Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός, Ενέργεια, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed,

Προχωρούν με σταθερό ρυθμό οι διαδικασίες σχετικά με το ελληνικό τμήμα του μεγαλόπνοου σχεδίου που αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, EastMed.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στην Ελλάδα υπάρχει συνεχής κινητικότητα γύρω από το πρότζεκτ του αγωγού.

Τρεις Περιφέρειες από τις οποίες προβλέπεται να διέλθει ο αγωγός, έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Πρόκειται για την Περιφέρεια Κρήτης, Πελοποννήσου και Ηπείρου.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται και στο www.aftodioikisi.gr πρώτη η Περιφέρεια Ηπείρου, στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, ανακοίνωσε την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου για τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) EASTMED- Ελληνικό Τμήμα».

Η διαβούλευση της Περιφέρειας Ηπείρου είχε διάστημα ολοκλήρωσης τις 2 Νοεμβρίου 2022.

Τη σκυτάλη παρέλαβε η Περιφέρεια Κρήτης και στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, ξεκίνησε τη δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών & Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) του έργου.

Στην συνέχεια, ακολούθησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στις 29 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου.

Ο αγωγός αναμένεται να διέλθει από τους Δήμους Ευρώτα και Σπάρτης της ΠΕ Λακωνίας και του Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας της ΠΕ Αρκαδίας.

Την Τρίτη στο ΠΕΣΥ έφθασε η ώρα της Γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) EASTMED – Ελληνικό Τμήμα» των Δήμων Μονεμβασιάς, Ευρώτα και Σπάρτης της ΠΕ Λακωνίας και Μεγαλόπολης και Γορτυνίας της ΠΕ Αρκαδίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τα σχέδια για τον αγωγό και ο προϋπολογισμός μαμούθ

Το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηριστεί από το 2013 ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και τον Μάιο του 2020 ως έργο εθνικής σημασίας για την Ελλάδα-, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ με την χρηματοδότηση να προέρχεται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά 50% από τις συμμετέχουσες χώρες.

Πηγή: Best-TV Καλαμάτας

Σχετικά άρθρα