Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκικές ανοησίες για τα 12 ν.μ. – Νομίζουν ότι απευθύνονται σε αγεωγράφητους της στέπας

Τουρκικές ανοησίες για τα 12 ν.μ. – Νομίζουν ότι απευθύνονται σε αγεωγράφητους της στέπας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελληνική Αιγιαλίτιδα Ζώνη (Χωρικά Ύδατα), Κρήτη, Μεχμέτ Εφέ Τζαμάν, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Συνθήκη της Λωζάνης, Τουρκία,

Έντονη είναι η ανησυχία στην Τουρκία για το ενδεχόμενο της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, μέσω της Κρήτης.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, οι χθεσινές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις τελευταίες ημέρες του έτους -που έφεραν την έντονη αντίδραση τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ– μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς οι γείτονες έχουν βάλει στο μάτι οποιαδήποτε κίνηση της ελληνικής πλευράς που αφορά την Κρήτη, υποστηρίζοντας ότι αν γίνει επέκταση στα 12 μίλια από την Κρήτη, τότε θα «κλείσει» η δίοδος που έχουν για το Αιγαίο.

Προφανώς λένε παραληρηματικές ανοησίες ως συνήθως. Η Ελλάδα έχει μιλήσει για Νότιο Κρητικό ΠέλαγοςΛιβυκό Πέλαγος, όχι για το Κρητικό Πέλαγος που βρίσκεται βόρεια της Κρήτης και κάτω από το Αιγαίο Πέλαγος και βεβαίως προβλέπονται «δίοδοι» για τη διεθνή ναυσιπλοΐα ακόμα και μέσω των χωρικών υδάτων.

Για να μαθαίνουν γεωγραφία τόσο οι Τούρκοι όσο και οι σύμμαχοι.

Οι απειλές πολέμου της Τουρκίας προς την Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο ακούστηκαν για πρώτη φορά το 1995 από τον τότε αντιπρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου, Καμέρ Γκεντς, ο οποίος είχε ανακοινώσει:

«Η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο.

»Η Τουρκική εθνοσυνέλευση αν και ελπίζει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει την απόφαση της επέκτασης των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων στο Αιγαίο, γεγονός που θα αλλάξει τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί με τη Συνθήκη της Λωζάνης [σ.σ. η Συνθήκη της Λωζάνης δηλώνει ρητά ότι η Τουρκία ΔΕΝ έχει καμία εδαφική κυριαρχία πέρα των 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της. Να την ξαναδιαβάσουν οι Τούρκοι].

»Όμως για το ενδεχόμενο αυτό, αποφασίζουμε και ανακοινώνουμε στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο πως για να υπερασπιστούμε τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας το Κοινοβούλιο εξουσιοδοτεί και μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες στην τουρκική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών μέτρων».

Όπως σχολίασε ο Μετεχάν Ντεμίρ, πολιτικός αναλυτής του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk, «η Ελλάδα με την Κρήτη επιχειρεί κάτι διαφορετικό.

»Αντί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο.

»Πάει να κάνει σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη και να το κάνει αργότερα αυτό και στο Αιγαίο.

»Ήδη, έκαναν κάτι παρόμοιο στο Ιόνιο πέλαγος και ήδη είχαν στείλει το μήνυμα πως θα κάνουν επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη, δηλαδή από την άλλη πλευρά της ηπειρωτικής χώρας με στόχο να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία.

»Τώρα υπήρξε η παρέμβαση της Τουρκίας, καθώς σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο από τα 6 μίλια στα 12 μίλια, το μερίδιο που θα κατέχει στο Αιγαίο θα αυξηθεί στο 70% από το 35% που είναι σήμερα».

Η Τουρκία, όπως αντιλαμβάνεστε, διεκδικεί θάλασσα που ΔΕΝ την ανήκει, θάλασσες που έχασε σε πολέμους και αποδέχτηκε υπογράφοντας διεθνείς συμβάσεις.

Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν τιμά την υπογραφή της, ως χώρα πειρατής με λαό μιγάδες και εξωμότες, προφανώς δεν αποτελεί είδηση. Είδηση θα ήταν εάν η Τουρκία τιμούσε μία φορά τα συμφωνηθέντα.

Μεγάλο και επικίνδυνο γεωπολιτικό παιχνίδι με «πεδίο» την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Συρία έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία εξαιτίας της αναθεωρητικής, νευρικής και επιθετικής συμπεριφοράς της.

Η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να υποδαυλίσει όλα τα ζητήματα, πραγματικά ή ανύπαρκτα, για τα οποία διαχρονικά εκείνη φέρει την ευθύνη μη σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, σε Αιγαίο Πέλαγος, Λύκιο Πέλαγος (Καστελόριζο) και Κιλίκιο Πέλαγος (κατεχόμενη ΑΟΖ στη βόρεια Κύπρο) στην Ανατολική Μεσόγειο, στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και στη βόρεια Συρία.

Το καθεστώς Ερντογάν, με πλήρη υποστήριξη και της κεμαλικής αντιπολίτευσης, διακηρύττει ότι «ασφυκτιά» στα σύνορά του, για αυτό διεκδικεί επέκταση σε θάλασσες που δεν του ανήκουν στην Ανατολική Μεσόγειο («Γαλάζια Πατρίδα») και στα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

Αυτή η «ανακατάληψη» θαλασσών και εδαφών, που χάθηκαν για την Τουρκία το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάνης, δεν είναι μια πολιτική Ερντογάν.

Είναι όλων των τουρκικών κυβερνήσεων και αφορά την τήρηση του «Όρκου του Έθνους» («Mîsâk-ı Millî»), όπως ονομάστηκε η διακήρυξη έξι σημείων που ψήφισε το τελευταίο οθωμανικό κοινοβούλιο στις αρχές του 1920 και ζητούσε να συμπεριληφθούν στα εδάφη της μελλοντικής Τουρκικής Δημοκρατίας η Δυτική Θράκη, τα Δωδεκάνησα, η Κύπρος, η βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ.

Στη Λωζάνη η τουρκική διπλωματία δεν κατάφερε να κρατήσει τα σύνορα εκεί που είχε «ορκιστεί», συμβιβάστηκε προσωρινά με λιγότερα και παραιτήθηκε από κάθε κυριαρχία πέρα των τριών μιλίων από τις ακτές της.

Ωστόσο, μόλις 16 χρόνια μετά, το 1939, προσάρτησε τη σημερινή επαρχία του Χατάι (Αλεξανδρέττα, Αντιόχεια) από τη Συρία, αφού προηγουμένως ένα χρόνο πριν είχε ανακηρυχθεί το ψευδοκράτος του Χατάι.

Το 1974 εισέβαλε παράνομα και κατέλαβε τη βόρεια Κύπρο, στην οποία επίσης ανακήρυξε ψευδοκράτος το 1983, στις αρχές του 1996 προκάλεσε το επεισόδιο στα Ίμια -με στόχο να «γκριζάρει» νησίδες των Δωδεκανήσων- στις 24 Αυγούστου 2016 ξεκίνησε την εισβολή της στη βόρεια Συρία, στα εδάφη της οποίας επίσης σχεδιάζει να ανακηρύξει ισλαμικό ψευδοκράτος, διατηρεί παράνομα στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ με το πρόσχημα της καταπολέμησης της κουρδικής «τρομοκρατίας», ζητά επίμονα από τους Αμερικανούς να εισβάλει στη βόρεια Συρία και ανατολικά του Ευφράτη, για να καταπολεμήσει και εκεί την κουρδική «τρομοκρατία» και παράλληλα, με το καινοφανές δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» διεκδικεί όλη τη πλούσια σε υδρογονάνθρακες θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Κύπρου -μην αναγνωρίζοντας επήρεια στο Καστελόριζο- αρπάζοντας ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει γράψει και έχει δηλώσει ότι θα τηρήσει τον «Όρκο του Έθνους» και έχει τονίσει ότι «εννοεί την κάθε λέξη».

Η Ελλάδα έχει δίκιο για τα νησιά

Η τουρκική προσέγγιση ότι «μα το Αιγαίο είναι μία μεγάλη θάλασσα!

»Ας την διαιρέσουμε σε δύο ίσα τμήματα» είναι πραγματικά αποκομμένη από την πραγματικότητα και από τη δικαιοσύνη, έγραψε πολύ θαρραλέα ο καθηγητής Μεχμέτ Εφέ Τζαμάν, που γεννήθηκε στην Τουρκία αλλά η καταγωγή του μάλλον είναι Έλληνα μουσουλμάνου.

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου είναι αναμφισβήτητα», τόνισε.

«Αυτό που η Τουρκία αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα είναι η εγγύτητα κάποιων ελληνικών νησιών προς την ακτή της Ανατολίας.

»Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα.

»Εκτός από την Ίμβρο την Τένεδο τα Πριγκηπονήσια και όλα τα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες που βρίσκονται σε απόσταση έως τριών μιλίων από την Ανατολία, όλα τα άλλα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες ανήκουν στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε και συνέχισε:

«Σε αυτό δεν είναι δυνατόν να λάβουμε υπόψιν κουβέντες καφενείου του τύπου “Μα αυτό είναι υπερβολικό!”.

»Έδαφος χωρίς ιδιοκτήτη, είτε πρόκειται για ξηρά είτε για νησί, δεν διαφέρει, δεν σας ανήκουν. Τελεία!

»Η παράδοση αυτών των νησιών στην Ελλάδα έγινε με διεθνείς συνθήκες.

»Ούτε είναι κάποιο περιστατικό που συνέβη χτες.

»Η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφηκε το 1923 και τα νησιά έμειναν στην Ελλάδα.

»Τα Δωδεκάνησα ήταν της Ιταλίας και όταν η Ιταλία έχασε τον πόλεμο μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην συνθήκη των Παρισίων αυτά τα νησιά πέρασαν στην Ελλάδα.

»Η Τουρκία δεν πρόβαλε κάποια αντίρρηση σε αυτό, ούτε υπήρχε άλλωστε κάποιο νομικό έδαφος για κάτι τέτοιο.

»Για αυτό και η Τουρκία δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να στείλει καν αντιπροσωπεία στο Παρίσι».

Η Ελλάδα έχει δίκιο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Καταλύοντας του τουρκικούς παραλογισμούς, κατέστησε σαφές ότι, «τα νησιά όπως και η ηπειρωτική χώρα έχουν δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα και ΑΟΖ. Αυτό η Τουρκία δεν το δέχεται. Εντάξει αλλά αυτό δεν έχει κάποια σημασία.

»Διότι υπάρχει ο κανόνας του διεθνούς δικαίου.

»Αυτό αναγράφεται στη σύμβαση για το θαλάσσιο δίκαιο του 1982.

»Ναι η Τουρκία δεν το υπέγραψε και για αυτό δεν την δεσμεύει.

»Αλλά αυτός είναι επίσης ένας προφορικός κανόνας του διεθνούς δικαίου.

»Επιπλέον, η μη αναγνώριση αυτής της κατάστασης των νησιών, ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα.

»Αυτό είναι το status quo. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί ποτέ την αλλαγή του status quo. (…) …η Ελλάδα στο θέμα του στάτους κβο και των δικαιωμάτων των νησιών του Αιγαίου έχει δίκιο».

Δικαίωσε επίσης τη χώρα μας για τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών, ο οποίος όπως επεσήμανε έγινε μετά τη σύσταση της Στρατιάς του Αιγαίου από την Τουρκία, που στρέφεται κατά της Ελλάδας και λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Σε αυτό το σημείο επεσήμανε, πολύ ενδιαφέρον αυτό, ότι «τα λεγόμενα θέματα του Αιγαίου πριν από το 1950 δεν υπήρχαν», προσθέτοντας:

«Σε αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα φοβήθηκε πως η Τουρκία θα ακολουθούσε μία παρόμοια συμπεριφορά και στο Αιγαίο.

»Και εξόπλισε τα νησιά, για να διασφαλίσει την ελάχιστη τους άμυνα.

»Τι θα πει εξόπλισε; Ο ελληνικός στρατός βρίσκεται εκεί για να προστατέψει τα δικά του νησιά». Τόσο απλά.

Προειδοποίηση διαμελισμού

Απευθυνόμενος προς τους ακραίους Τούρκους εθνικιστές, που κραυγάζουν ότι «αυτή η ιστορία», δηλαδή τα ελληνοτουρκικά, «λύνεται με πόλεμο», τους προειδοποίησε ότι, η Τουρκία σήμερα δυναμιτίζει τα θεμέλια της τάξης που έστησε η Λωζάνη.

«Αυτό εάν το έκανε η Ελλάδα η Άγκυρα θα έπρεπε να υπερασπιστεί με όλη της την δύναμη τη συνθήκη της Λωζάνης.

»Για ποιο λόγο; Διότι Λωζάνη είναι που κατέστησε άκυρη την Συνθήκη των Σεβρών, για αυτό!

»Αν δεν υπάρχει η Λωζάνη τότε ισχύει η συνθήκη των Σεβρών.

»Η Τουρκία μοιάζει στριμωγμένη στο κείμενο της Λωζάνης που αποτελεί όμως την εγγύηση για την ύπαρξη της. (…) Και το σημαντικότερο είναι μία επικίνδυνη θέση. Γιατί; Για την εδαφική ακεραιότητα για την οποία τόση αξία λέει πως δίνει η Τουρκία».

«Ελπίζω», καταλήγει, «ότι οι ταραχοποιοί στην Άγκυρα και μερικοί τυχοδιώκτες δευτεροκλασάτοι αξιωματικοί με προφίλ σαν τον Ενβέρ Πάσα, να μην ρίξουν τη χώρα στην φωτιά».

Σχετικά άρθρα