Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Δένδιας συναντήθηκε με τον Ντόιτς – Χαλύβδινη συμμαχία: «Η Ανατ. Μεσόγειος κατέχει εξέχουσα θέση στον κόσμο, με κέντρο και επικεφαλής την Ελλάδα»

Ο Δένδιας συναντήθηκε με τον Ντόιτς – Χαλύβδινη συμμαχία: «Η Ανατ. Μεσόγειος κατέχει εξέχουσα θέση στον κόσμο, με κέντρο και επικεφαλής την Ελλάδα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), Αμερικανοεβραϊκή Κοινότητα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νίκος Δένδιας, Τεντ Ντόιτς, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών με τον καλό φίλο της Ελλάδας, πρώην Αμερικανό βουλευτή και νέο πρόεδρο της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Τεντ Ντόιτς.

Το 2013, ο Τεντ Ντόιτς και ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης δημιούργησαν μια δικομματική ομάδα Ελληνοαμερικανών και Αμερικανοεβραίων μελών του Κογκρέσου με την ονομασία «Ελληνική Ισραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο».

Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, ο Τεντ Ντόιτς ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικούσε επανεκλογή το 2022.

Επέλεξε να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενημερώθηκε ότι η Ντόιτς παραιτήθηκε.

Ο Νίκος Δένδιας έγραψε στο Twitter:

«Συναντήθηκα με τον νέο Εκτελεστικό Διευθυντή “American Jewish Committee”, T. Deutch & του έδωσα συγχαρητήρια για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

»Γόνιμη συζήτηση για Ελληνοαμερικανικές στρατηγικές σχέσεις, ελληνοϊσραηλινή πολυδιάστατη συνεργασία, τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση σε Αν. Μεσόγειο».

Τεντ Ντόιτς: «Η Ανατολική Μεσόγειος κατέχει εξέχουσα θέση στον κόσμο, με κέντρο και επικεφαλής την Ελλάδα»

«Η Ανατολική Μεσόγειος κατέχει εξέχουσα θέση στον κόσμο, με κέντρο και επικεφαλής την Ελλάδα», ανέφερε ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης «American Jewish Community» Τεντ Ντόιτς (Ted Deutch).

Ο κ. Ντόιτς συζήτησε τις σχέσεις της ελληνο-αμερικανικής και της αμερικανο-εβραϊκής κοινότητας και το πώς επηρεάζουν την επίσημη πολιτική θέση των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια δείπνου για τη διασπορά, στο οποίο ήταν επίτιμος καλεσμένος.

Υπογράμμισε τον «κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισε πως στόχος του είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των σχέσεων των δυο κοινοτήτων στις ΗΠΑ, σχέσεις που είναι βασισμένες σε κοινές αξίες.

«Η Ανατολική Μεσόγειος κατέχει εξέχουσα θέση στον κόσμο, με κέντρο και επικεφαλής την Ελλάδα.

»Και αυτή είναι η διαφορά με το παρελθόν», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Όλοι εμείς που είχαμε κάποια σχέση με το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο είμαστε πολύ περήφανοι, γιατί αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος αντιλαμβάνεται την περιοχή, προς όφελος των κοινών μας αξιών».

Αναφορικά με τη σχέση Τουρκίας-Ισραήλ και της τουρκικής προσέγγισης του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα, ο Τεντ Ντόιτς ήταν κάθετος στο ότι η σχέση με την Ελλάδα δεν επηρεάζεται.

Υπογράμμισε, μάλιστα, μεταξύ άλλων, πως η Τουρκία «δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, φυλακίζει δημοσιογράφους, συνεχίζει να έχει υπό κατοχή την Κύπρο και δεν αναγνωρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, κινήσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις τόσο της ελληνικής όσο και της εβραϊκής κοινότητας».

Σχετικά άρθρα