Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα τουρκική πρόκληση – Ντονμέζ: Τα ψευδομνημόνια με την Τρίπολη θα καταστήσουν την Άγκυρα παγκόσμιο προμηθευτή φυσικού αερίου

Νέα τουρκική πρόκληση – Ντονμέζ: Τα ψευδομνημόνια με την Τρίπολη θα καταστήσουν την Άγκυρα παγκόσμιο προμηθευτή φυσικού αερίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Λιβύη, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φατίχ Ντονμέζ, Φυσικό Αέριο,

Την Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης [σ.σ. της κυβέρνησης Ντμπέιμπα] για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου «θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην Άγκυρα ώστε να γίνει μερικός προμηθευτής φυσικού αερίου στον κόσμο».

Σε δηλώσεις Τύπου, ο Ντονμέζ είπε ότι «η Λιβύη είναι μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά παρόλα αυτά, δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να επωφεληθεί σωστά από αυτό το δυναμικό λόγω των συνεχιζόμενων εσωτερικών συγκρούσεων και του εμφυλίου πολέμου».

Υποστήριξε ότι η Τουρκία είχε «κρίσιμο ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη».

Τόνισε ότι «συμφωνίες επενδύσεων και εξόρυξης υπήρχαν ακόμη και πριν από το 2011», καθώς προέβλεψε ότι οι δύο χώρες «οδεύουν προς περισσότερη συνεργασία στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου σε χερσαία και υπεράκτια κοιτάσματα στη Λιβύη».

«Εάν δύο ελεύθερες, κυρίαρχες χώρες συμφωνήσουν για συνεργασία, νομίζω ότι μια τρίτη χώρα δεν πρέπει να εγείρει κανένα ερώτημα», σημείωσε ο Ντονμέζ.

Δήλωσε ότι η συμφωνία «θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Λιβύης και θα επιλύσει την ενεργειακή κρίση σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

»Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια διαφανής, ασφαλής και κερδοφόρα αγορά για όλους».

Τον περασμένο μήνα, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που περιελάμβαναν πιθανή εξερεύνηση ενέργειας σε θαλάσσιες περιοχές.

Οι συμφωνίες θα επιτρέψουν την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα λιβυκά ύδατα και θα έρθουν τρία χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας στην Τρίπολη.

Ωστόσο, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι, είπε ότι η «απερχόμενη» Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) στην Τρίπολη είναι παράνομη από τις 24 Δεκεμβρίου και δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Διαβάστε ακόμα: Χαλίφα Χάφταρ για συμφωνίες Τουρκίας-Τρίπολης: Συμφωνίες ντροπής με προδότες και πράκτορες, που πούλησαν την πατρίδα

Το Μνημόνιο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει εντάσεις και μπορεί να οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, σύμφωνα με την εφημερίδα Politico.

Ο Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται «την ταραγμένη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να δημιουργήσει μια περιφερειακή ηγεμονία».

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του θα μπορούσαν «να πέσουν ξαφνικά μια νύχτα».

Ερμηνεύοντας αυτό ως άμεση απειλή για τα ελληνικά νησιά, ο Δένδιας προειδοποίησε τους συμμάχους ότι θα χρειαστεί να πατάξουν την Άγκυρα ή να διακινδυνεύσουν μια νέα κρίση σαν της Ουκρανίας.

Τα ανυπόστατα και παράνομα ψευδομνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση Ντμπέιμπα της Τρίπολης κατήγγειλαν η ΕΕ, ο ΟΗΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε ακόμα: Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να υπογράφει συμφωνίες

Διαβάστε ακόμα: Ο ΟΗΕ είπε σε Τουρκία και Τρίπολη ότι τα ψευδομνημόνιά τους ΔΕΝ ισχύουν

Σχετικά άρθρα