Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το «γεια και αντίο» του Δένδια στο φιλοτουρκικό καθεστώς της Τρίπολης

Το «γεια και αντίο» του Δένδια στο φιλοτουρκικό καθεστώς της Τρίπολης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυρηναϊκή, Λιβύη, Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, Νάτζλα Μανγκούς, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Με την φράση «Γεια και αντίο» σχολιάζει το Politico το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε την Πέμπτη, καθώς επιχειρήθηκε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης να γίνει αιφνιδιαστική συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νάτζλα Μανγκούς με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Πότε μια διπλωματική επίσκεψη δεν είναι διπλωματική επίσκεψη;

»Όταν ο κορυφαίος εμπλεκόμενος πολιτικός δεν βγαίνει καν το αεροπλάνο προτού πετάξει ξανά», αναφέρει το δημοσίευμα εκτιμώντας πως το περιστατικό πιθανότατα θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και της διοίκησης της Τρίπολης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέβη την Πέμπτη στην Τρίπολη, όπου είχε συμφωνηθεί να συναντήσει τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι, με τον όρο να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης περίμενε η Νάτζλα Μανγκούς, η οποία είχε υπογράψει με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019.

Έτσι ο κ. Δένδιας αποφάσισε να αναχωρήσει.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν χαρακτηριστικά λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση.

Αργότερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέφθηκε την Βεγγάζη σύμφωνα με το πρόγραμμά του, υπενθύμισε πως «η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Λιβύης έχει μια υποχρέωση, να συνεργαστεί απόλυτα ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές» και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες μόνο με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης.

Σχετικά άρθρα