Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρόμπερτ Κάπλαν: Η μετά–Πούτιν εποχή θα είναι χαοτική

Ρόμπερτ Κάπλαν: Η μετά–Πούτιν εποχή θα είναι χαοτική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Ουκρανία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Τουρκία,

Την ανάγκη Σαιξπηρικής σκέψης στην ανάλυση της γεωπολιτικής αναφέρθηκε ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας, Ρόμπερτ Κάπλαν (Robert D. Kaplan), επικεφαλής της έδρας γεωπολιτικής Robert Strausz-Hupé στο Foreign Policy Research Institute, στη συζήτηση με τον Χρήστο Μιχαιλίδη, δημοσιογράφο, ERT/Protagon, της στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως επεσήμανε, «καλούμαστε να σκεφτόμαστε τραγικά για να αποφύγουμε την τραγωδία.

»Καλούμαστε να σκεφτόμαστε τα χειρότερα σενάρια, να σκεφτόμαστε σε σχέση με τον φόβο αλλά να μην κινητοποιούμαστε από τον φόβο, συνδέοντας την Σαιξπηρική δημιουργία με τον Ρώσο – Ουκρανικό πόλεμο».

«Η γεωπολιτική είναι η σκηνή, αλλά το δράμα παίζεται από τον κάθε ηθοποιό ξεχωριστά.

»Σήμερα στην Ουκρανία βρίσκεται το γεωπολιτικό σκηνικό.

»Τη Σαιξπηρική διάσταση τη δίνουν ο Πούτιν και ο Ζελένσκι», ανέφερε.

Εκτίμησε δε, ότι το χειρότερο σενάριο για τον Πούτιν είναι μία επιτυχημένη Ουκρανική άμυνα, που θα οδηγήσει στην απώλεια της Κριμαίας και θα τον αναγκάσει σε απώλεια της δύναμής του, κάτι που μπορεί να προκαλέσει και την απώλεια της ίδιας του της ζωής, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απ΄ την άλλη, σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα, το χειρότερο σενάριο για την Ουκρανία είναι να αποτύχει η άμυνά της κάτι που θα επιτρέψει στη Ρωσία να κατακτήσει ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις.

Ο κ. Κάπλαν εκτίμησε ότι η μετά–Πούτιν εποχή θα είναι χαοτική καθώς η χώρα στερείται ισχυρών θεσμών και εκτίμησε ότι είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να μετατοπιστεί ακόμα περισσότερο προς την άκρα δεξιά

Επισήμανε επίσης ότι Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος αντιμετωπίζεται διαφορετικά στις ΗΠΑ απ΄ ότι στην Ευρώπη, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει αντιπάλους και από τις δύο πλευρές του πολιτικού τόξου.

Όπως είπε, δεν είναι λίγοι αυτοί που του ζητούν να κάνει και περισσότερα προκειμένου να τελειώσει τον πόλεμο, αλλά και όσοι του ζητούν να κάνει λιγότερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όσον αφορά την Ευρώπη, ανέφερε ότι η γηραιά ήπειρος επηρεάζεται πάντα από αυτό που συμβαίνει στην περιφέρεια και στα σύνορά της, καθώς σε αυτή τη φάση διεξάγεται η μεγαλύτερη μάχη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ από αυτή του Βερολίνου το 1945.

Προέβλεψε επίσης αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική, προς την Ευρώπη όχι μόνο από φτωχούς πολίτες, αλλά και από μέλη της μεσαίας τάξης που θα αναζητούν μία ποιοτικότερη ζωή.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι η Κίνα μετατρέπεται σε μία Ευρασιατική υπερδύναμη και αυξάνει την επιρροή της.

Όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Κάπλαν τόνισε ότι και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ενώ χαρακτήρισε τη χώρα μας ως μία από τις πλέον σημαντικές χώρες του κόσμου.

Απ΄ την άλλη ο Ερντογάν υποκινείται από τον λαϊκισμό στη χώρα του ενώ όπως ανέφερε, ενώ κυβερνάει στα πρότυπα του Τίτο στην Γιουγκοσλαβία.

Όπως είπε, η Τουρκία βρίσκεται στη μέση στη μάχη μεταξύ Ρωσίας και των κρατών της Δύσης και εκτίμησε ότι η μάχη για τις εκλογές στην γείτονα χώρα θα είναι αμφίρροπη.

Τέλος, προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ είναι δύσκολο να διατηρήσουν το επίπεδο της Δημοκρατίας τους στην εποχή των social media, καθώς ο έντυπος Τύπος ο οποίος χάνει σταδιακά την ισχύ και την επιρροή του ήταν ένα από τα βασικά θεμέλιά της.

Όπως είπε, οι Δημοκρατικοί έχουν μετατοπιστεί προς τα αριστερά και οι Ρεπουμπλικανοί προς τα δεξιά, ενώ παρατηρούνται δολοφονίες χαρακτήρων, κάτι το οποίο έχει προκληθεί εν πολλοίς από τα κοινωνικά δίκτυα.

Σχετικά άρθρα