Δεν έχουν τέλος τα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς μετά το άρθρο στους Financial Times το οποίο αναφέρεται σε ενδεχόμενο παραπομπής στη Δικαιοσύνη για υποκλοπές, ενός ακόμη Μητσοτάκη, ο Economist κάνει λόγο για υπονόμευση της αξιοπιστίας του πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω δημοσίευμα, περιγράφοντας εν συντομία το ιστορικό του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, σημειώνει ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη προσπάθησε «εδώ και μήνες» να το περιορίσει, επισημαίνοντας ότι «η δικαστική έρευνα για την υπόθεση Predator κινείται με ρυθμούς χελώνας».
Παράλληλα σημειώνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης αν και αρνείται ότι «η κυβέρνησή του αγόρασε το Predator», τονίζει ότι «έχει παραδεχτεί ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών, ΕΥΠ, κατασκοπεύει κατά κανόνα χιλιάδες πολίτες για λόγους εθνικής ασφάλειας».
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι γίνεται ο Economist αναφέρεται στην επίσκεψη των μελών της PEGA στην Ελλάδα και στην «απογοήτευση» που εξέφρασαν τα μέλη της «για την απροθυμία της κυβέρνησης να συνεργαστεί».
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος το δημοσίευμα αναφέρεται στα όσα δήλωσε η εισηγήτρια της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές PEGA, Σόφι ιντ Βελντ, η οποία δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το Predator «χρησιμοποιείται με συστηματικό τρόπο ως μέρος μιας πολιτικής στρατηγικής».
Το αμερικανικό δημοσίευμα κάνει αναφορά στην περίπτωση της υποκλοπής των συνδιαλέξεων του Νίκου Ανδρουλάκη και στις αποκαλύψεις του Documento για τη λίστα με τα 33 ονόματα πολιτικών δημοσιογράφων και επιχειρηματιών που τελούσαν υπό παρακολούθηση.
Μάλιστα ιδιαίτερη μνεία κάνει στην παρακολούθηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος «ηγείται μιας παράταξης στη Νέα Δημοκρατία που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την εξουσία του κ. Μητσοτάκη».
Το δημοσίευμα περιγράφει τη δεινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για «διψήφιο πληθωρισμό» που «διαβρώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα» και «μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων».
Τέλος ο Economist μιλά για «συρρικνούμενο» προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις επικαλείται υποστηρικτές της κυβερνητικής παράταξης οι οποίοι «παραδέχονται ότι το “Predatorgate” υπονομεύει την αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη».