Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκωτικός Τύπος – Το βουλγαρικό Ναυτικό τίμησε τον Εμ. Γερακιό: «Τα Βαλκάνια είναι η ελπίδα της Ευρώπης»

Σκωτικός Τύπος – Το βουλγαρικό Ναυτικό τίμησε τον Εμ. Γερακιό: «Τα Βαλκάνια είναι η ελπίδα της Ευρώπης»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Βουλγαρία, Ελευθεροτεκτονισμός, Εμμανουήλ Γερακιός, Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ),

Ο Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης (ΥΜΤ) του Σκωτικού Τύπου (βαθμοί 4-33 του Ελευθεροτεκτονισμού) δια την Ελλάδα, Εμμανουήλ Γερακιός, ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Ναυτικής Ακαδημίας Βάρνας της Βουλγαρίας.

Η τελετή έγινε στο ερευνητικό πλοίο της βουλγαρικής Ακαδημίας «Κύριλλος και Μεθόδιος» το οποίο κατέπλευσε στον Πειραιά ερχόμενο από ερευνητικό ταξίδι στην Ανταρκτική.

Την απονομή έκανε ο Πρύτανης της Ακαδημίας και Ναύαρχος Στόλου, Μπόγιαν Μεντνικάροφ, παρουσία των Αξιωματικών του πληρώματος και εκλεκτών προσκεκλημένων.

Τα αναψυκτικά σερβιρίστικαν με πάγο που έφεραν από την Ανταρκτική.

Η σημαία του Σκωτικού Τύπου δια την Ελλάδα μεταφέρθηκε με το βουλγαρικό πλοίο στην Ανταρκτική. Ο Εμμανουήλ Γερακιός τη χάρισε στους Βούλγαρους αδελφούς ως ένδειξη ειλικρινούς φιλίας.

Η τιμητική αυτή διάκριση έχει δοθεί στο παρελθόν και στον εξέχοντα Δικηγόρο της Ουάσιγκτον Ρόναλντ Σήλ, τέως ΥΜΤ της Νοτίου Δικαιοδοσίας των ΗΠΑ.

Ο Εμμανουήλ Γερακιός, στην αντιφώνησή του στα αγγλικά, αφού ευχαρίστησε για την τιμή, απήχησε απολύτως την αντίληψη των Ναυτικών Εθνών της Δύσης και των Ελλήνων και ιδιαιτέρως στάθηκε στα Βαλκάνια.

Όπως είπε, «εμείς, οι άνθρωποι της θάλασσας, έχουμε μία μεγάλη διαφορά με τους στεριανούς. (…) Δεν έχουμε σύνορα.

»Για εμάς η θάλασσα είναι η μεγάλη μας οδός».

«Οι Κεντροευρωπαίοι», πρόσθεσε, «δεν μπορούν να καταλάβουν, δεν μπορούν να οσμιστούν το αλάτι της θαλάσσης».

«Κανείς δεν μπορεί να έχει τα πάντα», συνέχισε. «Εκείνοι έχουν παραπάνω χρήματα, εμείς έχουμε τη ζωή».

«Μία ακόμη μεγάλη φιλία εγκαθιδρύθηκε», είπε αναφερόμενος στους Βούλγαρους ναυτικούς που τον τίμησαν.

«Εργαζόμαστε για τους λαούς μας», επεσήμανε. «Οι άνθρωποι της Ελλάδας, οι άνθρωποι της Βουλγαρίας, έχουμε κοινές παραδόσεις.

»Έχουμε ίδια θρησκεία.

»Βλέπω εκεί [έδειξε μία χριστιανική εικόνα στο ντεκ αξιωματικών] τον Άγιο Νικόλαο. Του αγίου όλων των ναυτικών.

»Έχουμε τον ίδιο [άγιο].

»Το όφελος της Βουλγαρίας είναι και το όφελος της Ελλάδας.

»Οφείλουμε να συνεργαστούμε για τα έθνη μας και τα Βαλκάνια.

»Πολλοί άνθρωποι λένε ότι τα Βαλκάνια είναι η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Όχι.

»Τα Βαλκάνια είναι η ελπίδα της Ευρώπης», είπε.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Μεγάλη Στοά και Ύπατο Συμβούλιο δεν είναι το ίδιο

Ο Αρχαίος και Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος του Ελευθεροτεκτονισμού, γνωστός απλά και ως Σκωτικός Τύπος, είναι μια ενιαία πνευματικά και εννοιολογικά σειρά 33 προοδευτικών βαθμών, οργανωμένων σε δύο διακριτές σειρές:

Τον Συμβολικό Τεκτονισμό (1°- 3°) που συνήθως έχει διακριτή δομή και υπάγεται στη διοίκηση της οικείας Μεγάλης Στοάς.

Τον Φιλοσοφικό Τεκτονισμό (4°- 33°), διοικούμενο από το Ύπατο Συμβούλιο (υπό την προεδρία του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη), που συνιστά και «φύλακα» (δηλαδή τον πνευματικό καθοδηγητή και «προστάτη») του Τύπου.

Ο Φιλοσοφικός Τεκτονισμός είναι μία από τις δύο κύριες εξελίξεις του Συμβολικού Τεκτονισμού (1°- 3°) που ένας Διδάσκαλος Τέκτων μπορεί να ακολουθήσει για εμβάθυνση στις αρχές και έννοιες του Ελευθεροτεκτονισμού.

Η άλλη κύρια εξέλιξη είναι ο Τύπος της Υόρκης, που καθιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα υπό την ονομασία Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος το 1868, αφού η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας με απόφαση του Μεγάλου Διδασκάλου παραχώρησε σχετική άδεια στις 16 Φεβρουαρίου 1867 στο μέχρι τότε Διευθυντήριο, που διοικούσε από το 1864 τον υφιστάμενο Ελληνικό Τεκτονισμό (με πρώτες καταγεγραμμένες στοές στις πόλεις Αθήνα, Πειραιά, Χαλκίδα, Πάτρα, Σύρο, Λαμία και Άργος).

Το Ύπατο Συμβούλιο του 33° του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου της Ελλάδος ιδρύθηκε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το έτος 1872, υπό του Δημητρίου Ροδοκανάκη που ανυψώθηκε στον 33° βαθμό από το Ύπατο Συμβούλιο της Σκωτίας, με εξουσιοδότηση για την ίδρυση Υπάτου Συμβουλίου στην Ελλάδα.

Το 1936, η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος μετονομάσθηκε σε Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, και εδρεύει μέχρι σήμερα στην Αθήνα, επί της οδού Αχαρνών 19 και Σουρμελή, ενώ ο Σκωτικός Τύπος ήταν ο μόνος ενεργός Τεκτονικός Τύπος στην Ελλάδα μέχρι και το 1980.

Το Ύπατο Συμβούλιο για την Ελλάδα δέχεται μέλη, τέκτονες διδασκάλους, από τις δύο κανονικές μεγάλες στοές, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΜΣτΕ) και την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΕΜΣτΕ).

Που μπορείτε να βρείτε τον Σκωτικό Τύπο

Το ελληνικό Ύπατο Συμβούλιο υπό τον Εμ. Γερακιό αποτελεί το νόμιμο και κανονικό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τεκτονικές παραδόσεις και δεκάδες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Αρείου Πάγου.

Ως νόμιμο και κανονικό Ύπατο Συμβούλιο διατηρεί αγαστές σχέσεις τόσο με το μητρικό των ΗΠΑ όσο και με το γαλλικό, που είναι το δεύτερο στον κόσμο και το πρώτο στην Ευρώπη.

Η συμμαχία Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ελλάδα, ο άξονας Ουάσιγκτον, Παρίσι, Αθήνα, είναι κι εδώ ισχυρός.

Το Ύπατο Συμβούλιο έχει την έδρα του στην οδό Σουρμελή 2 στην Αθήνα, ακριβώς δίπλα στο Μέγαρο της Μεγάλης Στοάς, γνωστό κι ως «Αχαρνών» και τα μέλη του συνεδριάζουν στο κτίριο που βρίσκεται απέναντι από τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας, στη διεύθυνση Αβέρωφ 30 και Αχαρνών.

Το Ύπατο Συμβούλιο δέχεται μέλη από τις δύο κανονικές Μεγάλες Στοές της χώρας μας, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας (ΜΣΤΕ) και την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδας (ΕΜΣΤΕ).

Για να «ακολουθήσει» κάποιος τον Σκωτικό Τύπο πρέπει να φέρει τους τρεις πρώτους βαθμούς του ελευθεροτεκτονισμού, που τους αποκτά μέσα από τη συμμετοχή σε κάποια από τις δύο κανονικές Μεγάλες Στοές.

Η σελίδα του Σκωτικού Τύπου στο Facebook είναι αυτή: srherald.gr

Σχετικά άρθρα