Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέξης Τσίπρας για Γενοκτονία Αρμενίων: Ο αρμενικός λαός όπως και ο ελληνικός δοκιμάστηκε από θηριωδίες που δεν πρέπει να ξαναδούμε

Αλέξης Τσίπρας για Γενοκτονία Αρμενίων: Ο αρμενικός λαός όπως και ο ελληνικός δοκιμάστηκε από θηριωδίες που δεν πρέπει να ξαναδούμε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αρμενία, Γενοκτονία Αρμενίων, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία,

Ανάρτηση για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας τον Αρμενίων, αρχικά από τους Οθωμανούς και αργότερα τους Τούρκους εθνικιστές, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο Twitter. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έγραψε:

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων – ενός λαού που δοκιμάστηκε, όπως και ο δικός μας, από θηριωδίες που δεν πρέπει να ξαναδούμε.

»Χρέος μας να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη ζωντανή, να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και να σταθούμε απέναντι στις λογικές μίσους και εθνικισμού που γέννησαν αυτές τις φρικαλεότητες».

Γενοκτονία Αρμενίων

Ως Γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σφαγές Αρμενίων είχαν γίνει και ενωρίτερα επί Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1894-96, με τον αριθμό των νεκρών να εκτιμάται μεταξύ 80 και 300 χιλιάδων και τον αριθμό των ορφανών παιδιών σε 50.000.

Ωστόσο οι πλέον εκτεταμένες σφαγές Αρμενίων αποδίδονται στο κίνημα των Νεότουρκων (1908-18).

Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.

Σχετικά άρθρα