Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανός ευρωβουλευτής: Εμπιστεύομαι το ΠΑΣΟΚ, θα κάνει τις «σωστές» επιλογές μετά τις εκλογές

Γερμανός ευρωβουλευτής: Εμπιστεύομαι το ΠΑΣΟΚ, θα κάνει τις «σωστές» επιλογές μετά τις εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για SPD Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας, Διαφθορά, Εκλογές, Ελευθερία Τύπου, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), Θανάσης Μπακόλας, Κατάρ, Κίνημα Αλλαγής, Μαύρο Χρήμα, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Σοσιαλδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Χρηματισμός,

Την εμπιστοσύνη του ως προς τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές εξέφρασε σε δηλώσεις του στο EURACTIV ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής από το SPD Ούντο Μπούλμαν.

Ο κ. Μπούλμαν, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρωβουλής υπό το φως του σκανδάλου του Κατάρ, υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι οι εθνικές κυβερνήσεις στην ΕΕ πρέπει «πάντα να υπακούν στο κράτος δικαίου».

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών, άφησε σοβαρές αιχμές για την εξέλιξη της υπόθεσης.

«Στην Αθήνα, έχω τις αμφιβολίες μου σχετικά με το ότι εάν τα δημοκρατικά δικαιώματα, ειδικά των ηγετών της αντιπολίτευσης, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος καθώς και των δημοσιογράφων, έχουν γίνει πλήρως σεβαστά», είπε ο Γερμανός πολιτικός στην EURACTIV.

Ερωτηθείς εάν το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Νέα Δημοκρατία υπό το φως του σκανδάλου, απάντησε ότι έχει εκφράσει «ανοιχτά τις θέσεις του» στο παρελθόν.

«Ως σοσιαλδημοκράτης από τη Γερμανία και το S&D, σέβομαι τις αποφάσεις των αδελφών κομμάτων μας.

»Αλλά πρέπει να πω ότι έχω πλήρη εμπιστοσύνη στους εταίρους μας και στην κομματική μας οικογένεια ότι θα κάνουν τις σωστές επιλογές με φόντο την πολιτική κατάσταση στη χώρα τους», είπε με νόημα.

Ο κ. Μπούλμαν έχει ταχθεί ανοιχτά στο παρελθόν κατά του «Μεγάλου Συνασπισμού» μεταξύ των συντηρητικών και των σοσιαλιστών ενώ έχει ταχθεί υπέρ της συγκρότησης προοδευτικών κυβερνήσεων όπου είναι εφικτό.

Η συζήτηση για το κράτος δικαίου πάει Ευρωβουλή

Στο μεταξύ, ύστερα από πρωτοβουλία της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής αποφάσισαν να διεξάγουν συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου.

Ο τίτλος της συζήτησης θα είναι «Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου» και θα διεξαχθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο ολομέλειας.

Η EURACTIV πληροφορήθηκε ότι οι πρόεδροι των άλλων ευρωομάδων δεν έφεραν καμία αντίδραση στην πρόταση των ευρωσοσιαλιστών με πηγή της Ευρωβουλής να εκτιμά ότι και να αντιδρούσαν κάποιοι, δεν θα είχαν την απαραίτητη πλειοψηφία να το μπλοκάρουν δεδομένου ότι η Αριστερά, οι Πράσινοι και το κεντρώο Renew Europe θα το περνούσαν σε περίπτωση ψηφοφορίας.

Η πρόταση των ευρωσοσιαλιστών για συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια της Ευρωβουλής έρχεται υπό το φως των επικρίσεων προς της ευρωομάδα και το ΠΑΣΟΚ ότι «δεν είχαν σηκώσει» αρκετά το θέμα μέχρι στιγμής.

Επίσης, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι συμπίπτει χρονικά με τις προχθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), κ. Θανάση Μπακόλα, ο οποίος είπε ότι το Qatargate είναι «υπόθεση των σοσιαλιστών».

Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι η επίσημη γραμμή του ΕΛΚ ήταν να μην γίνει επίθεση στους ευρωσοσιαλιστές για το θέμα δεδομένου ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι βελγικές διωκτικές αρχές δεν έχουν ξετυλίξει όλο το κουβάρι της υπόθεσης.

Η EURACTIV είχε πληροφορηθεί ότι όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Κατάρ τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια κλειστής συνάντησης της ευρωομάδας του ΕΛΚ ο επικεφαλής Μάνφρεντ Βέμπερ είχε κάνει λόγο για «ατομικές ευθύνες» και όχι «κομματικές» προφανώς φοβούμενος ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε δυνητικά να αγγίξει και μέλη του ΕΛΚ.

ΠΗΓΗ: Euractiv

Σχετικά άρθρα