Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλβανός δημοσιογράφος: Ο Ράμα καθυστερεί την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα για χάρη του Ερντογάν

Αλβανός δημοσιογράφος: Ο Ράμα καθυστερεί την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα για χάρη του Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βαλκάνια, Έντι Ράμα, Ιόνιο Πέλαγος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Η Αλβανία θα καθυστερήσει χρόνια να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα για χάρη της Τουρκίας και του Ερντογάν. Αυτό υποστήριξε ο Αλβανός δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού MCN, Λέοναρντ Μίτρο (εξελληνισμένο: Λεονάρδος Μήτρου ή Λεονάρδος Μήτρος – Leonard Mitro) μιλώντας σε ειδησεογραφική εκπομπή του εν λόγω σταθμού.

«Το θέμα της οριοθέτησης AOZ [μεταξύ Ελλάδα και Αλβανίας] είναι ένα ζήτημα για το οποίο επί της αρχής και τα δύο μέρη έχουν δώσει έναν προσανατολισμό για επίλυση στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

»Υπήρχαν συνεχείς συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο με την προοπτική να λυθεί πολύ γρήγορα αυτό το θέμα.

»Η Ελλάδα είναι αυτή που αναμφίβολα ενδιαφέρεται περισσότερο να δώσει ένα τέλος σε αυτή τη συζήτηση, λόγω του ευρύτερου πλαισίου των σχέσεων με την Τουρκία στο Αιγαίο Πέλαγος.

»Αυτό που ξεχωρίζει και έχει αναφερθεί τόσο από πολιτικούς αλλά και από αναλυτές είναι ότι το θέμα έχει προχωρήσει σε πολιτικό επίπεδο.

»Τα επίσημα Τίρανα, λοιπόν, δεν διστάζουν να πουν “ναι” για την επίλυση του θέματος στη Χάγη, αλλά σε τεχνικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις έχουν παραμείνει σε στασιμότητα.

»Ακριβώς για αυτόν τον λόγο ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης τόνισε και στη Σύνοδο Κορυφής των Τιράνων ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να προχωρήσει και σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να επισπευσθεί η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου.

»Αυτό φέρνει τα Τίρανα σε άβολη θέση.

»Ασκείται πίεση, αλλά η Αλβανία έχει ακόμη χρόνο, εφόσον δεν βρίσκεται, ούτως ή άλλως, στην τελική φάση ένταξης στην ΕΕ, όπου θα απαιτείται η υποστήριξη όλων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

»Επομένως, έχω την εντύπωση ότι ο Ράμα παίρνει χρόνο για να αναβάλει κάπως την επίλυση αυτού του ζητήματος για να έχει ένα ανοιχτό παράθυρο απέναντι στη σχέση που η Αλβανία και ο ίδιος προσωπικά έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

»Νομίζω, λοιπόν, ότι θα χρειαστούν χρόνια για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

»Η Αλβανία ή η αλβανική κυβέρνηση, είτε η σημερινή είτε οι επόμενες, θα έχουν την πολυτέλεια να μην βιάζονται γιατί, όπως ανέφερα, η ώρα που η Αλβανία θα ζητήσει την ψήφο της Αθήνας για ένταξη στην ΕΕ δεν είναι ακόμη κοντά, θα χρειαστούμε χρόνο.

»Επομένως, η αλβανική κυβέρνηση διαχειρίζεται αυτή την κατάσταση ήρεμα και χωρίς βιασύνη».

Σχετικά άρθρα