Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τριμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ: Μία γροθιά σε ενέργεια, ασφάλεια και άμυνα

Τριμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ: Μία γροθιά σε ενέργεια, ασφάλεια και άμυνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Kωνσταντίνος Κόμπος, Αγωγός Ηλεκτρικής Ενέργειας EuroAsia Interconnector, Έλι Κοέν, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ισραήλ, Κύπρος, Υδρογονάνθρακες, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed, Υπουργείο Εξωτερικών, Φόρουμ για το Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο (EMGF),

Οι τρόποι ενίσχυσης της στενής τριμερούς συνεργασίας σε ποικίλους τομείς, όπως ενέργεια, αντιμετώπιση καταστροφών και προστασία του περιβάλλοντος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή (31/3) στη Λευκωσία.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και οι ομόλογοί του από την Κύπρο και το Ισραήλ, Kωνσταντίνος Κόμπος και Έλι Κοέν (Eli Cohen), αντίστοιχα.

Η συζήτηση εστίασε, επίσης, σε διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, όπως στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Η προετοιμασία της ένατης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στην Λευκωσία οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, Κωνσταντίνος Κόμπος, Νίκος Δένδιας και Έλι Κόεν.

Απασχόλησαν ακόμη τα θέματα της ενέργειας, της ασφάλειας και άμυνας, της κυβερνοασφάλειας, της επιχειρηματικής συνεργασίας αλλά και οι εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, επανέλαβε τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η συνεργασία των τριών χωρών, την οποία χαρακτήρισε ως μια δυναμική στρατηγική συμμαχία στηριζόμενη σε κοινές δημοκρατικές αρχές και αξίες, μ όραμα την ευημερία των λαών, τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Αναφέρθηκε στην προετοιμασία της 9ης τριμερούς συνόδου κορυφής, η οποία θα λάβει χώρα στην Κύπρο πριν το τέλος του χρόνου.

Έκανε λόγο για σημαντικές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με αναφορά στην αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα όπως εκδηλώνεται στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη ενός κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των τριών χωρών για αποτελεσματικότερη διπλωματία. Συζητήθηκαν είπε τρόποι για αναβάθμιση τα συνεργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στον σχηματισμό 3+1 με εκπροσώπηση και των ΗΠΑ.

Πρέπει τόνισε στο ενεργειακό πεδίο να ξεκλειδώσουν οι προοπτικές της περιοχής, μέσω ενός βιώσιμου ενεργειακού διαδρόμου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Έκανε αναφορά τόσο στο Euroasia Interconnector όσο και στον αγωγό EastMed, έργα η υλοποίηση των οποίων θα προσδώσει όπως είπε μεγαλύτερη αξία στην περιοχή μας.

Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας καταδίκασε έντονα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ, ενώ ανέδειξε το στόχο της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος με την Κύπρο και το Ισραήλ να είναι μέρος αυτής της εξίσωσης.

Η περιοχή είπε μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο προς την Ευρώπη, μέσω συνεργειών όπως το EMGF, λέγοντας πως στο φόρουμ θα μπορούσε να ενταχθεί και η Τουρκία με την προϋπόθεση ότι θα σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Έκανε επίσης αναφορά στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας πως η στήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, δεν ήταν θέμα γεωπολιτικής ατζέντας.

Με εξαιρετικά λόγια για τη συνεργασία μίλησε εξάλλου και ο Έλι Κόεν, λέγοντας πως μίλησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για τις σημαντικές ευκαιρίες της περιοχής και την ανάγκη διευθέτησης συνάντησης 3+1.

Ευχήθηκε παράλληλα η πρωτοβουλία Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό να οδηγήσει σε συνέχιση των συνομιλιών, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις αρχών του Ισραήλ για το θέμα.

Χαιρέτισε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες και τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω εξερεύνηση ενεργειακών συνεργειών, περιλαμβανομένων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σχετικά άρθρα