Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας στον ΟΑΣΕ: «Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας είναι αδιαπραγμάτευτες»

Δένδιας στον ΟΑΣΕ: «Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας είναι αδιαπραγμάτευτες»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Νίκος Δένδιας, Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε στο 29ο υπουργικό συμβούλιο του ΟΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία και τόνισε πως το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλες τις χώρες, αφού είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η παρούσα κρίση ασφαλείας.

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο», είπε και πρόσθεσε πως «δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο αν η Ρωσία είχε επιλέξει να κάνει το αυτονόητο, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο».

«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι ο σκληρός πυρήνας της προβλεψιμότητας στις διεθνείς σχέσεις.

»Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του διεθνούς μας συστήματος.

»Και μόνο ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου μπορεί να μας καθοδηγήσει προκειμένου να βγούμε από την παρούσα κρίση ασφαλείας».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.

»Αυτό είναι ένα θέμα καίριας σημασίας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας είναι οι θεμελιώδεις αρχές και είναι αδιαπραγμάτευτες», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι αρχές αυτές «δεν εξαρτώνται από τις ξεχωριστές αξίες ή το ιστορικό υπόβαθρο που μπορεί να έχει μια χώρα ή από το αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δεσμευτεί για την προώθηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε.

«Λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσα από ένα διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και ο ΟΑΣΕ έχει ρόλο να παίξει».

«Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις της ΕΕ, όπως αυτές εκφράζονται στη δήλωσή της», σημείωσε ο κ. Δένδιας και κατέληξε λέγοντας πως η χώρα θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στην τρέχουσα και στην επερχόμενη προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτό το δύσκολο έργο.

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συμμετοχής του στην 29η Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Πολωνία

«Βρίσκομαι σήμερα στο Łódź της Πολωνίας, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ.

»Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε το περιβάλλον ασφάλειας, τόσο σε Ευρω-Ατλαντικό πλαίσιο, όσο και σε Ευρω-Ασιατικό πλαίσιο.

»Αυτό, άλλωστε, είναι το καθοριστικό, το διαφοροποιό στοιχείο αυτού του Οργανισμού.

»Από εκεί και πέρα, είχα τέσσερις διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν, χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερα συχνές επαφές, παρότι μας συνδέει μαζί τους η μακρά παράδοση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

»Κοινή γραμμή όλων των τοποθετήσεών μου, τόσο στην Υπουργική Σύνοδο, όσο και στις διμερείς επαφές, ήταν οι πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής:

»Η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων ανεξαρτήτως των κρατών, και, κυρίως, η καταδίκη κάθε αναθεωρητισμού από οπουδήποτε και αν προέρχεται».

Σχετικά άρθρα