Σε επιφυλακή παραμένει ο καλλιτεχνικός κόσμος έως ότου λάβει γραπτές εγγυήσεις για όσα συζητήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε εκπροσώπους των σωματείων και των δραματικών σχολών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, στη σύσκεψη μετείχαν εκτός από τον πρωθυπουργό, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος αλλά και ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Γιατρομανωλάκης.
Βγαίνοντας από το Μαξίμου οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνών εξέφρασαν επιφυλακτικότητα έως ότου λάβουν γραπτώς από το Μαξίμου όσα προέκυψαν από τη σημερινή συζήτηση.
«Εάν υπάρχει σύγκλιση μένει να αποδειχτεί.
»Για εμάς δεν είναι θέμα παρεξήγησης, ότι δεν καταλάβαμε.
»Το θέμα είναι να καταλάβει και η απέναντι πλευρά ότι η παρεξήγηση είναι πρόβλημα.
»Δεν πρόκειται για παρεξήγηση νομικού ούτε λογοτεχνικού επιπέδου.
»Είναι προσβολή ηθική, αξιοπρέπειας και επαγγελματική που πρέπει να αποκατασταθεί έως το τέλος της εβδομάδας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος εξερχόμενος από το Μαξίμου.
«Καταθέσαμε το σύνολο των αιτημάτων μας για τα οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, την οποία συνολικά οι συλλογικοί φορείς θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε εάν μας καλύπτει» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου, τονίζοντας ότι ο κλάδος συνεχίζει τις κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρξουν έμπρακτες αποφάσεις.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υπήρξε μαζική κινητοποίηση καλλιτεχνών στην Ηρώδη Αττικού.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο κλάδος έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και μεγάλη κινητοποίηση την ώρα που θα καταθέσουν την αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πορεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας προς το Σύνταγμα, την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής (10.00).
Επίσης, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, το ΣΕΗ οργανώνει μουσική διαμαρτυρία στην Πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια Γενική Συνέλευση για τη συνέχιση την οργάνωση των επόμενων βημάτων στις κινητοποιήσεις.
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση
Στη συνάντηση με εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου προέκυψαν τα ακόλουθα:
– Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
– Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.
– Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.