Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παρανόησαν οι Τούρκοι: Θα θυσιάσουμε δύο F-16 για να ρίξουμε ένα ελληνικό Rafale

Παρανόησαν οι Τούρκοι: Θα θυσιάσουμε δύο F-16 για να ρίξουμε ένα ελληνικό Rafale
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Rafale, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Πολεμική Αεροπορία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό,

Παραμένει η ανησυχία των Τούρκων αναλυτών για τα θέματα άμυνας, τη στιγμή που η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζεται.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τα τουρκικά ΜΜΕ δεν αναφέρθηκαν καθόλου στη χθεσινή παραλαβή του πέμπτου F-16 Viper από την Ελλάδα στην οποία ήταν παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά οι αναλυτές στα κανάλια μιλούν για ξεκάθαρο προβάδισμα της Ελλάδας στον αέρα λόγω των Rafale.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Αμντουλάχ Αγάρ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στόχος της Τουρκίας δεν πρέπει να είναι μόνο η παραγωγή του εθνικού μαχητικού αλλά να μπορεί να είναι ισάξιο ή και καλύτερο από τα αντίστοιχα μαχητικά που θα αντιμετωπίζει.

»Όπως τα Rafale που παραλαμβάνει η Ελλάδα, όπως τα παλαιότερα μαχητικά F-16 τα οποία αναβαθμίζει σε Block 70 και τα F-35 τα οποία θα παραλάβει.

»Όταν μιλούσα με ένα φίλο μου (σ.σ. αξιωματούχο) για τα ελληνικά Rafale και τα μειονεκτήματα που δημιουργούνται για εμάς, εκείνος μας είπε “μην ανησυχείτε αν χρειαστεί θα θυσιάσουμε 2 μαχητικά για να αντιμετωπίσουμε το ένα. Έτσι θα κλείσουμε το κενό”».

Στο εθνικό συμβούλιο ασφάλειας τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι ανησυχούν για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και για τον λόγο αυτό φέρνουν το θέμα και στο εθνικό συμβούλιο ασφαλείας, το οποίο γίνεται την Τετάρτη υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», «εκτιμάται ότι θα εξεταστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας όπως και οι προκλήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο.

»Στο πλαίσιο αυτό, στη σύσκεψη θα αξιολογηθούν και οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο και προβλέπεται να συζητηθούν οι προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Μπαχτσελί: Δεν θα πεθάνουμε χωρίς το ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ασκώντας βέτο, θέμα παρουσίας της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έθεσε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τονίζοντας ότι «από εδώ και πέρα το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είναι σαν ένα κείμενο που έχει γραφτεί πάνω στο νερό.

»Kι όσοι θέλουν να ανοίξουν τη συζήτηση της παρουσίας μας εντός του ΝΑΤΟ, ας την ανοίξουν.

»Δεν γεννηθήκαμε με το ΝΑΤΟ και δεν θα πεθάνουμε και δίχως το ΝΑΤΟ».

Η Άγκυρα θα ναυπηγήσει τρεις φρεγάτες σε τρία χρόνια

Τέλος, τα τουρκικά ΜΜΕ ασχολούνται και με τη ναυπήγηση τριών φρεγατών τα επόμενα τρία χρόνια που ανακοινώθηκε χθες, τονίζοντας ότι «όλα γίνονται για να πλέουν τα πλοία στη “Γαλάζια Πατρίδα”».

Το κανάλι Haber Global αναφέρει στο ρεπορτάζ του:

«Το τουρκικό Ναυτικό ενισχύεται καθημερινά.

»Η πρώτη τουρκικής ναυπήγησης φρεγάτα “Ιstanbul” το 2023 θα βρίσκεται στη Γαλάζια Πατρίδα.

»Όμως τα σχέδια δεν τελειώνουν.

»Η διεύθυνση αμυντικής βιομηχανίας της προεδρίας έδωσε την έναρξη του προγράμματος.

»Ο στόχος είναι εντός τριών ετών να πλέουν και τα τρία πλοία στη “Γαλάζια Πατρίδα”».

Και συνεχίζει:

«O πρόεδρος της διεύθυνσης Αμυντικής βιομηχανίας Ισμαίλ Ντεμίρ τόνισε ότι οι φρεγάτες κλάσης ISTIF θα ναυπηγηθούν από τα ιδιωτικά ναυπηγεία.

»Ανακοίνωσε πως τα τρία ναυπηγεία “Sedef, Anadolu , Safina” θα ναυπηγούν τις φρεγάτες ταυτόχρονα.

»Κι έτσι θα μπουν οι βάσεις για τις ναυπηγήσεις τέτοιων πλοίων για το πρόγραμμα φρεγατών ISTIF. Θα συνεργαστούν περίπου 200 εταιρείες».

Ο Ερντογάν προσπαθεί να συγκινήσει για να κερδίσει νέους ψηφοφόρους

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει τη συμπάθεια νέων ψηφοφόρων. Μιλώντας σε φοιτητές, ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέρθηκε στα φτωχικά νεανικά του χρόνια:

«Ξέρεις εμείς πήγαμε στο σχολεία μέσα στη φτώχεια. Δεν είχαμε βιβλία, μολύβια η τετράδια, δυσκολευόμασταν. Το ξέρεις αυτό;

»Από τους μεγαλύτερούς μας ζητούσαμε κάποιες τυπωμένες σημειώσεις η αντίγραφα βιβλίων. Δεν μας τις έδιναν.

»Ήδη τα βιβλία δεν μπορούσαμε να τα αγοράσουμε, δεν υπήρχαν.

»Για τα τετράδια μάς έδιναν ημερομηνία μετά από μια εβδομάδα ή δέκα ημέρες. Εμείς τι κάναμε;

»Όταν ήρθαμε στην εξουσία είπαμε η νεολαία μας να μην βασανίζεται έτσι. Να μην έχει τέτοια βάσανα ο κάθε Αχμέτ».

Σχετικά άρθρα