Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεγάλη πορεία στην Αθήνα για τα Τέμπη – Οι προβοκάτορες μπαχαλάκηδες ξεκίνησαν επεισόδια

Μεγάλη πορεία στην Αθήνα για τα Τέμπη – Οι προβοκάτορες μπαχαλάκηδες ξεκίνησαν επεισόδια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθήνα, Αττική, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Εκτροχιασμός Τρένου, Πλατεία Συντάγματος, Τέμπη, Τρένο,

Χιλιάδες κόσμου πλημμύρισε την Πλατεία Συντάγματος, την Κυριακή (05/03), για το συλλαλητήριο μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο έγινε το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης (28/02) και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους.

Δυστυχώς, όμως, ξέσπασαν επεισόδια με χημικά, τα οποία προκάλεσαν οι γνωστοί άγνωστοι προβοκάτορες μπαχαλάκηδες.

Μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές του συλλαλητηρίου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, ήταν όταν το συγκεντρωμένο πλήθος άφησε μαύρα μπαλόνια στον αττικό ουρανό στη μνήμη των 57 θυμάτων της εθνικής τραγωδίας.

Το συλλαλητήριο άρχισε στις 11.00 π.μ. με τη συμμετοχή του κόσμου να είναι μεγάλη, ενώ λίγο μετά την έναρξη της συγκέντρωσης τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή από τους παρευρισκόμενους στη μνήμη όσων χάθηκαν.

Μεγάλη διαδήλωση

Μεγάλη πορεία την Κυριακή για το πρωτοφανές αλλά προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τα δεκάδες θύματα στα Τέμπη, για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, στο κέντρο της Αθήνας παράλληλα με διαμαρτυρίες ανά την επικράτεια, από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από τα Γιάννενα μέχρι τη Μυτιλήνη.

Χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες τονίζουν ότι πρόκειται για δολοφονίες, απαιτούν να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες και να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα διαμηνύοντας πως αυτό δεν πρόκειται να ξεχαστεί.

Πολίτες, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, σωματεία και εργατικά κέντρα διαμαρτύρονται δυναμικά στο Σύνταγμα, έξω από την Βουλή, για τις ολιγωρίες και την κακοδιαχείριση των κρατικών Αρχών εδώ και χρόνια, για τον κατακερματισμό όσο και το ξεπούλημα κοψοχρονιά το 2017 στη μνημονιακή περίοδο και φυσικά για τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης.

«Η πολιτική τους κοστίζει ανθρώπινες ζωές», «Μεταφορές, υγεία ρεύμα νερό ανήκουν στο λαό», «Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας» γραφούν χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, τα πανό.

«Πάρε με όταν φτάσεις» και «έχε το νου σου στο παιδί» γράφουν ορισμένα από τα πλακάτ των συγκεντρωμένων, που και σήμερα σήκωσαν μαύρα μπαλόνια.

Το πλήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αριστερών και αντιεξουσιαστικών συλλογικοτήτων, του Σωματείου Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Πανελλήνιας Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Πανελλήνιας Ένωση Προσωπικού Έλξης.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα τρία σωματεία ζητούν την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με σκοπό «να μη βιώσουν ξανά εργαζόμενοι και συμπολίτες μας τέτοια ολέθρια τραγωδία», και τονίζουν:

«Έχει πλέον εξαντληθεί η ανοχή μας στην απάθεια όλων των αρμοδίων φορέων οι οποίοι επιλέγουν συνειδήτα να αγνοούν, επί σειρά ετών, τα αιτήματα και τις προειδοποιήσεις μας».

Σε 24 απεργία και οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ, στις Γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι συρμοί του μετρό κινούνται κανονικά από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ., προς διευκόλυνση της προσέλευσης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση.

Η ΕΛ.ΑΣ. από την πλευρά της έχει επιστρατεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ρυθμίσεις της Τροχαίας έχουν τεθεί σε εφαρμογή λόγω του συλλαλητηρίου με την κυκλοφορία των οχημάτων να έχει διακοπεί στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας.

Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται λίγες ώρες μετά την εξοργιστική ανακοίνωση της Hellenic Train που προσπαθεί να απαντήσει στην αυξανόμενη κριτική. Ωστόσο, παρά τις καταγγελίες ότι ήταν άφαντη τόσο στον τόπο της τραγωδίας μετά το δυστύχημα και ανεπαρκή απέναντι σε όσους αναζητούσαν συγγενείς τους ή απλά τα υπάρχοντά τους, η εταιρεία απαντά αναφέρει τα εξής:

«Η Hellenic Train, εταιρεία επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, συνεργάζεται στενά με τους διασώστες και τους φορείς ήδη από τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο συρμών στα Τέμπη, στο ύψος του Ευαγγελισμού» και μπορεί η Πολιτική Προστασία να αποδείχτηκε εντελώς ανοργάνωτη ως προς το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων ωστόσο η εταιρεία υποστηρίζει πως ο προσωπικό «βρισκόταν από την πρώτη στιγμή στον τόπο του δυστυχήματος και παρείχε υποστήριξη, σε συνεργασία με τις αρχές, την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και τις ομάδες διάσωσης». Τέλος, ψεύδεται για το γεγονός ότι «τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας, με σκοπό να παρέχει πληροφορίες και να παραπέμπει στις αρμόδιες αρχές».

Mία πρώτη απάντηση ήρθε από τον Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ και εργαζόμενο της Hellenic Train, Νίκο Κουτσιούκη, που μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ επέκρινε τη στάση της εταιρείας.

«Δυστυχώς η εταιρεία δεν έχει κάνει το αυτονόητο όλα αυτά τα χρόνια και “τίποτα” στο θέμα της υποδομής.

»Δεν λειτουργεί το σύστημα που θα απέτρεπε το ανθρώπινο λάθος, όπως συμβαίνει σε όλους τους σιδηροδρόμους ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

»Άρα η εταιρεία έχει σοβαρές ευθύνες όπως όλοι και όσοι διαχειρίστηκαν την τύχη του σιδηρόδρομου μέχρι σήμερα» είπε και σε ό,τι αφορά την παραδοχή της Hellenic Train ότι τα εισιτήρια είναι ονομαστικά μόνο για όσους τα αγοράζουν ηλεκτρονικά διευκρίνισε όλοι στα γκισέ δεν δουλεύουν υπάλληλοι της εταιρείας άλλα άλλων ιδιωτικών εταιριών.

«Δεν είναι εύκολο αυτός ο πολυκερματισμός να δώσει τα στοιχεία όλων των επιβατών στο τρένο» σχολίασε.

Σχετικά άρθρα