Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας για Τριμερή: «Συζητήσαμε, όπως ήταν αναμενόμενο, για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed»

Νίκος Δένδιας για Τριμερή: «Συζητήσαμε, όπως ήταν αναμενόμενο, για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έλι Κοέν, Ισραήλ, Κύπρος, Κωνσταντίνος Κόμπος, Νίκος Δένδιας, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed, Υπουργείο Εξωτερικών,

Με αναρτήσεις του στο Facebook το βράδυ της Παρασκευής (31/3), ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για την Τριμερή ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών έγραψε:

«Είχα τη χαρά σήμερα να βρεθώ για μία ακόμη φορά στη Λευκωσία, για να συμμετάσχω στην Τριμερή Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, με τους φίλους Υπουργούς Εξωτερικών, Kωνσταντίνο Κόμπο και Eli Cohen.

»Στην ατζέντα της Τριμερούς οι τρόποι ενίσχυσης της στενής συνεργασίας των κρατών μας σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως η ενέργεια, η αντιμετώπιση καταστροφών και η προστασία του περιβάλλοντος.

»Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης, στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

»Με την αφορμή της πραγματοποίησης της Τριμερούς, έγινα δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

»Επιβεβαιώσαμε ότι στο πλαίσιο των άριστων διμερών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό μας, μεταξύ άλλων, για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

»Μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, αποτελεί πάντοτε κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

»Στη Λευκωσία είχα επίσης και διμερείς συναντήσεις με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Eli Cohen και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Kωνσταντίνο Κόμπο.

»Τέλος, έγινα δεκτός από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο», έγραψε ο Νίκος Δένδιας.

Δήλωση Νίκου Δένδια μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι σήμερα στην Κύπρο ανάμεσα σε διακεκριμένους συναδέλφους αλλά, και στενούς φίλους.

»Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη περίσταση, καθώς οι τρεις μας συναντιόμαστε για πρώτη φορά, από τότε που και οι δύο αναλάβατε τα υπουργικά σας καθήκοντα.

»Βεβαίως, είχα τη χαρά να σας συναντήσω και τους δύο σε διμερές επίπεδο πρόσφατα.

»Θα ήθελα να ξεκινήσω καταδικάζοντας με τον πιο έντονο τρόπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ.

»Θα συνεχίσω δε, λέγοντας ότι σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα θέματα που αφορούν την τριμερή μας συνεργασία, αλλά και θέματα περιφερειακής και παγκόσμιας σημασίας.

»Συζητήσαμε για τα κοινά μας βήματα στο εγγύς μέλλον, το τριμερές σχήμα συνεργασίας μας και τις τρέχουσες συνέργειες που έχουν ήδη δημιουργηθεί σε πολλούς τομείς, όπως στην ψηφιακή τεχνολογία, την καινοτομία, την ενέργεια, τους υδάτινους πόρους, αλλά επίσης να επισημάνω και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

»Ο τομέας της ενέργειας ήταν ένα από τα θέματα της σημερινής ημερήσιας διάταξης.

»Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, διαφοροποιώντας τόσο τον δικό της εφοδιασμό φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας όσο και ολόκληρης της περιοχής.

»Και επ’ αυτού, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι στενοί εταίροι μας και πολύ σημαντικοί περιφερειακοί παράγοντες.

»Χαιρετίζουμε εξελίξεις όπως το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ ΕΕ-Αιγύπτου και Ισραήλ, που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου.

»Αποδεικνύουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος.

»Συζητήσαμε, όπως ήταν αναμενόμενο, για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

»Και, επίσης, για τη στρατηγική σημασία του Ευρασιατικού Διασυνδετήριου Αγωγού (EuroAsia Interconnector) μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

»Έχοντας επίγνωση των προκλήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, επιδιώκουμε ενεργά την εδραίωση ενός περιφερειακού πλαισίου ασφάλειας, κυρίως μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας».

Σχετικά άρθρα