Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσαβούσογλου: Οι Τούρκοι είμαστε οι «νταβατζήδες» της Λιβύης – Έτσι νομίζει στον φανταστικό ισλαμιστικό του κόσμο

Τσαβούσογλου: Οι Τούρκοι είμαστε οι «νταβατζήδες» της Λιβύης – Έτσι νομίζει στον φανταστικό ισλαμιστικό του κόσμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Λιβύη, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι η μόνη ενεργή χώρα στη Λιβύη και κανένα μέρος δεν μπορεί να πάρει τη θέση της.

Στην καταληκτική ομιλία του για το 2022, ο Τσαβούσογλου είπε:

«Δεν υπάρχει ενεργό μέρος στη Λιβύη που να μπορεί να παίξει το ρόλο της Τουρκίας».

Επιβεβαίωσε ότι τα «απτά αποτελέσματα της βούλησης της Τουρκίας στη Λιβύη από το 2019 είναι ακόμη σε εξέλιξη».

Το ναυτικό ψευδο-μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα στην αξιοπιστία του, αφού το προεδρικό διάταγμα του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι οριοθέτησε μονομερώς τα θαλάσσια σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, με δυτικό όριο στον 25ο μεσημβρινό.

Αυτό είναι ακόμη πιο δυτικά από το όριο της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης Ελλάδας-Αιγύπτου του Αυγούστου 2020, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ελληνική εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Η έρευνα για υδρογονάνθρακες στα νοτιοδυτικά του νησιού της Κρήτης, κατόπιν αιτήματος του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil, ακολούθησε το αιγυπτιακό διάταγμα.

Αυτό μεταφέρει τις αξιώσεις της Αιγύπτου έναντι της Λιβύης πιο δυτικά, επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στο τουρκοψευδολιβυκό ψευδο-μνημόνιο.

Στην πραγματικότητα, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την επιθυμία της Τρίπολης για εξερεύνηση νότια της Κρήτης, όπου η Αίγυπτος διεκδικεί τώρα αξιώσεις.

Το διάταγμα δεν φτάνει στη μέση γραμμή (όπως αντιλαμβάνεται η Ελλάδα) αφήνοντας περιθώρια για μια μελλοντική τριμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης.

Καλύπτει όντως μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης ενάντια στο ενδεχόμενο η Τρίπολη να ζητήσει να διεξαχθεί η εξερεύνηση από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO), σε ένα σημείο κοντά στα ανατολικά του ελληνικού νησιού.

Αυτή ήταν η δεύτερη σοβαρή πρόκληση που έθεσε η Αίγυπτος στις πρόνοιες του τουρκοψευδολιβυκού ψευδομνημονίου.

Πολύ πιο τσουχτερό για την Άγκυρα ήταν ότι δεν ήρθε μετά από συμφωνία με την Ελλάδα αλλά με μονομερή πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου.

Συνδυάζοντας τις ανακοινώσεις του Αλ Σίσι με τις ερευνητικές δραστηριότητες της ExxonMobil, γίνεται de facto προφανές στη διοίκηση της Τρίπολης ότι δεν μπορεί να ενεργεί αποκλειστικά για να εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα με τρόπο που παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ανησυχίες άλλων χωρών στην περιοχή.

Το μήνυμα του Αλ Σίσι ήρθε αμέσως μετά την κοινή επιστολή των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Τρίπολης στον ΟΗΕ, κατά των δικαιωμάτων της Ελλάδας στα ανοιχτά της Κρήτης.

«Είναι μια μονομερής οριοθέτηση. Είναι ακριβές σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας. Και θέλει να επιδείξει τις αξιώσεις της στις περιοχές που έμειναν εκτός ελληνοαιγυπτιακής οριοθέτησης δυτικά του 26ου μεσημβρινού», δήλωσε ο Πέτρος Λιάκουρας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Διευθυντής του προγράμματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Τόνισε επίσης ότι το διάταγμα του Αλ-Σίσι «εμποτίζει τη λιβυκή πλευρά της λιβυοτουρκικής οριοθέτησης.

»Τώρα επεκτείνει αυτή τη γραμμή.

»Αυτό μας βοηθά γιατί αποκόπτει περαιτέρω την προβολή των τουρκικών ακτών προς τη Λιβύη».

Με πληροφορίες από Libya Review

Σχετικά άρθρα