Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το παρασκήνιο της συνάντησης Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στις Βρυξέλλες – Οι Τούρκοι τρέμουν τα ελληνικά μαχητικά

Το παρασκήνιο της συνάντησης Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στις Βρυξέλλες – Οι Τούρκοι τρέμουν τα ελληνικά μαχητικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ,

Η 40λεπτη συνάντηση την Πέμπτη στις Βρυξέλλες του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο είναι η τελευταία εξέλιξη στις ταραγμένες εδώ και αρκετό καιρό ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης των δύο υπουργών Άμυνας, έγινε μια προσπάθεια για να αποκατασταθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε ότι για να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα πρέπει να σταματήσουν οι απειλές της Άγκυρας.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πιθανοί τρόποι μείωσης της έντασης, ενώ υπήρξε ικανοποίηση από την συζήτηση.

Ωστόσο, ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει τις εξελίξεις.

Στο δελτίο ειδήσεων του Ηaber Global έγινε η εξής αναφορά, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης:

«Κι ενώ ενισχύεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ήρθε η είδηση μιας σημαντικής συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

»Όπως ξέρετε υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και πραγματοποίησε πολλές συναντήσεις στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

»Πριν από λίγο προστέθηκε άλλη μια. Ο υπουργός Ακάρ συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νιικόλαο Παναγιωτόπουλο.

»Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση για το περιεχόμενο της».

Την ίδια ώρα ωστόσο η επιθετική ρητορική συνεχίστηκε, αυτή την φορά από τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι.

Ο Οκτάι είπε ότι «η ΕΕ είναι το παιχνιδάκι της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων».

Είπε ακόμη, στρεφόμενος κατά της Ουάσιγκτον, ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν την Αθήνα και την Λευκωσία και τροφοδοτούν την αστάθεια στην Αν. Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι «θα απαντήσουμε και στο πεδίο στο εξοπλισμό της Ελλάδας και της Κύπρου».

«Λέμε επανειλημμένα στην ΕΕ, η οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα στη Θαλάσσια Δικαιοδοσία, να μην ενεργεί ως ενδιάμεσος προωθώντας τους μαξιμαλιστικούς στόχους του διδίμου Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων.

»Μην γίνεστε παιχνιδάκι του διδύμου Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων.

»Όμως, δυστυχώς, συνεχίζουν τη μονομερή, άνευ όρων υποστήριξή τους σε αυτό το δίδυμο.

»Ειδικά πρόσφατα, οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ υπέρ του διδύμου Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων στην περιοχή τροφοδοτούν την αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή έναντι του εξοπλισμού του διδύμου Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων ούτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ούτε στο πεδίο».

Ωστόσο, συναγερμός έχει σημάνει στον τουρκικό Τύπο: Η Ελλάδα κάνει τεράστιο άλμα με Ραφάλ και F-16 και F-35 με κινήσεις τα τελευταία χρόνια

Σε ανάλυση έγκυρου αναλυτή στην φιλοκυβερνητική Hurriyet, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα παραλαμβάνει Βάιπερ και Ραφάλ και συζητά για F-35.

Η Ελλάδα περνάει μεταξύ 4ης και 5ης γενιάς αεροσκαφών, η καθυστέρηση για την Τουρκία δεν είναι καλή, το 2026 θα αλλάξουν οι ισορροπίες υπέρ της Ελλάδας και δημιουργείται πρόβλημα στο Αιγαίο.

Στα πολεμικά αεροπλάνα στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν έχασε ποτέ την υπεροχή. Οι Τούρκοι δεν έχουν πιλότους και πάνω από τα μισά F-16 τους δεν πετάνε.

Δώρο Πούτιν στον Ερντογάν: Η Τουρκία θα γίνει ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης

«Η Άγκυρα και η Μόσχα να καθορίζουν τις τιμές του φυσικού αερίου!»

Από την πλευρά του ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν και δεύτερο πυρηνικό σταθμό εκτός από αυτόν του Ακούγιου:

«Οι πυρηνικοί σταθμοί θα φέρουν ήχο στον κόσμο και θα στείλουν άλλο μήνυμα».

Τουρκοί αναλυτές σχολίαζαν ότι η Αλεξανδρούπολη είναι σημαντικός κόμβος για το αέριο και ότι οι Έλληνες χτίζουν αποθηκευτικούς χώρους για να μεταφέρουν αέριο με την στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ο αρθρογράφος της Milliyet Ζαφέρ Σαχίν σχολίασε:

«O λόγος που ήρθαν οι ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη [σ.σ. επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα] είναι το φυσικό αέριο στην ουσία το ζήτημα είναι η ενέργεια.

»Ενεργειακός πόλεμος. Από την εποχή του Τραμπ οι ΗΠΑ απειλούν και προειδοποιούν την Ευρώπη.

»Σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τον Κόλπο του Ξηρού εκεί στην Αλεξανδρούπολη με τα κονδύλια της Ε.Ε και την στήριξη των ΗΠΑ κατασκευάζουν μεγάλα αποθηκευτικά συστήματα αερίου.

»Έτσι θα φέρουν το αέριο μέσω της θάλασσας και θα το μεταφέρουν στην Ευρώπη».

Από την πλευρά της η Hurriyet ανέφερε ότι ο Κωνσταντίνος Φλώρος πάει σε Χίο και Ψαρά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.

Σε ρεπορτάζ της δικτύου Haber Global αναφέρεται:

«O αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας Κωνσταντίνος Φλώρος θα επισκεφθεί τη Χίο, τα Ψαρά, της Οινούσσες και την Παναγιά. Θα επιθεωρήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις και τα φυλάκια στα νησιά.

»Η Χίος και τα Ψαρά στρατιωτικοποιήθκαν και παραβιάστηκαν οι όροι της Συνθήκης της Λωζάννης.

»Η Τουρκία τονίζει πως σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου, τότε θα ξεκινήσει τη συζήτηση για την κυριαρχία τους. Όμως η Αθήνα δεν υποχωρεί».

Τέλος, η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ για τη συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις, δημιουργώντας νέα ένταση στις σχέσεις.

Σχετικά άρθρα