Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διάγγελμα Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη: «Ο Σκωτικός Τύπος θα είναι μπροστά στους δίκαιους κοινωνικούς αγώνες»

Διάγγελμα Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη: «Ο Σκωτικός Τύπος θα είναι μπροστά στους δίκαιους κοινωνικούς αγώνες»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Ελευθεροτεκτονισμός, Εμμανουήλ Γερακιός, Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ),

Διάγγελμα προς τους Ελευθεροτέκτονες μέλη του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου αλλά και προς την ελληνική κοινή γνώμη, με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, απηύθυνε τη Δευτέρα ο Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης δια την Ελλάδα, δηλαδή ο επικεφαλής του Τύπου, Εμμανουήλ Γερακιός.

«Δεν θα μιλήσω ούτε για πολιτικές ευθύνες, ούτε για δικαστικές ευθύνες. Θα μιλήσω για ηθικές ευθύνες», είπε ο κ. Γερακιός στην αρχή του διαγγέλματός του.

«Κι αυτό», συνέχισε, «διότι το Ύπατο Συμβούλιο του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου μέσα στους σκοπούς του, όπως αυτοί έχουν γίνει δεκτοί από την ελληνική Πολιτεία, ασχολείται με την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας εν γένει και καθενός ιδιαιτέρως.

»Αφού απαντώ στα μέλη θα μου επιτρέψετε την προσφώνηση προς αυτούς, προς τους αδελφούς μου.

»Αδελφοί μου, μία κοινωνία έχει βασικές ελάχιστες ανάγκες.

»Αυτό διδάσκεται στη δημόσια οικονομία σε όλα τα κανονικά πανεπιστήμια του κόσμου», είπε εισαγωγικά ο Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης και συνέχισε:

«Οι βασικές λοιπόν αρχές που θέλει ο άνθρωπος είναι τροφή, στέγη, ένδυση.

»Προϊόντος του χρόνου μπήκαν άλλες δύο αρχές. Η ελευθερία κινήσεως και η ελευθερία σκέψεως.

»Αυτές δημιουργούν και μία ευθύνη του κράτους δικαίου.

»Δηλαδή, πρέπει να φροντίζει δια τους πολίτες του να έχουν τροφή, ένδυση, στέγη.

»Ασφάλεια κινήσεως και ασφάλεια Παιδείας.

»Που ξεκινάνε τώρα οι ευθύνες οι ηθικές.

»Όταν ένα κόμμα πολιτικό έρχεται και ζητάει την ψήφο του ελληνικού λαού προϋποθέτει ότι στη σύμβαση που θα γίνει, σύμφωνα με το κοινωνικό συμβόλαιο, του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, ότι είναι σε θέση να προσφέρει αυτά τα πράγματα.

»Άσχετα ποιο κόμμα, μόνο και μόνο ότι θέτει υποψηφιότητα, λέει “είμαι σε θέση να εξασφαλίσω στέγη, τροφή, ένδυση, μετακίνηση και παιδεία”.

»Για να μην μιλήσουμε γι’ άλλα, Υγεία κλπ, μένουμε σε αυτά τα βασικά που είναι στο πρώτο μάθημα της δημόσιας οικονομίας.

»Όταν αυτά δεν καταφέρνει να τα δώσει έχει ηθική ευθύνη ότι ανέλαβε υποχρεώσεις που δεν μπορούσε να εκπληρώσει.

»Θα είμαστε όλοι πολύ ευτυχείς εάν είχε θεσμοθετηθεί συνταγματικά η δεσμευτική εντολή, ποια είναι αυτή, αυτή που διδάσκεται στα καλά πανεπιστήμια, που λέει ότι, το πρόγραμμα ενός κόμματος είναι δεσμευτικό γι’ αυτό.

»Και πρέπει να το εφαρμόσει!

»Εάν δεν το εφαρμόσει δεν έχει πλέον δικαίωμα διοικήσεως.

»Αυτή είναι η δεσμευτική αρχή, που δεν υπάρχει στο σύνταγμά μας.

»Έτσι λοιπόν η θέσις η δική μου, ως Μεγάλου Ταξιάρχη, είναι η εξής:

»Για μένα, για εμάς, υπάρχει ένα θέμα ηθικό.

»Πρέπει εμείς ως πολίτες, η κοινωνία μας, να έχει μία ασφάλεια.

»Ποια είναι ασφάλεια;

»Ότι αύριο το πρωί μπορούμε να μετακινηθούμε και να πάμε στον προορισμό μας ζωντανοί.

»Υπάρχει λοιπόν ένα ηθικό θέμα με πολλές παραμέτρους.

»Δεν θα μπω στο συγκεκριμένο ατύχημα. Θα μιλήσω γενικά.

»Αν ανοίξω έναν δρόμο και τον βάλω σε κυκλοφορία λέω στον κόσμο στην πραγματικότητα ότι υπάρχει ασφάλεια.

»Εάν δεν υπάρχει πρέπει να το πω.

»Μην μπαίνετε σε αυτό τον δρόμο, μην παίρνετε αυτό το αεροπλάνο, μην μπαίνετε σε αυτό το τρένο, παρά μόνο με κίνδυνο της ζωής σας.

»Γίνεται μία μετάθεση ευθύνης. Εγώ δεν έχω δει στο ελληνικό Δημόσιο να γίνεται μετάθεση ευθύνης.

»Εάν το Δημόσιο δεν μπορεί να εγκαταστήσει συσκευές προλήψεων των ατυχημάτων πρέπει να το δηλώσει.

»Και να πει μπαίνετε με δική σας ευθύνη.

»Αλλά κι όποιος αναλαμβάνει μία θέση, είτε αυτή λέγεται υπουργική, είτε αυτή λέγεται διοικητική, από πάνω μέχρι κάτω, δηλώνει στην ουσία ότι με τα μέσα τα οποία του δίδονται μπορεί να φέρει εις πέρας τη δουλειά του. Το λειτούργημά του, το υπούργημά του.

»Εάν δεν μπορεί να το κάνει ή δεν πρέπει να αναλάβει ή μόλις το διαπιστώσει να παραιτηθεί.

»Φαντάζεστε λοιπόν να ακούσουμε σε κάποια χώρα, έξω και μακριά από εμάς, σε κάποια χώρα, ότι επειδή έπεσε το ρεύμα, σταμάτησε να λειτουργεί ο πύργος ελέγχου ενός αεροδρομίου, ε, και τι να κάνουμε, άνθρωποι είμαστε, τόσα αεροπλάνα που να τα τακτοποιήσουμε, έπεσαν και μερικά.

»Τότε θα αρχίσουμε να λέμε, γιατί δεν υπήρχε γεννήτρια, γιατί το ένα, γιατί το άλλο…

»Η θέση λοιπόν του Σκωτικού Τύπου είναι ότι είναι ηθικό ζήτημα όλα αυτά να είναι εν-τάξει.

»Γιατί αυτή είναι η βασική συμφωνία.

»Ο Σκωτικός Τύπος, ο οποίος έχει δημιουργηθεί και σφυρηλατηθεί με αρχές του μεγάλου φιλοσόφου Καντ, του Βίλαντ, από τον κύκλο της Βαϊμάρης, με στοχαστές Γάλλους, Ζαν Ζακ Ρουσσώ, δεν μπορεί να τα κατανοήσει αυτά.

»Και όπως στο παρελθόν είχα πει ότι υπάρχει μία υποχρέωση του Σκωτικού Τύπου να τοποθετείται σε θέματα μεγάλα κοινωνικά ή εθνικά, όπως είχαμε τοποθετηθεί για το θέμα της Αγίας Σοφίας και τη μετατροπή της σε τζαμί, έτσι αυτή είναι η απάντηση που σας δίνω αδελφοί μου.

»Εμείς αμέσως δηλώσαμε ότι συμμετέχουμε στο εθνικό πένθος, τη δε ερχόμενη Τετάρτη κλείνουμε, σιγούν τα εργαστήρια του ΑΑΣΤ σε Αθήνα και Πειραιά, ώστε όσοι θέλουν από τα μέλη μας να μετάσχουν στην εκδήλωση, όποια αυτοί επιθυμούν, να είναι ελεύθερα.

»Αδελφοί μου δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε.

»Οι συμπολίτες μας, η κοινωνία μας, ο πολιτικός κόσμος, έχει δικαίωμα να περιμένει από εμάς.

»Και εμείς πρέπει να τοποθετούμεθα. Κι αυτό κάνουμε.

»Ηθικά κανείς από τους κρατούντες δεν είναι αθώος. Ηθικά.

»Και δεν είναι να λέμε παρηγορία στις οικογένειες των θυμάτων. Ναι, πρέπει να γίνει.

»Αυτό θα φανεί και με τις αποζημιώσεις.

»Οφείλουμε μία παρηγορία σε όλους τους υπόλοιπους Έλληνες.

»Και ξένους οι οποίοι θα διασχίσουν την Ελλάδα.

»Να τους δώσουμε μία αληθή αίσθηση ασφάλειας. Δεν υπάρχει πλέον στον τόπο μας!

»Αυτό απευθύνω έκκληση, σε όλα τα πολιτικά κόμματα που θα κατέβουν στις εκλογές σε λίγο, είμαστε απόγονοι φιλοσόφων, είμαστε απόγονοι μαχητών, απόγονοι μαχητών ελευθερίας. Πρέπει να μας συμπεριφέρεστε όπως αρμόζει σε αυτή την κοινωνία.

»Δεν είναι ο ελληνικός λαός ένας λαός χαχόλων.

»Και απευθύνομαι σε όλους.

»Οι γυαλιστερές πετρούλες είχαν μία αξία στο παρελθόν. Και σε άλλους λαούς.

»Ζητάμε για αυτή την κοινωνία ως μπροστάρηδες στους κοινωνικούς αγώνες πάντοτε, εξασφάλιση αυτών που είναι τα βασικά δικαιώματα κάθε ανθρώπου.

»Σκεφθείτε τα, όπως τα σκεφθόμαστε κι εμείς.

»Ο Αρχαίος και Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος δεν πρόκειται να κρυφτεί πουθενά.

»Θα είναι μπροστά, δίπλα στους αγώνες τους δίκαιους, τους κοινωνικούς, σύμφωνα με τα διδάγματα που έχει».

Δείτε ολόκληρο το διάγγελμα:

Μεγάλη Στοά και Ύπατο Συμβούλιο δεν είναι το ίδιο

Ο Αρχαίος και Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος του Ελευθεροτεκτονισμού, γνωστός απλά και ως Σκωτικός Τύπος, είναι μια ενιαία πνευματικά και εννοιολογικά σειρά 33 προοδευτικών βαθμών, οργανωμένων σε δύο διακριτές σειρές:

Τον Συμβολικό Τεκτονισμό (1°- 3°) που συνήθως έχει διακριτή δομή και υπάγεται στη διοίκηση της οικείας Μεγάλης Στοάς.

Τον Φιλοσοφικό Τεκτονισμό (4°- 33°), διοικούμενο από το Ύπατο Συμβούλιο (υπό την προεδρία του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη), που συνιστά και «φύλακα» (δηλαδή τον πνευματικό καθοδηγητή και «προστάτη») του Τύπου.

Ο Φιλοσοφικός Τεκτονισμός είναι μία από τις δύο κύριες εξελίξεις του Συμβολικού Τεκτονισμού (1°- 3°) που ένας Διδάσκαλος Τέκτων μπορεί να ακολουθήσει για εμβάθυνση στις αρχές και έννοιες του Ελευθεροτεκτονισμού.

Η άλλη κύρια εξέλιξη είναι ο Τύπος της Υόρκης, που καθιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα υπό την ονομασία Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος το 1868, αφού η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας με απόφαση του Μεγάλου Διδασκάλου παραχώρησε σχετική άδεια στις 16 Φεβρουαρίου 1867 στο μέχρι τότε Διευθυντήριο, που διοικούσε από το 1864 τον υφιστάμενο Ελληνικό Τεκτονισμό (με πρώτες καταγεγραμμένες στοές στις πόλεις Αθήνα, Πειραιά, Χαλκίδα, Πάτρα, Σύρο, Λαμία και Άργος).

Το Ύπατο Συμβούλιο του 33° του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου της Ελλάδος ιδρύθηκε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το έτος 1872, υπό του Δημητρίου Ροδοκανάκη που ανυψώθηκε στον 33° βαθμό από το Ύπατο Συμβούλιο της Σκωτίας, με εξουσιοδότηση για την ίδρυση Υπάτου Συμβουλίου στην Ελλάδα.

Το 1936, η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος μετονομάσθηκε σε Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, και εδρεύει μέχρι σήμερα στην Αθήνα, επί της οδού Αχαρνών 19 και Σουρμελή, ενώ ο Σκωτικός Τύπος ήταν ο μόνος ενεργός Τεκτονικός Τύπος στην Ελλάδα μέχρι και το 1980.

Το Ύπατο Συμβούλιο για την Ελλάδα δέχεται μέλη, τέκτονες διδασκάλους, από τις δύο κανονικές μεγάλες στοές, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΜΣτΕ) και την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΕΜΣτΕ).

Που μπορείτε να βρείτε τον Σκωτικό Τύπο

Το ελληνικό Ύπατο Συμβούλιο υπό τον Εμ. Γερακιό αποτελεί το νόμιμο και κανονικό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τεκτονικές παραδόσεις και δεκάδες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Αρείου Πάγου.

Ως νόμιμο και κανονικό Ύπατο Συμβούλιο διατηρεί αγαστές σχέσεις τόσο με το μητρικό των ΗΠΑ όσο και με το γαλλικό, που είναι το δεύτερο στον κόσμο και το πρώτο στην Ευρώπη.

Η συμμαχία Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ελλάδα, ο άξονας Ουάσιγκτον, Παρίσι, Αθήνα, είναι κι εδώ ισχυρός.

Το Ύπατο Συμβούλιο έχει την έδρα του στην οδό Σουρμελή 2 στην Αθήνα, ακριβώς δίπλα στο Μέγαρο της Μεγάλης Στοάς, γνωστό κι ως «Αχαρνών» και τα μέλη του συνεδριάζουν στο κτίριο που βρίσκεται απέναντι από τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας, στη διεύθυνση Αβέρωφ 30 και Αχαρνών.

Το Ύπατο Συμβούλιο δέχεται μέλη από τις δύο κανονικές Μεγάλες Στοές της χώρας μας, τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας (ΜΣΤΕ) και την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδας (ΕΜΣΤΕ).

Για να «ακολουθήσει» κάποιος τον Σκωτικό Τύπο πρέπει να φέρει τους τρεις πρώτους βαθμούς του ελευθεροτεκτονισμού, που τους αποκτά μέσα από τη συμμετοχή σε κάποια από τις δύο κανονικές Μεγάλες Στοές.

Η σελίδα του Σκωτικού Τύπου στο Facebook είναι αυτή: srherald.gr

Σχετικά άρθρα