Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι αποκάλυψε ο Βενιζέλος για τον Κανελλόπουλο του Κασιδιάρη

Τι αποκάλυψε ο Βενιζέλος για τον Κανελλόπουλο του Κασιδιάρη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, Άρειος Πάγος, Δικαιοσύνη, Δικαστική Εξουσία, Δικαστικό Σώμα, Δικαστικοί Λειτουργοί, Εθνικές Εκλογές 2023, Εισαγγελία Αρείου Πάγου, Εκλογές, Έλληνες Γ.Τ.Π., Ευάγγελος Βενιζέλος, Ηλίας Κασιδιάρης, Κίνημα Αλλαγής, Ναζί, Νεοναζί, ΠΑΣΟΚ,

Για το κόμμα Κασιδιάρη και την απόφαση του Αναστάσιου Κανελλόπουλου να αναλάβει την προεδρία μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που έδωσε στη Νίκη Λυμπεράκη στην εκπομπή του MEGA «Μεγάλη Εικόνα».

Ανάμεσα σε άλλα, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου τόνισε ότι δεν τον εξέπληξε η απόφαση του πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος δεν τον είχε προτείνει για τη θέση του εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2013, αν και ο ίδιος είχε δηλώσει υποψήφιος για τη θέση.

«Σας εξέπληξε η εξέλιξη, το ότι ο κ. Κανελλόπουλος αναλαμβάνει την προεδρία του λεγόμενου κόμματος Κασιδιάρη;», ρώτησε τον κ. Βενιζέλο η Νίκη Λυμπεράκη.

«Θα έλεγα ψέματα εάν έλεγα ότι με εξέπληξε», είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Μάλιστα. Άρα είναι μία θέση συνεπής σε αυτό που γνωρίζετε», είπε η δημοσιογράφος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρόσθεσε:

«Αλλά, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολλά ενδεχόμενα και η Δικαιοσύνη παράγει τέτοια φαινόμενα κατά καιρούς.

»Στη Βουλή κάποτε μίλησα για το φάντασμα του Κωνσταντίνου Κόλλια ο οποίος είχε διατελέσει, εάν θυμάμαι καλά, 11 χρόνια εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο οποίος ήταν ο πρωθυπουργός της πρώτης κυβέρνησης της χούντας, ο οποίος είχε τιμωρηθεί πειθαρχικά από την κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου για τις παρεμβάσεις του στην υπόθεση Λαμπράκη, στην ανάκριση που διεξήγαγε ο αείμνηστος Χρήστος Σαρτζετάκης».

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος έστειλε και ένα μήνυμα προς τους εν ενεργεία, αλλά και συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, σημειώνοντας ότι:

«…πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ καλά και οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι, οι επίτιμοι δικαστικοί λειτουργοί όλων των κλάδων και όλων των βαθμών, γιατί νομίζω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα κύρους και αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης το οποίο δεν τελειώνει με την αφυπηρέτηση ενός δικαστικού λειτουργού, αλλά συνεχίζεται και μετά… με τη στάση και τη συμπεριφορά, διότι το τελευταίο εκβάν κρίνει πάρα πολλά».

Η μη επιλογή του Κανελλόπουλου το 2013

Στην ίδια συνέντευξη ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε ότι έχει προσωπική εικόνα για τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο από το μακρινό παρελθόν.

Όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Δικαιοσύνης «προ αμνημονεύτων ετών», όπως χαρακτηριστικά είπε, «το 1996 στην πρώτη κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, ο κ. Κανελλόπουλος ήταν προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Άρα είχα και έχω προσωπική εικόνα.

»Ο κ. Κανελλόπουλος με ευπρέπεια ζήτησε να ληφθεί υπόψη και να αξιολογηθεί ώστε να προαχθεί στο βαθμό του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και το ζήτησε και από εμένα, υποθέτω και από τον αρμόδιο υπουργό, δεν ξέρω εάν και από τον Αντώνη Σαμαρά

»Εγώ εισηγήθηκα στην κυβέρνηση, όπως εν τέλει και ο υπουργός Δικαιοσύνης και έτσι συμφώνησε…».

Η Νίκη Λυμπεράκη τον ρώτησε: «Το 2012 λέτε τώρα;».

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Το 2012 ή 2013, δεν θυμάμαι. Νομίζω 2013, κάναμε επιλογές οι οποίες ήταν λαμπρές, διότι επιλέξαμε για τη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου την Ευτέρπη Κοτζαμάνη που τίμησε το αξίωμα και για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου μία λαμπρή δικαστική προσωπικότητα, τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, τον σημερινό Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης».

Για την απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε και σε ερώτηση σε σχέση με τον Άρειο Πάγο που θα αποφανθεί στις 5 Μαΐου αναφορικά με τη συμμετοχή των κομμάτων –και του κόμματος Κασιδιάρη– στις εκλογές.

«Δεν νομίζω ότι η δικαιοσύνη θα ενδώσει σε αυτή την απόπειρα παραπλάνησης επειδή επικεφαλής του εγχειρήματος είναι ένας επίτιμος, δηλαδή ένας συνταξιούχος εισαγγελικός λειτουργός», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης, πρόσθεσε ότι: «πρέπει να γίνει μία δίκαιη δίκη, έστω με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά πλήρεις διαδικασίες και ως εκ τούτου ο Άρειος Πάγος βαρύνεται με μία πολύ μεγάλη ευθύνη θεσμική, συνταγματική, και όλα αυτά τελούν και υπό διεθνή έλεγχο, γιατί υπάρχει και το Στρασβούργο το οποίο μπορεί να κληθεί να αποφανθεί, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

»Τώρα, βλέπω και εγώ ότι πρόκειται να αναλάβει με κάποιον τρόπο την ηγεσία, την τυπική καταρχάς, δεν ξέρω ουσιαστικά τι θα γίνει, ουσιαστικά πάντα υπάρχει…».

Για το εάν μπορεί να παρακαμφθεί το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, ο κ. Βενιζέλος είπε:

«Αυτό είναι μία προφανής καταστρατήγηση, μία απόπειρα καταστρατήγησης του νόμου, άρα εκ του πλαγίου παραβίαση που νομίζω ότι ο Άρειος Πάγος είναι σε θέση να διαγνώσει και να παραμερίσει, διότι εδώ, ούτως ή άλλως, όλο το σκηνικό το οποίο παρουσιάζεται, δυστυχώς με τη συμμετοχή και την ευθύνη ενός επίτιμου ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, είναι ένα σκηνικό καταστρατήγησης, δηλαδή στην πραγματικότητα παραπλάνησης της δικαιοσύνης».

Σχετικά άρθρα