Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ψευδοκράτος «μέλος-παρατηρητής» στον Οργανισμό Τουρκοφώνων Κρατών – Καταδικάζουν Ελλάδα και Κύπρος – Τι λένε οι Τούρκοι

Το ψευδοκράτος «μέλος-παρατηρητής» στον Οργανισμό Τουρκοφώνων Κρατών – Καταδικάζουν Ελλάδα και Κύπρος – Τι λένε οι Τούρκοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ερσίν Τατάρ, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

«Καταδικάζουμε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αναφορικά με φερόμενη εισδοχή του ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό τουρκοφώνων κρατών», ρητά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Παρασκευής το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Επί της ουσίας του ζητήματος έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας», τονίζεται και συνεχίζει.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550.

»Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αταλάντευτη.

»Στηρίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία», καταλήγει η ελληνική διπλωματία.

Κυπριακό ΥΠΕΞ: ΥΠΕΞ: Ατελέσφορη η προσπάθεια Τουρκίας για κυριαρχική ισότητα στο ψευδοκράτος

Κατά τις εργασίες της Συνόδου του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 11 Νοεμβρίου 2022, στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του Καταστατικού του Οργανισμού, με τρόπο που να επιτρέπει και τη συμμετοχή «οντοτήτων» υπό καθεστώς παρατηρητή.

Σημειώνεται ότι βάσει του Καταστατικού του Οργανισμού, σε αυτόν συμμετέχουν, είτε ως πλήρη μέλη, είτε με καθεστώς παρατηρητή, μόνο διεθνώς αναγνωρισμένα και κυρίαρχα κράτη.

Δεδομένης της άρνησης των υπολοίπων κρατών μελών να αποδεχτούν την ένταξη της αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους υπό καθεστώς παρατηρητή, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του Καταστατικού, έτσι ώστε να προβλέπεται και η συμμετοχή μη αναγνωρισμένων «οντοτήτων».

Το γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία προώθησε και επέλεξε να αποδεχτεί την υποβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους υπό την ιδιότητα της «οντότητας» και όχι του «κράτους», αποδεικνύει το προφανές.

Ότι δηλαδή κανένα κράτος στη διεθνή κοινότητα, ούτε τα Τουρκογενή κράτη, δεν αποδέχονται και δεν αναγνωρίζουν καμιά νομική ή διεθνή υπόσταση για την αποσχιστική οντότητα της ούτω καλούμενης «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου».

Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει το εν λόγω γεγονός ως νίκη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια άνευ ουσίας και περιεχομένου εξέλιξη.

Με τις ενέργειές της κατάφερε να εξασφαλίσει καθεστώς παρατηρητή για το ψευδοκράτος υπό την κατηγορία των «οντοτήτων» και αυτό βέβαια υπό την αίρεση της επικύρωσης του νέου Καταστατικού από τα κράτη μέλη του Οργανισμού.

Επισημαίνουμε με ενδιαφέρον και τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου του Καζακστάν και του Υπουργού Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, όπου αμφότεροι εξέφρασαν την υποστήριξη των χωρών τους στο διεθνές δίκαιο και στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

Είναι προφανές ότι η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας για απόδοση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος και η επιμονή της για ισότιμο διεθνές καθεστώς ήταν και παραμένει ατελέσφορη.

Ερντογάν για ένταξη ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών: Συμβάλλουμε στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού

Τη θέση «μέλους- παρατηρητή» στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών απέκτησε το ψευδοκράτος, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, στη σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού.

«Εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις του νόμου της αδελφοσύνης μας, αποδεχθήκαμε την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ως μέλος – παρατηρητή του Οργανισμού μας.

»Συμβάλλαμε, επίσης, στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού καταδεικνύοντας ότι οι Κύπριοι αδελφοί και αδελφές μας, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Βίκτορ Όρμπαν για τη γέφυρα που δημιούργησε, όπως είπε, μεταξύ της Ευρώπης και του τουρκικού κόσμου.

Παράλληλα, διαμαρτυρήθηκε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Μας σέρνουν στην πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 52 χρόνια, και ακόμα κάνουν το ίδιο.

»Αλλά θα τους δώσουμε την απαραίτητη απάντηση όταν έρθει η ώρα».

Από πλευράς του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, σε ανάρτησή του τόνισε:

«Η αποδοχή της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” ως μέλους – παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών αποτελεί έκφραση της άνευ όρων υποστήριξης του Προέδρου Ερντογάν στον δίκαιο σκοπό του “τουρκοκυπριακού λαού” και πρόκειται για σημαντική διπλωματική επιτυχία».

Τατάρ: Νέα δυναμική στο όραμα δυο κρατών με αποδοχή ψευδοκράτους στον ΟΤΚ

Η ένταξη των κατεχομένων στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με την ιδιότητα του παρατηρητή παρέχει νέα δυναμική στο όραμα της λύσης των δυο κρατών, ισχυρίζεται ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σε γραπτή ανακοίνωση χαιρετίζει την ανακοίνωση της Τουρκίας την Παρασκευή σχετικά με την θέση των κατεχομένων στην κοινότητα των τουρκόφωνων κρατών.

«Το κράτος μας, η “τδβκ”, απέκτησε το καθεστώς του μέλους-παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

»Για πρώτη φορά, το κράτος μας απέκτησε αυτό το καθεστώς σε έναν διεθνή οργανισμό ως “τδβκ”, με τη συνταγματική της ονομασία.

»Αυτό το ορόσημο, το οποίο θα καταγραφεί στις σελίδες της ιστορίας, αποτελεί μια επιπλέον πηγή υπερηφάνειας για εμάς», αναφέρει η ανακοίνωση της «προεδρίας» του ψευδοκράτους.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η ιδιότητα του παρατηρητή, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή στην 9η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, μας έκανε εξαιρετικά χαρούμενους.

»Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και στον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και στην τουρκική διπλωματία που εργάστηκε σκληρά για να μας φέρει αυτή την ευτυχία και στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όλων των κρατών μελών που μας υποστήριξαν».

Η ανακοίνωση, η οποία περιλαμβάνει και τον ισχυρισμό ότι η ένταξη του ψευδοκράτους σε «άλλον ένα διεθνή οργανισμό έχει ξεχωριστή σημασία», υποστηρίζει επίσης ότι η προσπάθεια της τουρκοκυπριακής πλευράς για προβολή της «κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» πλέον έχει αναπτύξει νέα δυναμική.

«Ιστορική εξέλιξη» η ένταξη των κατεχομένων σε διεθνή οργανισμό με τη “συνταγματική” ονομασία, ισχυρίζεται ο «υπεξ»

Η ένταξη του ψευδοκράτους σε έναν διεθνή οργανισμό για πρώτη φορά με τη «συνταγματική» του ονομασία, είναι «μια ιστορική εξέλιξη», ισχυρίζεται ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

«Τέσσερις ημέρες πριν από την 39η επέτειο της ανακήρυξης της “τδβκ”, χαιρετίζω με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια την αποδοχή της “τδβκ” στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, με την ιδιότητα του παρατηρητή», ανέφερε στη σχετική τοποθέτηση του ο κ. Ερτουγρούλογλου, ο οποίος περιέγραψε τη σημερινή ημέρα ως «ιστορική» και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για τη συμβολή τους στη νέα εξέλιξη.

Ο «υπεξ» εξέφρασε και την «ευγνωμοσύνη» του προς τα κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Ο «υπεξ» μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το γεγονός ότι το ψευδοκράτος έγινε μέλος ενός διεθνούς οργανισμού για πρώτη φορά με «τη συνταγματική του ονομασία», έχει προσδώσει ένα ιδιαίτερο νόημα σε αυτή την «ιστορική ημέρα».

Όπως είπε, «η επιτυχής ολοκλήρωση της ιδιότητας του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών επιβεβαιώνει ότι το νέο όραμα της “τδβκ” για την Κύπρο, που βασίζεται σε δύο κράτη, είναι σωστό, ρεαλιστικό και σύμφωνο με την περιφερειακή και παγκόσμια συγκυρία».

Σύμφωνα με τον κ. Ερτουγρούλογλου, τα κατεχόμενα θα συμβάλουν «στην προώθηση των κύριων στόχων του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και στην εξασφάλιση των κοινών συμφερόντων» των τουρκόφωνων κρατών.

Τέλος, ο «υπεξ» ευχήθηκε «η αναγνώριση της “τδβκ” να είναι επωφελής για το τουρκικό έθνος».

Τσαβούσογλου: «Η “ΤΔΒΚ” έγινε μέλος παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών»

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε σε δήλωση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «Βήμα προς βήμα… Θα γίνει κι αυτό!

»Η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” έγινε δεκτή ως μέλος Παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

»Είμαστε πάντα με την “ΤΔΒΚ”, παντού», είπε.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε «Εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις του νόμου της αδελφοσύνης μας, αποδεχθήκαμε την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ως μέλος παρατηρητή της οργάνωσής μας.

»Συμβάλαμε, επίσης, στη διαδικασία επίλυσης καταδεικνύοντας ότι οι Κύπριοι αδελφοί και αδελφές μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, δεν είναι μόνοι.

»Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, που επιδείξατε αυτή τη βούληση αλληλεγγύης».

Σχετικά άρθρα