Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μήνυμα Κατρούγκαλου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων από τους Τούρκους – Το Σωματείο «Ν. Καπετανίδης» ευχαριστεί

Μήνυμα Κατρούγκαλου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων από τους Τούρκους – Το Σωματείο «Ν. Καπετανίδης» ευχαριστεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Γενοκτονία Ποντίων, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ελευθερία Τύπου, Μικρασιατική Καταστροφή, Προοδευτική Συμμαχία, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία,

Το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» στο πλαίσιο ενημέρωσης του πολιτικού κόσμου της χώρας για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων από τους Τούρκους, παρουσιάζει το μήνυμα του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργου Κατρούγκαλου, ως εκπροσώπου του προέδρου Αλέξη Τσίπρα και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το νόημα της 9ης Δεκεμβρίου, που ορίσθηκε από τον ΟΗΕ το 2015 ως παγκόσμια ημέρα της Αξιοπρέπειας των θυμάτων των Γενοκτονιών και της πρόληψης αυτού του εγκλήματος.

Η ενεργός συμμετοχή όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας στην οδό της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί διακεκηρυγμένο στόχο του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης».

Το Σωματείο ευχαριστεί τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην υπουργό εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο για την αποδοχή της πρότασής τους να παρέμβουν θεσμικά, όπως η Εθνική Ενότητα στα μείζονα Εθνικά Θέματα ορίζει για την τιμή της Μνήμης των Εθνομαρτύρων και θυμάτων του Πόντου.
Ο αγώνας συνεχίζεται.

Ακολουθεί το μήνυμα Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργου Κατρούγκαλου:

Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης

Η Γενοκτονία των Ελλήνων είναι η σκόπιμη και συστηματική εξόντωση, μέχρι το 1923, των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας (κυρίως της Ιωνίας, Καππαδοκίας, Πόντου, Βιθυνίας), αρχής γενομένης με τη Σφαγή του Οικονομείου στις 25 Ιανουαρίου 1913, από τους μηχανισμούς της οθωμανικής κυβέρνησης των εθνικιστών Νεότουρκων και του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος του Μουσταφά Κεμάλ.

Η γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Οι εκτιμήσεις για τις ανθρώπινες απώλειες την περίοδο από το 1912 ως το 1922 ξεκινούν από 200-300 χιλιάδες και φτάνουν, κατά ορισμένους Έλληνες μελετητές τις 800.000 – 1.200.000 ανθρώπους.

Το 1998 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης από το Τουρκικό Κράτος».

Σε ψηφίσματα της Γερουσίας των ΗΠΑ γίνεται αναφορά σε γενοκτονία κατά των Ελλήνων.

Σχετικά άρθρα