Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κώστας Καραμανλής: Τι σημαίνει για τη ΝΔ η αποχώρηση του από τα ψηφοδέλτια

Κώστας Καραμανλής: Τι σημαίνει για τη ΝΔ η αποχώρηση του από τα ψηφοδέλτια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής, Νέα Δημοκρατία,

Ο Κώστας Καραμανλής με μια λιτή δήλωση του σήμερα ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επικείμενες εκλογές.

Τι σημαίνει αυτό για την Νέα Δημοκρατία;

Πέραν το γεγονότος ότι από τα ψηφοδέλτια της θα απουσιάζει ο «Βούδας» της παράταξης, το ζήτημα είναι και καθαρά μετρήσιμο σε ψήφους.

Ο Κώστας Καραμανλής στην Α’ Θεσσαλονίκη όπου πολιτευόταν μέχρι τώρα, μπορεί να μην χρειαζόταν σταυρό προτίμησης για να εκλεγεί ως πρώην πρωθυπουργός, αλλά αποτελούσε την κορυφαία επιλογή των ψηφοφόρων και μόνη η παρουσία του «χάριζε» δεκάδες χιλιάδες σταυρούς στη ΝΔ.

Αν αληθεύουν οι δημοσκοπήσεις, τη δεδομένη περίοδο, η απόσταση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα έχει περιοριστεί σε ποσοστά που αγγίζουν το στατιστικό σφάλμα (περίπου στο 2%-3%) γεγονός που σημαίνει ότι η απουσία του Κώστα Καραμανλή δεν αποκλείεται να στοιχίσει στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμη και την πρωτιά στη Βόρεια Ελλάδα.

Ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής σε καμία περίπτωση δεν θα επιδιώξει να «βλάψει» την παράταξη. Άλλωστε το δήλωσε ξεκάθαρα με την ολιγόλογη ανακοίνωση του:

«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή.

»Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

»Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα.

»Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες».

Επισημαίνεται ότι ο Κώστας Καραμανλής στη δήλωση του κάνει λόγο για το «τέλος της κοινοβουλευτικής του διαδρομής» και όχι της πολιτικής παρουσίας γενικότερα. Διατύπωση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πρόθεση να συμμετάσχει στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, πάντως, ότι οι φήμες περί μη συμμετοχής του Κώστα Καραμανλή στις επερχόμενες εκλογές «οργίαζαν» το τελευταίο διάστημα και ξεκίνησαν με την τοποθέτηση του από τα Ανώγεια της Κρήτης τον περασμένο Αύγουστο, όταν και είχε πάρει σαφέστατη θέση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, αναγκάζοντας μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει ότι διαφωνεί με τις συγκεκριμένες απόψεις του πρώην πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στα Ανώγεια της Κρήτης σε πολιτική εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, με αφορμή τα 10 χρόνια απ’ τον θάνατό του είχε δηλώσει για το σκάνδαλο των υποκλοπών:

«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο.

»Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν.

»Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου.

»Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών.

»Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Λίγο αργότερα έστω και σε ήπιους τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Κώστα Καραμανλή και σε πολλά στελέχη του κόμματος του, που ζητούν να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο σκάνδαλο των υποκλοπών έστω και αν «θυσιαστεί» το απόρρητο.

«Διαφωνώ με τις απόψεις αυτές. Έχουμε επιχειρηματολογήσει σαφώς με την ανάγκη διαφύλαξης του απορρήτου.

»Η προστασία του απορρήτου δεν πρέπει να αρθεί» είχε πει τότε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά άρθρα