Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν επιμένει: Η Τουρκία είναι ένας άπιστος και αναξιόπιστος σύμμαχος, δεν πρέπει να αγοράσει τα F-16

Ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν επιμένει: Η Τουρκία είναι ένας άπιστος και αναξιόπιστος σύμμαχος, δεν πρέπει να αγοράσει τα F-16
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κρις Βαν Χόλεν, Τουρκία,

Το ημερήσιο Newsletter «National Security Daily» του Politico, αναφέρεται στις δηλώσεις του Γερουσιαστή Κρίστοφερ Βαν Χόλεν (Chris Van Hollen), -μέλους της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας- κατά της Τουρκίας.

Ομιλεί επίσης και για την απόφασή του να μην υποστηρίξει την πώληση των F-16 στην Άγκυρα εάν αυτή δεν εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τίτλος του κειμένου: Sen. Van Hollen: Turkey is an unfaithful ally – Γερουσιαστής Βαν Χόλεν: Η Τουρκία είναι ένας άπιστος σύμμαχος

Ο Γερουσιαστής Van Hollen δήλωσε στο Politico ότι η Τουρκία είναι ένας «αναξιόπιστος σύμμαχος» και ανέφερε μία σειρά καταστρατηγήσεων εκ μέρους της Τουρκίας όπως είναι η αγορά των ρωσικών S-400, η επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία τις οποίες υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, η παραβίαση των κυρώσεων κατά της Μόσχας και, τελευταία, η σχεδόν μονομερής παρεμπόδιση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Γι’ αυτές τις ενέργειες και για άλλα θέματα, δήλωσε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, αλλά ιδιαίτερα για το θέμα της ένταξης, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να πουλήσουν στην Τουρκία, τα μαχητικά που θέλει.

«Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να δώσουμε τα προηγμένα F-16 στην Τουρκία, όταν αρνούνται να συνεργασθούν με τους υπόλοιπους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

»Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αλλά πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει την στάση της μεγάλης πλειοψηφίας στην Γερουσία» δήλωσε.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται στη χθεσινή επιστολή 29 Γερουσιαστών και από τα δύο κόμματα, μετά από πρωτοβουλία των γερουσιαστών Τζιν Σαχίν (Jeanne Shaheen (D-N.H.) και Θομ Τίλις (Thom Tillis (R-N.C.) οι οποίοι προεδρεύουν του NATO Observer Group στην Γερουσία.

Έγραψαν στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι πρέπει να αναστείλει την πώληση των μαχητικών μέχρι η Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Αναφέρεται επίσης, ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο NatSec Daily, όπως και ο Τούρκος Πρέσβης στην Ουάσιγκτον Χουράτ Μερτζάν έχει μεταφέρει σε μέλη του Κογκρέσου, ότι δεν βλέπουν να υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ της μεταβίβασης των μαχητικών και της ένταξης των δύο σκανδιναβικών κρατών στο ΝΑΤΟ.

Αναφέρεται επίσης, ότι όταν ο Τούρκος Πρέσβης ρωτήθηκε από το NatSec Daily γιατί δεν έχει επιδιώξει να συναντήσει τον γερουσιαστή Βαν Χόλεν, εκείνος δήλωσε ότι «μετά τις αναφορές σας, ευχαρίστως θα ζητήσουμε μία συνάντηση με τον γερουσιαστή Βαν Χόλεν και ελπίζω να τον συναντήσω σύντομα».

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με τις ανησυχίες του Γερουσιαστή για την Τουρκία.

Τέλος, αναφέρεται ότι ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν δήλωσε ότι εφόσον υπάρξει επίθεση της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι εταίροι τους θα πρέπει να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν τείνει να ζητήσει την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

«Το συμπέρασμα είναι ότι είναι σημαντικό για την Τουρκία να είναι ένας πιστός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ένας πιστός εταίρος των ΗΠΑ» δήλωσε.

ΠΗΓΗ: Newsletter «National Security Daily» του Politico

Σχετικά άρθρα