες. Όλες και όλοι κρίνονται».

«Σπουδαίο δεκανίκι των πολιτικών εξευτελισμού των πολιτών»

Με αιχμές αποχώρησε όμως από το ΜέΡΑ25 και η πρώτη επιλαχούσα βουλευτής στην Α’ Αθήνας, Μαρία Μποτονάκη, που ήταν τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος.

Έκανε λόγο για «συνέδρια – παρωδίες» που διοργανώνονταν, για «εξοστρακισμούς» και για «φίμωση». «Πρόκειται για ένα συστημικό κόμμα που αποτελεί σπουδαίο δεκανίκι των πολιτικών εξευτελισμού των πολιτών αυτής της χώρας. Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή που διοικείται από τον ετσιθελισμό των διορισμένων, που έχουν καταντήσει μια τεράστια μάστιγα διαλύοντας κάθε τομέα και κάθε δημοκρατική διαδικασία» όπως ανέφερε σε κείμενο που απέστειλε στην ιστοσελίδα της Αυγής, υπό τον τίτλο «Κάναμε λάθος!»

Έγραφε χαρακτηριστικά: «Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή που κάνει προγραφές, περνώντας τους εθελοντές του από πειθαρχικά συμβούλια, αν τολμήσουν να υποστηρίξουν, εντός των οργάνων πάντα, μια διαφορετική άποψη από αυτήν που είναι επιφορτισμένοι οι μετακλητοί υπάλληλοι να επιβάλλουν.

»Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που λοιδωρεί έντιμους συνοδοιπόρους, με τεράστια κοινωνική προσφορά και καταξίωση, προφανώς γιατί δεν συμμερίζεται την φιλοσοφία:

»”διαφωνώ μ’ αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ, μέχρι θανάτου, το δικαίωμά σου να το λες”.

»[…] Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που διοικείται από τον ετσιθελισμό των διορισμένων, που έχουν καταντήσει μια τεράστια μάστιγα διαλύοντας κάθε τομέα και κάθε δημοκρατική διαδικασία.

»Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που δεν τιμά τους ίδιους του νόμους, ξεχνώντας ότι η Βουλή είναι το ανώτατο Νομοθετικό Σώμα της χώρας και εξακολουθεί να προτείνει την κατάργηση των Ενδίκων Μέσων!

»Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που ισχυρίζεται ότι τα Ένδικα Μέσα, για τα οποία έχει χυθεί αίμα, πρέπει να καταργηθούν, ότι δεν πρέπει να υπάρχει δευτεροβάθμια Δικαιοσύνη ακυρώνοντας κάθε στοιχειώδη σχέση των Ενδίκων Μέσων με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. […] Η διαρροή των μελών από το ΜέΡΑ25 είναι αθρόα.

»Προσπαθούν να μας πείσουν ότι γίνονται νέες εγγραφές στα μητρώα των επαγγελματιών δικαιωματιστών. Δεν είναι αλήθεια! Η μόνη αλήθεια είναι ότι το ΜέΡΑ25 απέχει παρασάγγας εκατό από την ελληνική κοινωνία, από τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και κάθε δημοκρατική διαδικασία».

Επίσης, είχε αποχωρήσει από το κόμμα η υποψήφια στη Βοιωτία Ράνια Ντάλη, η οποία ανέφερε σε ανάρτησή της ότι βίωσε μεγάλες απογοητεύσεις από υπονομεύσεις και ανοίκειες συμπεριφορές.

«Εδώ και πολύ καιρό νιώθω “ξένο σώμα”, χωρίς να με συνδέει τίποτα με τις «οικογένειες» και τις «παρέες» που κυριαρχούν στο κόμμα», ενώ το καλοκαίρι του 2020 είχαν αποχωρήσει επίσης ο Αριστοτέλης Παναγόπουλος, πρώην υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα, και ο Περικλής Αποστολόπουλος, που ήταν ο συντονιστής της οργάνωσης στην Πάτρα, με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του ΜέΡΑ25 που είχαν αναφέρει στο Facebook.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, ο Γιάννης Βαρουφάκης «μας φόρεσε στο κόμμα την σύζυγο του, Δανάη Στράτου, η οποία δεν έχει βιοποριστεί ποτέ στην ζωή της, κάνοντας δημόσιες παρεμβάσεις αλλά και αναλαμβάνοντας θέση στο κόμμα.

»Παράλληλα υπάρχουν άλλες οικογένειες, σύζυγοι, παιδιά, ανίψια που κατέχουν αρκετές έμμισθες θέσεις εντός του κόμματος.

»Κάπως έτσι καταρτίζονται και τα εκλογικά ψηφοδέλτια».

Όλα αυτά όμως έχουν «ξεχαστεί» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Πηγή: NewsBeast

Σχετικά άρθρα