Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, και ουσιαστικά σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη το πρωί του Σαββάτου.
«Καθ όλή τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας, πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι η κυβέρνηση θα ενδώσει στον δημοσκοπικό πειρασμό- γιατί δημοσκοπικά σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση προηγείται καθ’ όλη την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
»Το διέψευδα πάντα κατηγορηματικά.
»Τώρα πιστεύω πια ότι οι Έλληνες πολίτες μας πιστεύουν όταν μιλάμε για την εξάντληση της τετραετίας», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι ουδέποτε επεδίωξε τοξικό κλίμα και έντονη αντιπαράθεση.
«Μου αρέσει να μιλάω για το έργο που έχει επιτευχθεί», είπε κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι καλλιεργεί την ένταση επειδή «χαρακτηρίζεται από πλήρη ένδεια θέσεων και προτάσεων για το μέλλον της χώρας».
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στις επερχόμενες βουλευτικές θα είναι υποψήφιος στον Έβρο.
«Έχω την δυνατότητα να είμαι υποψήφιος σε τρεις εκλογικές περιφέρειες.
»Επιλέγω να είμαι υποψήφιος στον Έβρο, για λόγους συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσιαστικούς», είπε προσθέτοντας ότι η περιοχή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή «όχι μόνο των μεγάλων εθνικών προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια αλλά βρίσκεται και στην πρώτη γραμμή των αναπτυξιακών προκλήσεων και ευκαιριών», σημείωσε.
Ερωτηθείς για την στάση της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι θα δούμε θερμό επεισόδιο.
Ζήτησε, ωστόσο, να σταματήσει η ρητορική των προκλήσεων και με βάση το διεθνές δίκαιο να κάτσει η Τουρκία στο τραπέζι για το ένα και μοναδικό θέμα: την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αντιδράσει η Τουρκία στην επέκταση του φράχτη κατά μήκος όλης της μεθορίου στον Έβρο ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η επέκταση θα γίνει και σημείωσε:
«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
»Ο φράχτης θα επεκταθεί σε όλο το μήκος της μεθορίου, Δεν χρειάζεται την έγκριση κανενός».
Σε ερώτηση για την υπόθεση Ντογιάκου, απάντησε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να υποδεικνύει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πώς θα κινείται, αλλά ούτε και στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.
«Υπερασπιζόμαστε απόλυτα τον νόμο που έχουμε ψηφίσει, θεωρούμε ότι είναι συνταγματικός», είπε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να σχολιάσει το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κηδευτεί ο έκπτωτος Γλίξμπουργκ ως ιδιώτης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την δήλωση που εξέδωσε μετά την είδηση του θανάτου του, ότι δηλαδή γράφεται σε ανθρώπινο επίπεδο ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974 και τον λόγο πλέον έχει η Ιστορία που θα κρίνει τον Κωνσταντίνο δίκαια αλλά και αυστηρά.
«Θα κρίνει τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής γιατί για τον άνθρωπο Κωνσταντίνο μας συνοδεύει ήδη η θλίψη και ο σεβασμός», είπε προσθέτοντας ότι δεν βλέπει ιδιαίτερες εντάσεις αλλά μια «ενδιαφέρουσα ιστορική αναμόχλευση του ρόλου του ιστορικού προσώπου του Κωνσταντίνου», η οποία «ενδεχομένως να είναι χρήσιμη».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση πήρε μία πολύ συγκεκριμένη απόφαση (να κηδευτεί ο Γλίξμπουργκ ως ιδιώτης) «που θεωρώ ότι είναι απολύτως σωστή», είπε προσθέτοντας:
«Γιατί πολύ απλά υπήρξε αρχηγός κράτους του βασιλείου της Ελλάδας το οποίο δεν υφίσταται πια, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε απωλέσει την ελληνική ιθαγένεια».
Διευκρίνισε πάντως ότι η κηδεία θα τελεστεί με την αξιοπρέπεια και το τελετουργικό που επιβάλλεται για την ιστορική του διαδρομή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη για την έναρξη της υλοποίησης της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.
Η νέα μονάδα, ισχύος 840 μεγαβάτ θα κατασκευαστεί σε στρατηγικό σημείο (στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης), σε περιοχή δηλαδή που διασταυρώνονται υποδομές εφοδιασμού με φυσικό αέριο αλλά και δίκτυα διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων μέσω των οποίων θα μπορεί να εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια προς τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία κ.α.
Σημειώνεται ότι η μονάδα θα συνδεθεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στη Νέα Σάντα, όπου καταλήγει και η δεύτερη γραμμή διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (Νέα Σάντα- Maritsa East), έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών σε 1400 MW για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1700 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου υπεγράφη συμφωνία με την οποία η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξαγόρασαν από τον όμιλο Κοπελούζου το 51 % και 29 % αντίστοιχα της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» που αναπτύσσει τη μονάδα ενώ η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου διατηρεί το 20% των μετοχών.
Η κατασκευή της νέας μονάδας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025.