Η Λιβύη έχει στην Τρίπολη μία μεταβατική κυβέρνηση, μία κυβέρνηση φιλοτουρκική και έκπτωτη στην πραγματικότητα, που δεν είχε ποτέ δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες. Αυτή η κυβέρνηση, που η θητεία της έχει λήξει και αναρμόδια για διεθνείς συμφωνίες, καλεί Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο να οριοθετήσουν ΑΟΖ μαζί της. Προσέξτε την παγίδα. Εάν Ελλάδα και Αίγυπτος καθίσουν να οριοθετήσουν με αυτό το καθεστώς τότε είναι σαν να αναγνωρίζουν τις εξωφρενικές και έκνομες συμφωνίες του ίδιου καθεστώτος με την Τουρκία. Ο Νίκος Δένδιας έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα θα οριοθετήσει ΑΟΖ με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης.
Επίσης, από που προκύπτει ότι η Λιβύη «συναντά» στη θάλασσα την Κύπρο;
Σε ποιο χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου το είδε ο κ. Αούν;
Μήπως το καθεστώς της Τρίπολης επιχειρεί για μία ακόμη φορά, με εξωφρενικό και έκνομο τρόπο, να «σπάσει» τον νόμιμο χάρτη της Μεσογείου;
Δείτε τον χάρτη των ΑΟΖ:
Άνοιγμα-παγίδα προς την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο απηύθυνε ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν.
Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera Mubashar TV τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες εξεύρεσης φιλικών λύσεων με τις συγκεκριμένες χώρες, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.
Σε ποιες «φιλικές λύσεις» αναφέρεται όταν Λιβύη και Κύπρος δεν έχουν ΑΟΖ να συναντήσουν; Είναι αγεωγράφητος; Ή λαγός των ισλαμιστών ο Μοχάμεντ Αούν; Περνιέται για έξυπνος; Να προσέχει μην τον βρουν «Ραφάλ» όπως βρήκαν τους Τούρκους στη λιβυκή βάση, αν θυμάται.
Ο Μοχάμεντ Αούν αναγνωρίζει ότι οι χώρες έχουν δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και από εκεί με τον κανόνα της μέσης γραμμής να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες.
Αφήνει μάλιστα αιχμές κατά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι ορισμένες χώρες έχουν καταφύγει σε μονομερείς λύσεις αντί για διάλογο και συναίνεση. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι αιχμή και προς την Αίγυπτο.
Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό δικαστήριο στην Τρίπολη της Λιβύης ανέστειλε –με απόφασή του– τη συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων, η οποία υπεγράφη πέρυσι από την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης και την Άγκυρα.
Στις 2 Ιανουαρίου, ο Αούν επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με τον Τζέφρι Πάιατ και με στελέχη της αμερικανικής εταιρείας ConocoPhillips, τους οποίους ενημέρωσε για το όραμα του υπουργείου για ανάπτυξη του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη.