Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Δένδιας διασώζει τους Έλληνες στο Σουδάν

Ο Νίκος Δένδιας διασώζει τους Έλληνες στο Σουδάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Ελληνική Ομογένεια, Νίκος Δένδιας, Σουδάν, Υπουργείο Εξωτερικών,

Στην ενεργοποίηση του απόρρητου σχεδίου «Κόσμος» του ΓΕΕΘΑ, όπως έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν όπου έχει χρειαστεί να υπάρξουν ασφαλείς απομακρύνσεις Ελλήνων, προχώρησαν οι ελληνικές Αρχές ως ένα πρώτο βήμα προκειμένου να επιχειρηθεί ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων από το Σουδάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει την αποστολή δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σε επίπεδο διμοιρίας, μαζί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και όποιο άλλο υλικό κριθεί απαραίτητο για μία τέτοια επιχείρηση, η οποία διεξάγεται κατόπιν συνεννόησης ΥΠΕΞ και Υπουργείου Αμύνας και σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε δηλώσεις του, το πρωί της Κυριακής για το θέμα των Ελλήνων του Σουδάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε:

«Προ ολίγου αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων στην Αίγυπτο σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών».

Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Γνωστοποίησε οτι θα θέσει το θέμα αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Σε εγρήγορηση από την πρώτη στιγμή, πέραν των διπλωματικών Αρχών, τελεί και το Υπ. Άμυνας.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την αρχή της κρίσης στο Σουδάν ενημερώνεται για την κατάσταση στην περιοχή και ειδικά σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται εκεί.

Σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία και κάθε άλλη συναρμόδια Αρχή έχουν εξεταστεί σενάρια απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών που πρέπει να εκτελεστούν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.

Προς τούτο μάλιστα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης έχει δώσει ανάλογες κατευθύνσεις, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ ότι απομακρύνθηκε το διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ, όπου οι σφοδρές μάχες εισήλθαν στη δεύτερη εβδομάδα τους, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της πρεσβείας της εκεί.

Σχετικά άρθρα