Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: Οι «προεκλογικοί» χάρτες της μεγάλης Τουρκίας δεν συνεισφέρουν στο «καλό κλίμα»

Νίκος Δένδιας: Οι «προεκλογικοί» χάρτες της μεγάλης Τουρκίας δεν συνεισφέρουν στο «καλό κλίμα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Τουρκικός Εθνικός Όρκος - Όρκος του Έθνους, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, έκανε για μία ακόμη φορά σαφές, ως πρόμαχος της εθνικής γραμμής, ότι η Ελλάδα έχει μόνο μία διαφορά με την Τουρκία [διαβάστε ΕΔΩ σχετικά]. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία μιλάει για «πέντε διαφορές» ενώ η Ελλάδα διακομματικά και εθνικά αναγνωρίζει μόνο μία.

«Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη: Με την Τουρκία έχουμε μία διαφορά που αφορά στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:

«Και θέλουμε η διαφορά αυτή να λυθεί με ειρηνικό τρόπο, μέσα από έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος θα διεξαχθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

»Είναι και προς το συμφέρον της γείτονος χώρας.

»Σε έναν τέτοιο διάλογο είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε ανά πάσα στιγμή, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι από την άλλη πλευρά δεν θα υπάρχουν προκλήσεις που τον υπονομεύουν.

»Και θα μου επιτρέψετε εδώ να τονίσω ότι δηλώσεις και χάρτες που είδαμε να κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στη γειτονική μας χώρα, προφανώς και για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας, δεν λειτουργούν εποικοδομητικά ούτε συνεισφέρουν στη διατήρηση του καλού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς μας σχέσεις τους τελευταίους μήνες.

»Θέλω, λοιπόν, να πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα οι “προεκλογικοί πειρασμοί” δεν θα επιτρέψουν την διατάραξη αυτού του θετικού κλίματος που θα μπορούσε να αποτελέσει μία καλή αφετηρία για ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο μετά τις εκλογές στις δύο χώρες.

»Χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει ότι είμαστε αφελείς.

»Έχουμε απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως έχουμε και πλήρη επίγνωση ότι η Τουρκία αυτήν τη στιγμή δεν δείχνει να έχει αποστεί των πάγιων θέσεών της», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Σχετικά άρθρα