Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Corriere della Sera για Εύα Καϊλή: «Μούσα των Εμίρηδων του Κατάρ»

Corriere della Sera για Εύα Καϊλή: «Μούσα των Εμίρηδων του Κατάρ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βέλγιο, Διαφθορά, Δωροδοκία, Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιταλία, Κατάρ, Κίνημα Αλλαγής, Μαύρο Χρήμα, Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ΠΑΣΟΚ, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, Χρηματισμός,

Σε όλα τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου φιγουράρει εδώ και λίγες ημέρες η Εύα Καϊλή, την ώρα που κρατείται στη φυλακή κατηγορούμενη για διαφθορά.

Μάλιστα, η corriere della sera σε άρθρο της, το οποίο υπογράφει ο ανταποκριτής από τις Βρυξέλλες και πολιτικός αναλυτής της, Paul Valentine κάνει αναφορά στη διαδρομή της Εύας Καϊλή η οποία «από αντάρτισσα του ΠΑΣΟΚ, έγινε η μούσα των Εμίρηδων του Κατάρ».

Οπως γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο, «λένε ότι η Εύα Καϊλή οφείλει την έναρξη της πολιτικής της καριέρας στην ομοιότητά της με την Ελένη Ράπτη, βουλευτή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, του συντηρητικού κόμματος.

»Πράγματι, στην απεγνωσμένη αναζήτηση ενός νέου προσώπου για να αντιταχθεί στην τελευταία, μια φανταχτερή υποψήφια στις εκλογές του 2004, οι τοπικοί ηγέτες του ΠΑΣΟΚ εστίασαν την προσοχή τους στη νεαρή δημοσιογράφο, με σπουδές στην Αρχιτεκτονική, τις Διεθνείς Σχέσεις και την Οικονομία.

»Μια ξανθιά τηλεπερσόνα σαν την Ράπτη.

»Ωστόσο, το… πράγμα δεν εξελίχθηκε καλά για την Καϊλή, καθώς η Ευρωβουλευτής ήταν η πρώτη από τους μη εκλεγμένους στη δεύτερη πόλη της Ελλάδας.

»Και ίσως εκεί ξεκίνησε και η εχθρότητά της προς τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εξελέγη τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πάτρα, επιλέγοντας την έδρα από την πόλη της Μακεδονίας κι αφήνοντας έξω την Καϊλή.

»Μάλλον της το… χρωστούσε», λέει ο αρθρογράφος, «καθώς τρία χρόνια αργότερα, το 2007, όταν οι Ελληνες επέστρεψαν στην κάλπη, η Καϊλή μπήκε στη Βουλή των Ελλήνων με περισσότερους από εκατό χιλιάδες σταυρούς».

Το… βρώμικο παιχνίδι

Με κάποιον τρόπο, συνεχίζει ο Valentine λέγεται ότι Καϊλή ήταν η απόλυτη αιτία της πτώσης του Παπανδρέου.

Συνέβη το 2011, όταν στο απόγειο της ελληνικής κρίσης, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός αποφάσισε να αποδεχθεί τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η ΕΕ, υπό την πίεση της Μέρκελ και του Σαρκοζί, αλλά ανακοίνωσε ότι ήθελε να τα υποβάλει πρώτα σε δημοψήφισμα.

Αφού τον κάλεσε στη σύνοδο κορυφής της Νίκαιας, ο Σαρκοζί τον στρίμωξε άσχημα, αλλά πάνω από όλα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έπαιξε βρώμικα, πείθοντας τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, να… επαναστατήσει και να οργανώσει εξέγερση μέσα στο κόμμα.

Ετσι κι έγινε. Ο Παπανδρέου είχε μόνο 2 ψήφους πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά πριν γίνει η ψηφοφορία για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, έλαβε επιστολή από μια γυναίκα βουλευτή:

«Πάνω από προσωπικό ή κομματικό συμφέρον πρέπει να βάλω το εθνικό. Θα σας καταψηφίσω».

Η υπογραφή ήταν της Εύας Καϊλή, που μιμήθηκαν αμέσως άλλοι δύο συνάδελφοί της.

Ο Παπανδρέου παραιτήθηκε από το δημοψήφισμα και παραιτήθηκε λίγες μέρες αργότερα.

Η ψήφος στο Μακεδονικό

Από όλες τις θέσεις της Καϊλή, ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με το κόμμα της, όταν καταψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών:

«Μια ανεπανόρθωτη ζημιά για την Ιστορία της Μακεδονίας και για τους Έλληνες», έλεγε τότε, ασπαζόμενη πλήρως τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Δούρειος ίππος

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εν τω μεταξύ διέγραψε την Καϊλή την χαρακτήρισε ως «Δούρειο ίππο» της συντηρητικής κυβέρνησης στο σοσιαλιστικό κόμμα.

Κι αναφέρει το πρόσφατο επεισόδιο του σκανδάλου των υποκλοπών, του ελληνικού Watergate.

Η Καϊλή, αντί να τους καταδικάσει, είπε ότι δεν ήταν κάτι καινούργιο ή περίεργο, αποχαρακτηρίζοντάς τους ως άσχετους.

Πανταχού παρούσα

Το άλμα προς την ευρωπαϊκή πολιτική έγινε το 2014 με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ακολούθησε η επανεκλογή το 2019 με την άνοδο στην αντιπροεδρία της Συνέλευσης.

Στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, η Καϊλή φαινόταν πανταχού παρούσα, ενεργή σε επιτροπές, όργανα αξιολόγησης, κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες, διακομματικές ομάδες, ειδικές αποστολές και πολλά άλλα.

Πάντα έτοιμη στις ομιλίες της να υποστηρίξει ευγενείς σκοπούς, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα ή η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το φόρτε της ήταν τα ψηφιακά ζητήματα και η υψηλή τεχνολογία, και μάλιστα, πριν από λίγες μέρες εξήγησε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να βοηθήσει τους πολίτες να αποκτήσουν ορισμένες ψηφιακές δεξιότητες.

Οι εμίρηδες και η Καϊλή

Σιγά σιγά, η Καϊλή έγινε η αναγνωρισμένη επικεφαλής των υπέρμαχων του Εμιράτου στο Κοινοβούλιο του Στρασβούργου.

Η ομιλία της περασμένης 21ης ​​Νοεμβρίου ήταν σουρεαλιστική, όταν η Ολομέλεια ψήφισε για τον «θάνατο χιλιάδων μεταναστών εργατών».

Η Καϊλή τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Κατάρ αγνοώντας τις εγκληματικές αμέλειες που οδήγησαν στον θάνατο χιλιάδες εργάτες-σκλάβους.

Ακολούθως, πριν από 10 ημέρες, μπήκε κυριολεκτικά στη δικαστική επιτροπή, της οποίας δεν είναι μέλος, να ψηφίσει υπέρ της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) στον χώρο Σένγκεν για τους πολίτες του Κατάρ.

Και πάλι, όταν το Κατάρ είχε αναβάλει τελευταία στιγμή το ταξίδι της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις της ΕΕ με την Αραβική Χερσόνησο, η ίδια ήθελε να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου και να επαληθεύσει τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία που προανήγγειλαν οι ηγέτες της Ντόχα.

Η Καϊλή, πήγε μόνη της στο Εμιράτο όπου, επαίνεσε τις μεταρρυθμίσεις του καθεστώτος, λέγοντας ότι εκπροσωπούσε 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Όπως σχολίασε η βουλευτής των Πρασίνων Hannah Neumann, η οποία ηγείται της αντιπροσωπείας, «ένιωσα ότι κάτι συνέβαινε πίσω από την πλάτη μου».

Σχετικά άρθρα