Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Δεν θα γίνει debate με τον Μητσοτάκη γιατί θα βγει δεύτερος – Θα αρχίσουν τα… όργανα στη ΝΔ

Τσίπρας: Δεν θα γίνει debate με τον Μητσοτάκη γιατί θα βγει δεύτερος – Θα αρχίσουν τα… όργανα στη ΝΔ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Εθνικές Εκλογές 2023, Κυριάκος Μητσοτάκης, Λαμία, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Φθιώτιδα,

«Σε 15 μέρες τελειώνει ο εφιάλτης, έρχεται η πολυπόθητη αλλαγή, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές και ανοίγει ο δρόμος για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας.

»Όπου κι αν βρεθώ στην πατρίδα μας το μήνυμα είναι ένα, “δεν πάει άλλο, ως εδώ”.

»Ως εδώ με την απαξίωση τη στοχοποίηση, την αδιαφορία, την αλαζονεία, την αισχροκέρδεια, την οικογενειοκρατία, την αδικία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Λαμία, στην πλατεία Λαού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι η μάχη των εκλογών της 21ης Μάη είναι κρίσιμη γιατί θα κριθεί ποιος θα κυβερνήσει, γιατί το πρώτο και το τρίτο κόμμα θα μπορούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση, όπως είπε, γιατί -συνέχισε- όποιος έρθει πρώτος θα έχει τη δυνατότητα να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Είπε ότι το δίλημμα είναι ένα: «αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε;

»Θα μπορούμε να πάρουμε ανάσες με αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο αποτελεσματικό ισχυρό κοινωνικό κράτος ή θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε στις ανισότητες και τις αδικίες».

«Το δίλημμα είναι: Μητσοτάκης ξανά ή Αλλαγή; Μητσοτάκης ξανά ή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αναρωτηθούν αν το βράδυ των εκλογών θέλουν «να πανηγυρίζουν τα καρτέλ, τα μεγάλα συμφέροντα, οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι ή να βγει στους δρόμους να πανηγυρίσει ο λαός για τη μεγάλη νίκη της δημοκρατίας;».

Δήλωσε βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, «νίκη του λαού, νίκη της δημοκρατίας».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «αν πρώτη είναι η ΝΔ θα κάνουν το παν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, με εκβιασμούς και πιέσεις και με αποστασίες για να συγκροτήσουν κυβέρνηση. Δεν θα λάβει το ρίσκο μιας επαναληπτικής εκλογής».

Απευθύνθηκε και στους «συντηρητικούς πολίτες» λέγοντας ότι παρά τις διαφωνίες που έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, «καταλαβαίνουν ότι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι μια μεγάλη αλλαγή, να φύγει αυτό το καθεστώς που μας πνίγει 4 χρόνια τώρα, που συρρικνώνει εισοδήματα και δικαιώματα».

Αναφορικά με την αντιπαράθεση με τη ΝΔ για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι έως τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης θα το κοστολογήσει και 183 δισ. «για να φοβερίσει το λαό».

«Του απαντάμε ότι εμείς ξέρουμε τι σημαίνει δημοσιονομική πολιτική γιατί εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, στα οποία την έβαλε η παράταξη του, που την άφησε χρεοκοπημένη το 2009 και το 2015.

»Ξέρουμε πολύ καλύτερα από αυτό τι θα πει δημοσιονομική σταθερότητα», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε 50 δισ. το δημόσιο χρέος και 40 δισ. το ιδιωτικό και δέκα φορές το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

«Αυτά ειναι τα κατορθώματα του στην οικονομία, πού είναι η αριστεία τους και η νοικοκυροσύνη τους;», σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι «παρέλαβε ένα κόμμα με 180 εκατ. χρέη στις τράπεζες και σήμερα είναι με 400 εκατ. χρέη στις τράπεζες».

«Δεν θα μας μιλήσει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης για κοστολόγηση», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας «ομολόγησε» ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κόστος, αλλά για τις 15 μεγάλες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες «που έχουν βγάλει 1 δισ. η καθεμία», θα έχει κόστος για τα fund, για τα μεγάλα συμφέροντα, «αλλά για το λαό δεν θα έχει κόστος».

«Αντίθετα, ανυπολόγιστο είναι το κόστος της πολιτικής Μητσοτάκη που ζούμε αυτά τα 4 χρόνια», είπε.

«Αλήθεια, πόσο κοστίζουν οι 37.000 νεκροί με την πανδημία, οι 57 ζωές που άδικα χάθηκαν στα Τέμπη, η εικόνα που είδαμε χτες ένας 80 χρονος ανάπηρος στη Χαλκιδική να μένει έξω απ’ το σπίτι του επειδή ήταν εγγυητής στο δάνειο του γιου του;

»Πόσο κοστίζει η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, οι ανισότητες, οι ιδιωτικοποιήσεις;», συνέχισε.

Είπε ότι αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει με βάση το δικό του πρόγραμμα.

«Δεν θα υπάρχει ούτε ο Σόιμπλε για να φωνάζουν “βάστα Σόιμπλε”, ούτε ο Ντάισελμπλουμ για να φωνάζουν “Γερούν γερά”, τώρα θα είμαστε εμείς απέναντι στην Ιστορία.

»Και το χρωστάμε εμείς στον λαό, στην Ιστορία και την Ελλάδα, να αφήσουμε πίσω μας μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και όχι μια χώρα-παρία της Ευρώπης».

Μηνύματα προς άλλα κόμματα

Παίρνοντας τη σκυτάλη από σύνθημα που ακούστηκε: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στις προοδευτικές δυνάμεις «γιατί πρέπει κι αυτές να θυμηθούν και δεν μπορούν να λένε ανιστόρητα πράγματα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα του είναι το ίδιο με αυτά που κάνει η ΝΔ 4 χρόνια τώρα».

«Όχι μόνο γιατί εμείς κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολε συνθήκες και όχι με το πρόγραμμα μας, γιατί βάλαμε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους στο ΕΣΥ, το κρατήσαμε όρθιο, στηρίξαμε τους αδύναμους και τους συνταξιούχους.

»Αλλά και γιατί το πρόγραμμα μας τώρα θέλει να δώσει ανάσα, ελπίδα, προοπτική στους εργαζόμενους, στους νέους ανθρώπους».

Σχολίασε ότι «είναι ανιστόρητο να επαναφέρουν σήμερα το “τι Πλαστήρας τι Παπάγος” που μας οδήγησε στην εγκαθίδρυση του πιο ακραίου δεξιού καθεστώτος στη χώρα μας εκείνη την περίοδο».

«Όπως είναι ανιστόρητο και ακατανόητο να κάνουν διμέτωπο αγώνα.

»Εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο, εμείς τους λέμε: Ελάτε, καταθέσαμε το “Συμβόλαιο Αλλαγής” με 11 άρθρα, πείτε μας με σε ποιο απ’ αυτά διαφωνείτε, τι θέλετε να προσθέστε, και ελάτε την επομένη των εκλογών να βγάλουμε τη χώρα απ’ αυτή τη δεινή θέση που την έχει οδηγήσει η χειρότερη κυβέρνηση της Δεξιάς από τη Μεταπολίτευση και μετά. Αφήστε τους διμέτωπους και ελάτε να δώσουμε ανάσα και προοπτική στη χώρα και τον λαό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μετά τις εκλογές η ΝΔ θα είναι δεύτερο κόμμα και θ’ αρχίσουν τα όργανα»

Μιλώντας για το ντιμπέιτ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα είναι μια διαδικασία παράλληλων μονολόγων «γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να έχουμε μια ανοικτή συζήτηση. Δεν θέλει γιατί γνωρίζει ότι τα πολιτικά του επιχειρήματα δεν μπορούν να σταθούν».

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε σήμερα ότι μετά τις εκλογές θα έρθει σε ένα ντιμπέιτ μαζί του, όμως «έχω την αίσθηση ότι ούτε αυτό θα γίνει, γιατί μετά τις εκλογές η ΝΔ θα είναι δεύτερο κόμμα και μετά τις εκλογές θ’ αρχίσουν τα όργανα στη ΝΔ. Ενδεχομένως να κάνω ντιμπέιτ με άλλο αρχηγό, αλλά με τον Μητσοτάκη δεν θα έχω τη χαρά, δεν ήταν γραφτό…».

«Αυτή η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε ότι «τέσσερα χρόνια τώρα η κυβέρνηση αυτή απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα», στην πανδημία, στην ενεργειακή κρίση, την κρίση της ακρίβειας.

Σχολίασε ότι «πριν από 4 χρόνια έταξαν στον λαό καλύτερες δουλειές, καλύτερους μισθούς, καλύτερες συντάξεις και επιτελικό κράτος.

»Πού πήγαν όλα αυτά 4 χρόνια μετά;».

Είπε ότι αντίθετα έχουμε, «απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση του θεσμοθετημένου 8ωρου, μείωση του εισοδήματος», ότι οι συνταξιούχοι στερήθηκαν 7 δισ. από την κατάργηση της 13ης σύνταξης και τα αναδρομικά που δεν δόθηκαν.

Πρόσθεσε ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε υπαρξιακό δίλλημα, γιατί «πώς μπορεί να αντέξει ο παραγωγός την τιμή του ρεύματος όταν από 1.000-1.500 έχει πάει στις 15.000.

»Πώς μπορεί να αντέξει ο αγρότης όταν το 25κιλο λίπασμα από τα 18ευρώ έχει πάει στα 60, όταν βλέπει ο παραγωγός την τεράστια διαφορά 300% από το χωράφι στο ράφι».

«Εδώ έχει καταντήσει η μεσαία τάξη, στο όνομα της οποίας κέρδισε τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης να ζει με κουπόνια.

»Παντού υπάρχει ένας pass, αλλά τελικά πουθενά δεν πας με τα pass του κ. Μητσοτάκη», σχολίασε.

Μίλησε επίσης για τα «κατορθώματα» της κυβέρνησης «σε σχέση με την καταρράκωση του κράτους δικαίου, τις παράνομες παρακολουθήσεις, την ενημέρωση 108, τις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς 10 δισ., τους μισθούς των γαλάζιων golden boys».

Πρόσθεσε ότι «το επιτελικό κράτος έχει γίνει το μεγαλύτερο ανέκδοτο, φοβίζει τους πολίτες».

«Η απάντηση των νέων στην κάλπη θα είναι: “καλύτερα σφηνάκι παρά τον Μητσοτάκη”»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους ανθρώπους.

Είπε ότι η κυβέρνηση τους στοχοποίησε στην πανδημία, «τους έβαλε φραγμούς στη μόρφωση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια ώστε 20.000 λιγότερο το χρόνο να περνάνε στα δημόσια πανεπιστήμια, που σημαίνει δεκάδες περιφερειακές σχολές, όπως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, να είναι στο όριο της λειτουργίας και να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κλεισίματος, αλλά κυρίως παιδιά από λαϊκές οικογένειες που δεν είχαν τη δυνατότητα για φροντιστήρια να βλέπουν άδικα τα παιδιά τους να κόβονται από μια βάση εισαγωγής». Είπε ακόμα ότι τους στοχοποίησαν «και με απάνθρωπες συνθήκες στην εργασία».

Σχολίασε ότι «σήμερα που οι νέοι ζητούν τη δυνατότητα να ονειρευτούν, που ζητούν μια στεγαστική πολιτική που θα τους δίνει το δικαίωμα να μείνουν μακριά από τα πατρικό, που θα τους δίνει την προοπτική να μείνουν στη χώρα, να έχουν αξιοπρεπείς δουλειές και πρόσβαση στη γνώση, αντί το δικαίωμα στο όνειρο ο κ. Μητσοτάκης τους δίνει 150 ευρώ σε όσους γίνουν 18 χρόνων».

«Αυτό δείχνει τον πανικό, την αλαζονεία του, την περιφρόνηση του απέναντι στους νέους ανθρώπους», είπε.

Σχολίασε ότι «το ‘90-‘93 ο πατέρας Μητσοτάκης έταξε στους νέους τότε φτηνά αυτοκίνητα και είχε βγει ένα σύνθημα: “καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη”.

»Σήμερα έχουμε πέσει πιο χαμηλά, αντί για αυτοκίνητα φτηνά τους τάζει ένα 150άρι, να πάνε να ανοίξουν ένα ακριβό μπουκάλι ουίσκι σε κάποιο κέντρο της παραλιακής.

»Γι’ αυτό η απάντηση των 18άρηδων στην κάλπη θα ειναι: “καλύτερα σφηνάκι παρά τον Μητσοτάκη”».

Απευθυνόμενους στους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά είπε ότι πολλοί απ’ αυτούς και δικαίως θεωρούν ότι η ψήφος τους πρέπει να είναι διαμαρτυρίας.

«Σωστά κάνουν. Το πρώτο που τους λέω είναι ό,τι και να ψηφίσουν, να πάνε στην κάλπη».

Όμως τους κάλεσε να σκεφτούν ποια θα είναι η ψήφος που θα ενοχλήσει «το σύστημα και το κατεστημένο».

Υποστήριξε ότι η μόνη που θα το πονέσει είναι «αυτή που θα οδηγήσει σε ήττα τους εκλεκτούς του κατεστημένου, τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, άρα μονάχα η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε αυτό το κατεστημένο».

«Οτιδήποτε δημόσιο το αφήνουν στην εγκατάλειψη για να σιτίζουν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξίωσε τη δημόσια υγεία, αναφέροντας ότι το δημόσιο νοσοκομείο της Λαμίας το «το παραλάβαμε 76 γιατρούς το ’15 και αφήσαμε 111 γιατρούς, σήμερα είναι λιγότεροι από 100. Το ‘19 πριν την πανδημία υπήρχαν 7 πνευμονολόγοι, σήμερα ένας.

»Υπήρχαν 6 παιδίατροι, σήμερα ένας κι ένας με μπλοκάκι.

»Υπήρχαν 10 γιατροί στα επείγοντα περιστατικά, σήμερα μόνο 4».

«Αυτή είναι η πολιτική Μητσοτάκη, οτιδήποτε δημόσιο το αφήνει στην εγκατάλειψη και την απαξίωση για να σιτίζει τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», είπε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στόχος σε αυτές τις εκλογές είναι να εκλεγούν δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Φθιώτιδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα