Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μετά από 15 χρόνια επιστρέφουν τα ελληνικά στην Θεολογική Σχολή του Balamand Λιβάνου

Μετά από 15 χρόνια επιστρέφουν τα ελληνικά στην Θεολογική Σχολή του Balamand Λιβάνου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Ελληνική Ομογένεια, Ιωάννης Χρυσουλάκης, Λίβανος, Νίκος Δένδιας, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριαρχείο Αντιοχείας, Ρωμιοί της Αντιοχείας, Υπουργείο Εξωτερικών, Χρήστος Αραμπατζής, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια και με συντονισμό από τον γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Χρυσουλάκη, σε αγαστή συνεργασία και σύμπνοια με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου μετά από μια 15ετία διακοπής, το πρόγραμμα Ελληνομάθειας για τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Balamand στο Λίβανο.

Το πρόγραμμα εκτελείται μέσω της Διεύθυνσης Εκκλησιαστικών υποθέσεων του ΥΠΕΞ σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του Balamand.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι νεοεισαχθέντες φοιτητές Θεολογίας στο Balamand θα παρακολουθούν ένα ετήσιο πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας (4 ώρες μάθημα την ημέρα), ένα εντατικό καλοκαιρινό πρόγραμμα 6 εβδομάδων στην Ελλάδα με επίσκεψη στο Άγιος Όρος και κατόπιν αφού περάσουν επιτυχώς τις εξετάσεις ελληνομάθειας στο επίπεδο Β2, θα εντάσσονται στα μαθήματα του προπτυχιακού κύκλου σπουδών της Σχολής.

Επιπλέον στο ετήσιο πρόγραμμα μαθημάτων της Σχολής, τουλάχιστον 14 μαθήματα του προπτυχικού και μεταπτυχιακού προγράμματος θα διδάσκονται στα ελληνικά από Έλληνες καθηγητές των Θεολογικών Σχολών της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο δε της ενίσχυσης των σχέσεων των Θεολογικών Σχολών της Ελλάδος με τη Σχολή του Balamand, το φθινόπωρο κάθε έτους θα πραγματοποιείται Θεολογικό Συνέδριο, εναλλάξ στο Balamand, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, όπου θα εξετάζονται θέματα που απασχολούν την Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία.

Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023 ήδη δύο καθηγητές των Ελληνικών Θεολογικών Σχολών βρίσκονται στο Λίβανο, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι πέντε καθηγητές που θα διδάξουν μαθήματα του προγράμματος Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Balamand.

Όπως δήλωσε ο κ. Χρυσουλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το ελληνικό κράτος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής του Μπάλαμαντ για την επιστροφή της Ελληνομάθειας στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής καθώς με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η πολυεπίπεδη προσφορά των ελληνικών Θεολογικών Σχολών στην εκπαίδευση των υποψηφίων κληρικών του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας και θα σφυρηλατηθούν έτι περισσότερο οι αδελφικοί δεσμοί μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Η αίσθησή μας είναι ότι επιτελούμε ένα πνευματικό και εθνικό χρέος».

Τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Πατριαρχείου Αντιοχείας στον τομέα συνεργασίας για την ανάπτυξη των θεολογικών σπουδών και της ελληνικής γλώσσας επιβεβαιώνουν οι επισκέψεις Ελλήνων Πανεπιστημιακών στο Θεολογική Σχολή «Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός» στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου.

Η παράδοση αυτή έχει χτιστεί εδώ και δεκαετίες καθώς πολλοί νέοι από την Συρία και τον Λίβανό επιλέγουν τα τέσσερα Τμήματα των Θεολογικών Σχολών που λειτουργούν στην Ελλάδα (2 Αθήνα και 2 Θεσσαλονίκη), για την σπουδή της θεολογίας.

Παράλληλα, Καθηγητές από τις Θεολογικές Σχολές της Ελλάδας επισκέπτονται το Μπαλαμάντ για διαλέξεις καθώς και ανταλλαγή απόψεων με τους συναδέλφους τους στο εκεί ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο λειτουργεί υπό την πνευματική καθοδήγηση της της εν Αντιοχεία Εκκλησίας.

Από 4 έως 16 Οκτωβρίου το Ινστιτούτο υποδέχτηκε δύο επιφανείς Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τον κ. Χρήστο Αραμπατζή (φωτο), Καθηγητή Πατρολογίας και τον κ. Συμεών Πασχαλίδη, Καθηγητή Πατρολογίας και Αγιολογίας και Διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Σπουδών που εδρεύει στη Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη.

Πτυχιούχος της Σχολής του Μπαλαμάντ είναι και ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης.

Μάλιστα, ο Μακαριώτατος είναι ένα πρόσωπο το οποίο συνδέει άρρηκτα Μπαλαμάντ και Θεσσαλονίκη και αυτό διότι μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής και διδακτορικό στη Λειτουργική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν: «Το Μυστήριο της Βαπτίσεως: Ιστορική, Θεολογική και Λειτουργική μελέτη», στην ελληνική γλώσσα.

Από το 1981 μέχρι και το 2008 διετέλεσε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ και από το 2002 είναι Κοσμήτορας της Σχολής.

Σχετικά άρθρα