Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αποστολάκης: «Δεν αφήνουμε τίποτα: Δεν παραχωρούμε κανένα δικαίωμα»

Αποστολάκης: «Δεν αφήνουμε τίποτα: Δεν παραχωρούμε κανένα δικαίωμα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βίντεο, Ελληνική Αιγιαλίτιδα Ζώνη (Χωρικά Ύδατα), Ευάγγελος Αποστολάκης, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία,

Σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης, επεσήμανε πως «δεν μπορεί να έχουμε σοβαρά κυριαρχικά δικαιώματα και να μην τα εξασκούμε» σχετικά με την επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ στα 12 ναυτικά μίλια.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «τώρα είναι η ώρα να γίνει κάτι τέτοιο, τη στιγμή που δεχόμαστε απειλές και αμφισβητούνται τα πάντα».

Παράλληλα, τόνισε ότι «η επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων είναι ένα κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας.

»Δεν παραβιάζει τίποτα και ειδικά στις περιοχές που είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης, ανατολικά και δυτικά, θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει».

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όλα τα κράτη με τα οποία γειτνιάζει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους με τη δικιά μας και της Τουρκίας, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο με τον οποίο θα παραπέμψουμε αυτά τα θέματα σε ένα διεθνές δικαστήριο (εννοώντας το Δικαστήριο της Χάγης)».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε επέκταση της ΑΟΖ και στο Αιγαίο υποστήριξε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι διεθνούς θαλάσσιας επικοινωνίας.

«Με κάποιο τρόπο και με προτάσεις οι οποίες ήδη έχουν συζητηθεί και έχουν μεθοδευθεί, θα μπορούσε να γίνει», εξήγησε ότι μπορεί να γίνει αυτό.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο έντονης αντίδρασης της Τουρκίας που διατηρεί πάντοτε την απειλή του casus belli εναντίον της χώρας μας σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ενός άλλου κράτους».

Ο Ευ. Αποστολάκης, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου από πλευράς της Άγκυρας επεσήμανε:

«Η μεθόδευση του να αποφεύγεις το θερμό επεισόδιο με τέτοιου τύπου παραχωρήσεις, όπως είναι η αναστολή ή η καθυστέρηση αναλήψεως και εκμετάλλευσης των κυριαρχικών σου δικαιωμάτων, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος.

»Θεωρώ ότι θα πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα ότι δεν αφήνουμε τίποτα: Δεν παραχωρούμε κανένα δικαίωμα».

Σχετικά άρθρα