Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

TAZ: «Η οικονομική ολιγαρχία στην Ελλάδα» αξιοποιεί τις προνομιακές σχέσεις της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

TAZ: «Η οικονομική ολιγαρχία στην Ελλάδα» αξιοποιεί τις προνομιακές σχέσεις της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιάννης Αλαφούζος, Εφοπλιστές, Θοδωρής Κυριακού, Κίνημα Αλλαγής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Όμιλος Βαρδινογιάννη, ΠΑΣΟΚ, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Με επίκαιρη αφορμή τα έργα ανάπλασης στο Ελληνικό, η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung (TAZ) εστιάζει στην ισχύ του εφοπλιστικού λόμπι. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Από τη Ν.Δ. και τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει τολμήσει να περικόψει, έστω και στο ελάχιστο, την τρομερή δύναμη και τα προνόμια των πολύ πλούσιων.

»Παραδοσιακά επωφελούνται από αυτό κυρίως οι Έλληνες εφοπλιστές.

»Από το 1953 ο κλάδος τους απολαμβάνει ποικίλες φοροαπαλλαγές, οι οποίες κατοχυρώνονται στο άρθρο 107 του Ελληνικού Συντάγματος.

»Καμία κυβέρνηση, καμία συνταγματική αναθεώρηση, κανένα πρόγραμμα περικοπών δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό.

»Ετσι συσσωρεύουν δισεκατομμύρια, χρόνο με τον χρόνο.

»Και δεν μεγαλώνει μόνο ο στόλος των Ελλήνων εφοπλιστών.

»Οι εφοπλιστικές οικογένειες Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη, Κυριακού και Μαρινάκη ελέγχουν τους πέντε από τους έξι ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας στην Ελλάδα.

»Από την άλλη πλευρά, οι “ταξιτζήδες της θάλασσας”, όπως τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται, καυχώνται στα ΜΜΕ ότι από το 2013 συνεισφέρουν ένα σταθερό ποσό για την “ενίσχυση” του κρατικού προϋπολογισμού.

»Μέχρι στιγμής το ποσό ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από δω και πέρα όλοι μαζί οι εφοπλιστές καλούνται να πληρώσουν μόνο 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «η οικονομική ολιγαρχία στην Ελλάδα» αξιοποιεί και τις προνομιακές σχέσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «είτε παίρνοντας μεγάλες δουλειές, είτε αναβάλλοντας οικονομικές υποχρεώσεις, είτε εξασφαλίζοντας γενναιόδωρη διαγραφή χρεών.

»Μικρές επιχειρήσεις δεν επωφελούνται από αντίστοιχες διευκολύνσεις».

ΠΗΓΗ: dw.com

Σχετικά άρθρα