Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας από Μοζαμβίκη: «Η Αφρική είναι μια πολύ σημαντική ήπειρος για εμάς»

Δένδιας από Μοζαμβίκη: «Η Αφρική είναι μια πολύ σημαντική ήπειρος για εμάς»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφρική, Βίντεο, Μοζαμβίκη, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Μοζαμβίκη ολοκλήρωσε την Τετάρτη ο Νίκος Δένδιας με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντριάνο Αφόνσο Μαλεγιάνε (Adriano Afonso Maleiane).

«Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Μοζαμβίκη.

»Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να πω πόσο χαρούμενος και περήφανος είμαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ και εγκαινιάζω τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών μας.

»Η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Πολιτικών Διαβουλεύσεων είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των σχέσεών μας» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Μοζαμβίκης, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας, Μαπούτο.

Μάλιστα, δήλωσε ότι ήταν μεγάλη τιμή για τον ίδιο που έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Μοζαμβίκης και έκανε λόγο για εγκαινίαση στενών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η εμβάθυνση σχέσεων Ελλάδας – Μοζαμβίκης-στη βάση του σημερινού Μνημονίου και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας- και η προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς, μεταξύ άλλων στην ενέργεια, τη ναυτιλία, τη διαχείριση των υδάτων και τις επενδύσεις, γνωστοποιείται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών στη δήλωσή του ανέδειξε τη σημασία του Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, που υπογράφτηκε νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Μοζαμβίκης.

«Πρώτα απ’ όλα, το Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων αποτελεί το πλαίσιο, δομεί τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

»Προβλέπει επιτροπές υψηλού επιπέδου μεταξύ των κυβερνήσεων αλλά και μεσαίου επιπέδου, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα κοινό έδαφος κατανόησης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

»Αυτό είναι βασικό στη σχέση μεταξύ δύο χωρών.

»Εάν δεν υπάρχει αυτό το Μνημόνιο, τότε δεν υπάρχει δομή για την ανταλλαγή συζητήσεων» επισήμανε.

Μάλιστα, εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για περαιτέρω συνεργασία με τη Μοζαμβίκη, ενώ επισήμανε πως θα προσπαθήσει να διευκολύνει τις ελληνικές επενδύσεις σε αυτή τη χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια δημιουργίας ενός φόρουμ για τις ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να επενδύσουν στη Μοζαμβίκη.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τις επόμενες ημέρες είναι να δημιουργήσουμε ένα φόρουμ για τις ελληνικές επιχειρήσεις να έρθουν και να δουν πώς θα μπορούσαν να γίνουν μέρος του οικονομικού μέλλοντος της Μοζαμβίκης επενδύοντας στη Μοζαμβίκη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, ανέφερε πως η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή προσπάθεια υποστήριξης των ενόπλων δυνάμεων της Μοζαμβίκης στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ.

Και, επίσης, η Ελλάδα στηρίζει την κοινή προσπάθεια που καταβάλλει η ΕΕ στη Μοζαμβίκη για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Cabo Delgado, προσέθεσε.

Ακόμα, υπογράμμισε τη σημασία της προώθησης των σχέσεων μεταξύ της Μοζαμβίκης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζοντας τη βούληση της Ελλάδας να τη διευκολύνει.

Ειδική αναφορά έκανε ο Ν. Δένδιας στη δωρεά της Ελλάδας στα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νεολαίας και Απασχόλησης της χώρας για την επαγγελματική κατάρτιση της νέας γενιάς στο Cabo Delgado.

«Η Ελλάδα είναι εδώ όχι μόνο για να κάνει μια μικρή, συμβολική δωρεά σήμερα.

»Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διευκολύνουμε την ελληνική και την ευρωπαϊκή παρουσία στο μέλλον της Μοζαμβίκης και να συμμετάσχουμε επίσης στη δημιουργία μιας επιτυχημένης ιστορίας για τη Μοζαμβίκη στο μέλλον» τόνισε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Μοζαμβίκης για τη δέσμευση της χώρας του να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το έτος 2025-26.

Επίσης, τον συνεχάρη για εκλογή της Μοζαμβίκης ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2023-24, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα την υποστήριξε ιδιαίτερα και εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά που εξελέγη.

Περαιτέρω, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Μοζαμβίκη έχει επικυρώσει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, και είναι μέλος της Ομάδας Φίλων της UNCLOS.

Τέλος, υπογράμμισε τη «μακρά και πολύτιμη συνεργασία» της Ελλάδας με τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου, προσθέτοντας πως προσβλέπει στην από κοινού αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων, όπως για παράδειγμα την κλιματική αλλαγή, την επιθετικότητα, την τρομοκρατία.

«Η Αφρική είναι μια πολύ σημαντική ήπειρος για εμάς» αποκρυστάλλωσε το μήνυμά του ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά άρθρα