Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης: «Παρακαλάει» τις τράπεζες να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο – «Κουβέντα» για παρέμβαση

Μητσοτάκης: «Παρακαλάει» τις τράπεζες να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο – «Κουβέντα» για παρέμβαση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Επιτόκια, Κόκκινα Δάνεια, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τράπεζες, Χρήστος Σταϊκούρας,

Οι ελληνικές τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του σήμερα το μεσημέρι με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ωστόσο, δεν έκανε απολύτως καμία αναφορά σε δράσεις που θα έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος και η κυβέρνηση του για να σταματήσουν οι τράπεζες να πλουτίζουν σε βάρος των πολιτών.

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια και τις Τράπεζες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με μία ευρωπαϊκή αύξηση στα επιτόκια.

»Ενδεχομένως επιβεβλημένη σε επίπεδο ΕΚΤ προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυτό όμως αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι έχει επιπτώσεις στους δανειολήπτες με αύξηση του κόστους δανεισμού.

»Και θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαστε σε μία συζήτηση με τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

»Μια τέτοια πολιτική δηλαδή θα ήταν προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών πέραν της επιβεβλημένης στήριξης που πρέπει να παρέχουμε σε εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης τους για τα στεγαστικά τους δάνεια.

»Και υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων τα οποία κατά την άποψή μου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων και βέβαια και οι τράπεζες κινητοποιούνται σε μία συνολική επεκτατική πιστωτική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται.

»Αυτή η συζήτηση ελπίζω, είμαι σίγουρος ότι θα έχει τελικά ευτυχή κατάληξη, δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μία τέτοια παρέμβαση».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε τελικά σε μία λύση η οποία θα είναι θετική πρώτα και πάνω απ’ όλα τους δανειολήπτες αλλά και για τους καταθέτες αλλά τελικά πιστεύω και για τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ αυτά τα χρόνια προκειμένου να μειώσουνε σημαντικά την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Χρήστος Σταϊκούρας: Επανεξέταση 12 διαφορετικών προμηθειών που επιβάλλουν οι τράπεζες ζήτησε από τις διοικήσεις

Από την πλευρά του και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έδειξε την αδυναμία της κυβέρνησης να παρέμβει στις τράπεζες και αρκέστηκε και αυτός σε «παρακάλια» για την επανεξέταση των τραπεζικών συναλλαγών με προμήθειες που επιβαρύνουν σημαντικά την ελληνική κοινωνία σύμφωνα και αφορούν:

1. Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.

2. Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).

3. Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.

4. Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

5. Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.

6. Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.

7. Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).

8. Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.

9. Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.

10. Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.

11. Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).

12. Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά άρθρα